Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Τέμπη: «Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την κίνηση Σπίρτζη

Η επόμενη μέρα της συζήτησης του πορίσματος της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, δημιουργεί ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβασε στα ύψη εκ νέου η κίνηση του πρώην Υπουργού Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, να αιτηθεί τη σύσταση ειδικής επιτροπής, επιχειρώντας να ανοίξει το δρόμο διερεύνησης τόσο για την περίοδο υπουργίας του όσο και για τους διαδόχους του.

Η εν λόγω ειδική επιτροπή εκπορεύεται από την παράγραφο 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου «αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή».

Βάσει όσων κυβερνητικές πηγές αναφέρουν η επίκληση της συγκεκριμένης παραγράφου προϋποθέτει να έχει ήδη συσταθεί προανακριτική επιτροπή, κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει καθώς ήδη η Ολομέλεια της Βουλής από το φθινόπωρο έχει απορρίψει ως αβάσιμα, δύο αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την σύμβαση “717”.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, διευκρίνιζαν πως το αίτημα του κ. Σπίρτζη “δεν έχει προηγούμενο και κατ’ επέκταση δεν υπάρχει δεδικασμένο”. Ακόμη δε, και το αντίστοιχο αίτημα που είχε υποβάλει ο πρώην Υπουργός της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέτζος, για την υπόθεση της “Novartis” είχε μείνει αναπάντητο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προεδρίας Νίκου Βούτση.

Στη περίπτωση εκείνη που εν τέλει συσταθεί η εν λόγω επιτροπή, αυτή θα αποτελείτο από βουλευτές, ανώτατους δικαστές και έναν αντιπρόεδρο της Βουλής, ενώ εκείνο που τονίζεται είναι πως η επικαλούμενη από τον κ. Σπίρτζη παράγραφος 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος, δεν προβλέπει ούτε έννομες συνέπειες ούτε κάποια συνέχεια της όλης διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, η επιστολή έχει διαβιβαστεί στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής η οποία αναμένεται να γνωμοδοτήσει επι του συγκεκριμένου αιτήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές αποδομούσαν την πρωτοβουλία του Χρήστου Σπίρτζη και την επιχείρηση του ΣΥΡΙΖΑ – όπως έλεγαν – να συντηρήσει “πλασματικά” το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών, καθώς πρόκειται για μία κίνηση που έγινε εκ του ασφαλούς με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. “Ο κ. Σπίρτζης γνωρίζει ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες· για τον ίδιο και συνεπώς κινείται εκ του ασφαλούς” σχολίαζε κυβερνητικός παράγων προσθέτοντας πως από κει και πέρα, είναι μία πρωτοβουλία με στόχο να αποκομίσει πολιτικά οφέλη τόσο ο ίδιος, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.