Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Eνίσχυση 7,4 δις ευρώ στην Αίγυπτο | Την Κυριακή οι ανακοινώσεις παρουσία Μητσοτάκη

Οικονομική ενίσχυση 7,4 δις ευρώ, ετοιμάζεται να παράσχει στην Αίγυπτο η Ε.Ε., υπό τον φόβο σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στη χώρα εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα και των συγκρούσεων στο Σούδαν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μεταβαίνει την Κυριακή στο Κάιρο με τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου για να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν τη συμφωνία της οικονομικής ενίσχυσης.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο

Η συμφωνία περιλαμβάνει στήριξη του ενεργειακού τομέα της Αιγύπτου και βοήθεια για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού Σουδανών προσφύγων στη χώρα. Υποσχέθηκε επίσης βοήθεια για την οχύρωση των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη, απ’ όπου περνούν άνθρωποι από τη Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της ΕΕ που έχουν ενημερωθεί για το θέμα. Το σχεδιαζόμενο πακέτο περιλαμβάνει 7,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια έως το τέλος του 2027.

Περίπου 1 δισ. ευρώ σε έκτακτη οικονομική βοήθεια θα μπορούσε να καταβληθεί άμεσα. Άλλα 4 δισ. ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια, που συνδέεται με μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο ενός διευρυμένου προγράμματος του ΔΝΤ που συζητείται, θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το υπόλοιπο του πακέτου θα αντληθεί από διάφορες χρηματοδοτικές ροές της ΕΕ, δήλωσαν αξιωματούχοι.