Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Στα 20 ευρώ το βοδινό κρέας, φλερτάρει με 5 ευρώ το πιτόγυρο αλλά… ο ΦΠΑ να είναι καλά

Του Κώστα Παππά 

Οι ανατιμήσει στις τιμές των κρεάτων συνεχίζονται με τρελούς ρυθμούς  και αποδίδονται είτε στην ευλογιά των προβάτων , είτε στην κοινοτική οδηγία green deal  που  eνοχοποιεί τις   αγελάδες για το φαινόμενο των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου!!! καθώς αφοδεύουν αφειδώς!!! Η ΕΕ συνεχίζει να προστατεύει τον πλανήτη από τις ακαθαρσίες των αγελάδων. Θου Κύριε. Την ίδια στιγμή  η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα κατηγορώντας για fake news όσους επικαλούνται τη σχετική κοινοτική οδηγία, οι τιμές στα νωπά προϊόντα όπως το κρέας, καλπάζουν. Το δε πιτόγυρο που αποτελούσε πάντα μια λύση για την διατροφή των Ελλήνων πλέον φλερτάρει με τα 5 ευρώ και καθίσταται κια αυτό πλέον απαγορευτικό για την ελληνική οικογένεια. Όλα αυτά βέβαια δεν τέθηκαν ούτε καν ως ερώτηση στον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ ή σε συνεντεύξεις που δίνει. Πιθανότατα βέβαια να μην γνωρίζει καν για τις τιμές αυτές κατά την προσφιλή τακτική του να μην γνωρίζει, αλλά οπωσδήποτε κάποιος πρέπει να τον ενημερώσει.

Όσο για τις αιτίες εδώ πέρα από την ευλογιά των προβάτων που θα φέρει νέες ανατιμήσεις στις τιμές στο αρνάκι τους επομένους μήνες , υπάρχει πάντα και η ΕΕ που σώζει τον πλανήτη με τις πολιτικές της. Επιλέγει λοιπόν να ξεμείνει η Ευρώπη από βοδινό κρέας παρά να καταστραφεί ο πλανήτης από τα περιττώματα των αγελάδων. Εμείς προτείνουμε μαζί με τις ανατιμήσεις στις τιμές των κρεάτων να κρατηθούν σταθερές οι τιμές στο σανό που μας ταΐζουν Ευρωπαίοι και εγχώριοι  παράγοντες.

Μαθαίνουμε λοιπόν  πως μόνο η Γαλλία, που είναι ο κύριος προμηθευτής της Ελλάδας σε βόειο κρέας, 8 στις 10 μπριζόλες  είναι γαλλικές στην ελληνική κατανάλωση, έχει μειώσει τον βόρειο πληθυσμό κατά 1 εκατομμύριο αγελάδες. Αυτό σημαίνει 800- 900 χιλιάδες μοσχάρια λιγότερα τον χρόνο, είτε για αναπαραγωγή είτε για κρέας. (…) Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθώντας να σώσει την αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας ή της Βόρειας Ευρώπης, πείτε το όπως θέλετε, έχει μετά από 25 χρόνια υπογράψει φέτος τη συμφωνία Mercosur με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής για να καλύψουμε το έλλειμμά μας, φέρνοντας βόειο κρέας 145.000 τόνους τον χρόνο από εκεί»

Σε ό,τι αφορά το βόειο κρέας, στην Ελλάδα παράγουμε το 12% της κατανάλωσης μόνο. Το υπόλοιπο 88% έρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως, πλην από λίγα ειδικά κρέατα που έρχονται από τρίτες χώρες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα διατροφικής επάρκειας και επισιτιστικής ασφάλειας αν ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι, σημαίνει μια γυμνή παραγωγική δομή  που είναι άκρως επικίνδυνη.

Για το λατρεμένο πιτόγυρο που αποτελούσε πάντα μια λύση για τους φτωχότερους ανθρώπους και κάποτε ήταν φθηνό, τώρα τείνει να γίνει είδος πολυτελείας, καθώς έχει πάρει αρκετές αυξήσεις μέσα σε μία τριετία. Εκεί, που ένα πιτόγυρο κόστιζε 3.30-3.70, ξεπέρασε τα 4€, πλέον σε αρκετά συνοικιακά καταστήματα πωλείται προς 4.50 έως 4.90 ευρώ.

Ωστόσο, σε αρκετά καταστήματα στο κέντρο αλλά και στην ανατολική Θεσσαλονίκη έχει σπάσει το φράγμα των 5 ευρώ καθώς πωλείται προς 5.20€.

Όπως λένε οι καταστηματάρχες και οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, από τον Σεπτέμβριο και μετά θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις, που οφείλονται στο ενεργειακό κόστος αλλά και στις ανατιμήσεις στα προϊόντα, που χρησιμοποιούν.

Περιμένουμε μετά από αυτά πιθανότατα κάποιο καινοτόμο μέτρο  επιδοματικής έμπνευσης τύπου  pass που θα μπορούσε να ονομαστεί souvlaki pass  ή  vodino pass και να το παρουσιάζει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε κάποια από τις Κυριακάτικες αναρτήσεις του. Για το sano pass  δε νομίζουμε οτι θα γίνει κάποια αναφορά καθώς προσφέρεται αφειδώς στην Ελλάδα όπου βρεθείς και όπου σταθείς.