Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Τέμπη: Σε τροχιά κατάθεσης η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική – Ποιους περιλαμβάνει;

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίσημη κατάθεση της εκτενούς πρότασης του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το κείμενο, αποτέλεσμα επεξεργασίας από νομικούς και υψηλόβαθμα στελέχη του Κινήματος, θα παρουσιαστεί στις 12:00 το μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω Zoom.

Όπως το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ αναφέρει, η πρόταση θεωρείται πλήρως τεκμηριωμένη, καθώς βασίζεται σε στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία που απεστάλη στη Βουλή στις 28 Απριλίου. Η επιχειρηματολογία εστιάζει στο γεγονός ότι τα πρόσωπα για τα οποία ζητείται παραπομπή είχαν γνώση κρίσιμων προβλημάτων στη λειτουργία των σιδηροδρόμων, αλλά δεν έλαβαν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Με βάση τις ίδιες πηγές, η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους πρώην υπουργούς Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Καραγιάννη, Μιχάλη Παπαδόπουλο και Γιάννη Κεφαλογιάννη, αλλά και τον Χρήστο Σπίρτζη. Η παραπομπή του τελευταίου προτείνεται σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Αν και στο εσωτερικό του κόμματος εκφράστηκαν απόψεις ότι ο κ. Σπίρτζης δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί λόγω πιθανής παραγραφής των αδικημάτων, τελικώς αποφασίστηκε η ένταξή του στο σχετικό κατάλογο. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται και ως πολιτικό μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που τις τελευταίες ημέρες αναζητεί ερείσματα και πιθανούς συμμάχους – όπως η Νέα Αριστερά – για την κατάθεση δικής του πρότασης προανακριτικής.

Ύστερα από ενδελεχή έλεγχο των ΦΕΚ αρμοδιοτήτων, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν συμπεριληφθεί και πρώην υφυπουργοί Υποδομών και Μεταφορών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Παναγιώτης Σγουρίδης, Νίκος Μαυραγάνης και Θάνος Μωραΐτης – ο τελευταίος είναι πλέον στέλεχος του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη.

Το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει πως η πρόταση αφορά για όλους την ίδια κατηγορία: τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι εάν είχε προχωρήσει η υλοποίηση του συστήματος «717», η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Επιπλέον, επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καταγγέλλοντας ότι αν και είχε λάβει προειδοποιήσεις για κρίσιμα προβλήματα ασφάλειας στο δίκτυο, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών (άρθρο 291 Ποινικού Κώδικα) αποτελεί κακούργημα και προβλέπει ποινές που κυμαίνονται από φυλάκιση τριών ετών έως και ισόβια κάθειρξη, ανάλογα με τη βαρύτητα των συνεπειών και τον βαθμό υπαιτιότητας.