Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

«Ρωγμές» στον γαλλο-γερμανικό άξονα εξαιτίας Ουκρανία

Της Βάνας Κουτρουλού

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα υποδεχθεί τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο, στον απόηχο του υπαινιγμού του τελευταίου περί αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία για να πολεμήσουν ενάντια στη Ρωσία.

Αφού ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στην Καγκελαρία, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ για επείγουσες διαβουλεύσεις σχετικά με την περαιτέρω ευρωπαϊκή στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Η Ουκρανία βρέθηκε αντιμέτωπη με μία σειρά αποτυχιών στο πεδίο της μάχης έναντι των ρωσικών στρατευμάτων, καθώς οι δυνάμεις της είχαν κρίσιμες ελλείψεις σε πυρομαχικά και η βοήθεια από τους δυτικούς συμμάχους έχει σκοντάψει.

Το “μπλόκο” στην αμερικανική βοήθεια

Ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει μπλοκαρισμένο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από τους Ρεπουμπλικάνους και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αναγνωρίσει ότι η στήριξη 300 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε την Τρίτη «δεν ήταν αρκετή».

«Εναπόκειται στο Παρίσι, το Βερολίνο και τη Βαρσοβία «να κινητοποιήσουν όλη την Ευρώπη» για να παράσχουν στην Ουκρανία νέα βοήθεια, είπε ο Τουσκ. Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ Μακρόν και Σολτς που «σιγοβράζουν» απείλησαν να υπονομεύσουν τη συνεργασία μεταξύ των συμμάχων.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Γερμανίας έχουν απογοητευτεί από την άρνηση του Σολτς να προμηθεύσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία, παρά τις εκκλήσεις από το Κίεβο.

Ο καγκελάριος, από την άλλη πλευρά, αντέδρασε με οργή στην άρνηση του Μακρόν να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία και στα αιχμηρά σχόλιά του με τα οποία προέτρεπε τους συμμάχους να μην είναι «δειλοί».

Με τα σχόλιά του, ο Γάλλος πρόεδρος επιχείρησε «να αποκαταστήσει ένα ορισμένο επίπεδο στρατηγικής ασάφειας» για να περιπλέξει τη λήψη αποφάσεων από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτιμά ο Τζέικομπ Ρος από το Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP). Οι δηλώσεις Μακρόν ξεκίνησαν μια συζήτηση σχετικά με το πού είναι τα όρια για τη βοήθεια προς την Ουκρανία και κινητοποίησαν τους συμμάχους της Ανατολικής Ευρώπης.

Σολτς: Δεν στέλνω Γερμανούς στρατιώτες στον πόλεμο

Αλλά η πίεση από τον Μακρόν έχει επίσης ρίξει το φως της δημοσιότητας στις διαφορές με τον Σολτς.

Ο Σόλτς, μιλώντας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο την Τετάρτη, χάραξε την «κόκκινη γραμμή»: «Γερμανοί στρατιώτες να λάβουν μέρος στη σύγκρουση είναι ένα όριο που εγώ, ως καγκελάριος, δεν θέλω να ξεπεράσω».

Αυτό δεν ισχύει μόνο για την ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία, αλλά και για οποιονδήποτε πιθανό επιχειρησιακό σχεδιασμό στη Γερμανία, είπε περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε να προμηθεύσει πυραύλους Taurus.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης, ο Μακρόν επέμεινε ότι μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία «θα μείωνε την αξιοπιστία της Ευρώπης στο μηδέν». Παράλληλα επέμεινε ότι η ασφάλεια της ηπείρου «διακυβεύεται».

Προειδοποιώντας τους συμμάχους να μην επιβάλλουν όρια στη βοήθεια, πρόσθεσε: «Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει ποτέ αυτόν τον πόλεμο». Και είπε ότι όποιος κάνει λόγο για «όρια» στη βοήθεια προς την Ουκρανία «επιλέγει την ήττα».

Παρά τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις η συνάντηση των δύο ηγετών δείχνει ότι παραμένει κρίσιμης σημασίας για τους συμμάχους η στήριξη της Ουκρανίας.

Η Γερμανία υπήρξε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως  οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για κινητοποίηση αντιμετώπισαν εμπόδια. Με τον πόλεμο στον τρίτο χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να αυξήσει την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών από την αμυντική της βιομηχανία.

Η Πολωνία υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους της Ουκρανίας. Η  παρουσία του Τουσκ, ενός έμπειρου πολιτικού που υπηρέτησε ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα βοηθούσε τις να αμβλυνθούν οι διαφορές στις γαλλογερμανικές σχέσεις.