Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Ουκρανία: Εβδομάδες των… παθών, παρά την αμερικανική βοήθεια

Της Ευαγγελίας Κουτρουλού

Εδαφικά κέρδη σημειώνει η Ρωσία κοντά στην πόλη κλειδί Τσάσιβ Γιαρ στην ανατολική Ουκρανία, σε μία σαφή ένδειξη της πίεσης που αντιμετωπίζει το Κίεβο, ενώ ετοιμάζεται να λάβει το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ.

Toν Φεβρουάριο ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη Αβντίιβκα στο Ντονμπάς, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε πυρομαχικά, αφότου στέρεψε η αμερικανική βοήθεια προς το τέλος του περασμένου έτους.

Έπειτα από έξι μήνες κομματικών αντιπαραθέσεων, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε τελικά τη νέα βοήθεια σε ψηφοφορία το Σάββατο, ενισχύοντας το ηθικό των ουκρανικών δυνάμεων στα πεδία των μαχών.

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το χωριό Μπογκντανίφκα, τρία χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Τσάσιβ Γιαρ. Η πόλη, που προπολεμικά είχε πληθυσμό 13.000, καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τις εχθροπραξίες και οι περισσότεροι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν.

Το Κρεμλίνο υποβάθμισε τον αντίκτυπο της νέας αμερικανικής βοήθειας. «Οι πυρετώδεις προσπάθειες διάσωσης του νεοναζιστικού καθεστώτος του (Ουκρανού Προέδρου) Ζελένκσι είναι καταδικασμένες σε αποτυχία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της Ουάσιγκτον στον υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας θα μετατραπεί σε ένα ηχηρό και ταπεινωτικό φιάσκο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως το Βιετνάμ και το Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία δεν θα είναι «δεύτερο Αφγανιστάν»

Αναλυτές προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί χρόνος για το Κίεβο να δει τα οφέλη της βοήθειας, που περιλαμβάνει 14 δισ.δολάρια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού. Το νομοσχέδιο πρέπει τώρα να περάσει από τη Γερουσία την Τρίτη και να υπογραφεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και μόνον τότε μπορεί να ξεκινήσει η μακρά διαδικασία μεταφοράς της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, «η νέα βοήθεια των ΗΠΑ δεν θα αρχίσει να επηρεάζει την κατάσταση στην πρώτη γραμμή για αρκετές εβδομάδες». Αξιωματούχοι του Πενταγώνου, πάντως, αναφέρουν ότι ορισμένες ποσότητες πυρομαχικών έχουν αποθηκευτεί στην Πολωνία και αλλού στην Ευρώπη, βρίσκονται δηλαδή σε κατάσταση αναμονής, και θα μπορούσαν να παραδοθούν σε μία ή δύο εβδομάδες.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι θα παραδοθεί γρήγορα. «Αυτή η βοήθεια θα ενισχύσει την Ουκρανία και θα στείλει στο Κρεμλίνο ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν θα είναι το δεύτερο Αφγανιστάν», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο NBC «Meet the Press». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας, θα προστατεύσουν τους Ουκρανούς και… θα προστατεύσουν τη δημοκρατία στον κόσμο», πρόσθεσε.

H αμερικανική βοήθεια θα καθυστερούσε την ρωσική προέλαση

Η βοήθεια είναι πιθανό να περιλαμβάνει συστήματα αεράμυνας, πυραύλους μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς και βλήματα πυροβολικού. Η Ουκρανία, η οποία βασίζεται στα δυτικά όπλα, χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθεια καθώς αγωνίζεται να αποκρούσει τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία σημειώνουν σταθερή πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες. Η έλλειψη πυρομαχικών κόστισε σε ανθρώπινες ζωές και εδάφη για την Ουκρανία.

Οι τελευταίοι έξι μήνες δεν αποκάλυψαν μόνο την κυριαρχία της Ρωσίας, αλλά και την αδυναμία της Ευρώπης να παράσχει το ίδιο επίπεδο υποστήριξης με τις ΗΠΑ.

Αλλά το Κίεβο αντιμετωπίζει μια άλλη μεγάλη πρόκληση: το ανθρώπινο δυναμικό. Έπειτα από μήνες συζητήσεων και τροποποιήσεων μόλις ψηφίστηκε από την ουκρανική Βουλή ο αμφιλεγόμενος νόμος επιστράτευσης, που προκάλεσε αντιδράσεις λόγω της μείωσης του ηλικιακού ορίου επιστράτευσης από τα 27 στα 25 έτη, αλλά και της απόσυρσης την τελευταία στιγμή ενός άρθρου για την αποστράτευση όσων έχουν υπηρετήσει 36 μήνες, ένα ισχυρό πλήγμα για τους στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο περισσότερο από δύο χρόνια.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, αυξάνει επίσης τις αμυντικές της δαπάνες, έως και 7,5% του ΑΕΠ σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Η Μόσχα χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο drone και θανατηφόρες βόμβες ολίσθησης από αποστάσεις που το Κίεβο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Η Ρωσία έχει επίσης ένα πλεονέκτημα ανθρώπινου δυναμικού στο πεδίο της μάχης, το οποίο μπόρεσε να αξιοποιήσει μαζί με βαρύ οπλισμό.

Ο ρεαλιστικός στόχος τώρα για το Κίεβο -έστω μεσοπρόθεσμα- θα είναι η αμερικανική βοήθεια να συμβάλλει στην σταθεροποίηση της πρώτης γραμμής. Να διατηρήσει τον έλεγχο της πόλης Τσάσιβ Γιαρ, ώστε τα ρωσικά στρατεύματα να μην εδραιώσουν τις θέσεις τους σε κοντινές στρατηγικής σημασίας πόλεις, όπως Σλοβιάνσκ, Κραματόρσκ, Ντρουζκίφκα και Κοστιαντινίφκα, απ’ όπου θα μπορούσαν να εξαπολύσουν απευθείας πλήγματα στη «ραχοκοκαλιά» της άμυνας του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά.