Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Οι λεονταρισμοί του Μακρόν μπροστά στις ευρωεκλογές 

Του Σπύρου Σουρμελίδη

Στόχος της Ευρώπης είναι μη νικησει η Ρωσία , γι αυτό και δεν αποκλείεται η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στα μέτωπα της Ουκρανίας.
Η δήλωση του Μακρόν στην διάσκεψη του Παρισιού για την Ουκρανία, οδηγεί στο ενδεχόμενο ενός πολέμου της Δύσης με τη Ρωσία, δηλαδή ενός παγκόσμιου καταστροφικού πολέμου.
Και θα ήταν ακριβώς έτσι, αν δεν γνωρίζαμε όλοι, οτι επι της ουσίας είναι λεονταρισμός μιας ηγεσίας που δεν είναι ικανή να διαχειριστεί την κρίση που διαμόρφωσε με τις αποφάσεις της.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ, έσπευσε να δηλώσει οτι δεν τίθεται θέμα αποστολής  στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα, δήλωσε κατηγορηματικά ο Κ. Μητσοτάκης, απο το Παρίσι. Εντονα αντέδρασαν στους λεονταρισμούς μακρόν, ο πρωθυπουργός  της Σλοβακίας, και ο Πρόεδρος της Τσεχίας.

Η περίφημη συνάντηση Πούτιν-Μακρόν στη Μόσχα, στις αρχές του πολέμου, που περιγράφει επακριβώς την απόσταση που χωρίζει Ρωσία-Γαλλία

Είναι η Αμερική και η Ευρώπη, που οδήγησαν την Ουκρανία στον διαμελισμό, γνωρίζοντας οτι η Ουκρανία μπορεί μόνο να χάσει. Ο κ. Μακρόν και οι ευρωπαίοι ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζουν να κοροϊδεύουν – ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών -τους ευρωπαίους πολίτες, για να δικαιολογήσουν τα δισεκατομμύρια που έχουν χαθεί και χάνονται συνεχώς.
Στη συνάντηση του Παρισιού για την κρίση για την υποστήριξη της Ουκρανίας συμμετείχαν αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένου του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, όπως και του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον. Παρόντες ήταν επίσης αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Παρών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απο την πρώτη ώρα ακολουθεί κατα γράμμα την πολιτική των ΗΠΑ και στο ουκρανικό, όπως και στο μεσανατολικό.

Οι αμερικανικές πιέσεις 

Ο γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε μετά την συνάντηση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό , για την περίπτωση και οχι ως Ευρωπαϊκή Ένωση, για να δώσουν στην Ουκρανία πυραύλους και βόμβες μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «συναίνεση» για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά «τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί».

Ολ  αυτά συμβαίνουν και λόγω των μεγάλων πιέσεων του Μπάιντεν προς τους ευρωπαίους να βρουν τρόπο να συντηρούν τις ουκρανικές δυνάμεις, απο τη στιγμή που έχει παγώσει η αμερικανική βοήθεια λόγω της αρνησης του αμερικανικου Κογκρέσου να εγκρίνει το νέο πακέτο βοήθειας. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών  υπο την επιρροή του Τράμπ, έχει μπλοκάρει κάθε βοήθεια προς την Ουκρανία, σε πολεμικό υλικό και αμεση χρηματική ρευστότητα (μισθοί κλπ)

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η μισή συνολική βοήθεια από τη Δύση για το Κίεβο έχει καθυστερήσει, κοστίζοντας ζωές και εδάφη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Μακρόν 

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη».

Περιγράφοντας τη Ρωσία ως τον «μοναδικό επιτιθέμενο», είπε, «Δεν είμαστε σε πόλεμο με τον ρωσικό λαό. Απλώς δεν θέλουμε να τον αφήσουμε να κερδίσει».

Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι ένας συνασπισμός θα παράσχει στην Ουκρανία «πυραύλους και βόμβες μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς για να πραγματοποιήσει βαθιά χτυπήματα». Δεν είπε πότε θα παραδοθούν τέτοια όπλα.

Χωρίς να αποκλείσει  την αποστολή δυτικών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των συμμάχων.

«Δεν υπήρξε συναίνεση σήμερα για την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος με τρόπο που να είναι επίσημος, να θεωρείται και να επικυρώνεται», είπε. “Αλλά στη δυναμική, τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο”.

“Δεν πρέπει να αποκλείσουμε ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για ασφάλεια που στη συνέχεια δικαιολογεί ορισμένα στοιχεία ανάπτυξης”, πρόσθεσε. «Αλλά σας είπα πολύ ξεκάθαρα τι διατηρεί η Γαλλία ως θέση της, που είναι μια στρατηγική ασάφεια στην οποία επιμένω».