Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Σπηλιωτόπουλος ΣΥΡΙΖΑ: Νέα “κεντροδεξιά” συνιστώσα ή επαγγελματική συνεργασία;

Η διαρροή περί συνεργασίας του πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άρη Σπηλιωτόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανάληψης από μέρους του θέσης συμβούλου στο επικοινωνιακό επιτελείο του Στ. Κασσελάκη προκάλεσε θόρυβο. Κι αυτό από μόνο του δείχνει πως ήταν σωστή κίνηση, τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνίας. Σημασία, βέβαια, έχει να φανεί σε ποιο βαθμό φτάνει αυτή η σύμπλευση, αν έχει χαρακτηριστικά διευρυμένης διείσδυσης του “κασελλακικού” ΣΥΡΙΖΑ στο ακροατήριο των απογοητευμένων κεντροδεξιών ψηφοφόρων ή περιορίζεται σε μια συνεργασία με τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή.

Το φλερτ και τα “ατού”

Το όνομα του Άρη Σπηλιωτόπουλου “έπαιξε” τόσο ως υποψηφίου ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές όσο και ως υποψηφίου βουλευτή στις περασμένες εθνικές εκλογές. Ωστόσο, η κατάληξη ήταν ο έμπειρος πολιτικός και επικοινωνιολόγος να αναλάβει ρόλο στο επιτελείο Κασσελάκη. Σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά, ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα “διαβάζει” τις δημοσκοπήσεις και θα χαράσσει στρατηγική βάσει ποιοτικών και ποσοτικών ευρημάτων των ερευνών. Θα έχει δηλαδή έναν παρόμοιο ρόλο με αυτόν του Αμερικανού επικοινωνιολόγου Σταν Γκρίνμπεργκ για το Μαξίμου.

Η προσθήκη Σπηλιωτόπουλου στο επιτελείο Κασσελάκη κρίνεται εξ αρχής ως θετική. Στον άλλοτε ΟΝΝΕΔίτη πιστώνεται σε σημαντικό βαθμό η αλλαγή φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας, το φρεσκάρισμα της εικόνας της σε μια περίοδο που “μύριζε ναφθαλίνη” και είχε υποστεί απανωτές ήττες από το ΠΑΣΟΚ στα τέλη του ’90. Συνδέθηκε κυρίως με την πρώτη περίοδο του Κ. Καραμανλή, όταν ήταν ο επικεφαλής της επικοινωνίας και του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, εκπρόσωπος Τύπου και στενός συνεργάτης του τότε προέδρου του κόμματος.

Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του εκείνη την περίοδο τον αποθεώνουν ακόμα και σήμερα, λέγοντας πως “είναι ο καλύτερος για τη… μεθεπόμενη μέρα”. Κι αυτό μεταφράζεται πως ο κ. Σπηλιωτόπουλος μπορεί και χαράσσει μακροπρόθεσμη στρατηγική, κάτι που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απομάκρυνση από τη ΝΔ 

Διατέλεσε υπουργός Τουρισμού και Παιδείας στις κυβερνήσεις Καραμανλή ενώ εξελέγη βουλευτής το 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012. Το 2014 παραιτήθηκε για να διεκδικήσει τον δήμο Αθηναίων, έχοντας το χρίσμα του κόμματος. Η κάθοδος του Ν. Κακλαμάνη ως “αντάρτη” στη διεκδίκηση του δήμου, “έσπασε” τις νεοδημοκρατικές ψήφους, με αποτέλεσμα ο κ. Σπηλιωτόπουλος να καταταγεί τρίτος στον πρώτο γύρο των εκλογών (πίσω από Γ. Καμίνη και Γ. Σακελλαρίδη).

Έκτοτε άρχισε να παίρνει αποστάσεις από το κόμμα, έως ότου διακόπηκε κάθε επαφή από τη στιγμή που στην προεδρεία του κόμματος αναδείχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική Μητσοτάκη και συμμετείχε, μαζί με άλλα στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή (Αντώναρος, Τσιτουρίδης, Ζώης, Κρ. Κανελλοπούλου κα.), σε κοινές ανακοινώσεις που στρέφονται κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το 2019 δήλωσε παρών στο προσκλητήριο Τσίπρα για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου και την αντιστοίχηση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η προσέγγιση, όμως, δεν τελεσφόρησε με την υποψηφιότητα τους στις περσινές εθνικές εκλογές. Μέχρι σήμερα είχε αναλάβει την επικοινωνιακή στρατηγική του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κων. Σιδηρόπουλου, γιου της πρώην συναδέλφου του Κατερίνας Παπακώστα.

Στο στόχαστρο υπό τον φόβο μαζικής μετακίνησης 

Με το που έγινε γνωστή η διαρροή εμπλοκής του Άρη Σπηλιωτόπουλου στα δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε και η στοχοποίηση τόσο του ίδιου όσο και του προέδρου του κόμματος Στ. Κασσελάκη για “αλλοίωση της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ”.
Το ωραίο είναι πως οι επικρίσεις δεν προέρχονται τόσο από το εσωκομματικό στρατόπεδο όσο από τους πολιτικούς αντιπάλους. Αυτοί εστιάζουν στην πολιτική καταγωγή του πρώην υπουργού και όχι στην πλατφόρμα του “μεσαίου χώρου”, την οποία εγκαινίασε στη ΝΔ του Κ. Καραμανλή και που θα ήταν χρήσιμη και στον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια δημιουργίας κυβερνητικού αφηγήματος και διεύρυνσης του εκλογικού κοινού. Με άλλα λόγια, στελέχη της μητσοτακικής ΝΔ και χειροκροτητές της στα ΜΜΕ μέμφονται την ηγεσία της Κουμουνδούρου που επιχειρεί για ακόμη μια φορά την αντιστοίχηση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας εν μέρει και σε πολύ μικρό βαθμό αυτό που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης με τη σωρεία μεταγραφών από το ΠΑΣΟΚ και την Ακροδεξιά!

Μένει να συγκεκριμενοποιηθεί η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- Σπηλιωτόπουλου, προκειμένου να αποκαλυφθεί αν πρόκειται για μια επαγγελματική σχέση ή αν εμπεριέχονται στοιχεία δημιουργίας “συνιστώσας της Κεντροδεξιάς” στο κόμμα.