Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Μητσοτάκης στη Βουλή: ”Προστατεύουμε τα δικαιώματα των παιδιών και αποδίδουμε δικαιοσύνη”

«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη μια κοινωνική ανισότητα, για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο να αποδώσουμε δικαιοσύνη στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με το οποίο θεσμοθετείται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Ο πρωθυπουργός εξηγεί τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου.

«Κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη. Το απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα. Πολλά παιδιά να βρουν επιτέλους τη θέση που τους ταιριάζει. Να μπορούν να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να πηγαίνουν στο γιατρό και αν ο ένας γονέας χαθεί να μην πηγαίνουν σε ίδρυμα ή σε μακρινούς συγγενείς. Αυτό το κενό καλύπτουμε. Να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως κάνουν τα ετερόφυλα ζευγάρια. Η δύναμη της δημοκρατίας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη. Είναι γνωστό ότι η ίδια η οικογένεια ακολουθεί και αυτή με τη σειρά της στις εποχές. Οι μορφές της οικογένειας ανέκαθεν άλλαζαν. Αναρωτήθηκε ο υπουργός της οικογένειας γιατί παντρευόμαστε. Ο γάμος είναι το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιθυμούν να συμπορευτούν γι αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε σήμερα κάνει την ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από την ζωή των πολλών. Είναι κάτι που προβλέπει το Σύνταγμα μας και απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα μας ώστε να καταστούν ορατοί γύρω μας άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν την θέση που τους ταιριάζει. Αυτά άλλωστε βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου καθώς και οι 2 γονείς δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτά που χρειάζονται. Να μπορούν να τα παίρνουν από τοπ σχόλιο να τα πηγαίνουν στον ιατρό. Και αν ο ένας γονέας και μοναδικός να χαθεί τότε αυτά να πηγαίνουν σε κάποιον άγνωστο συγγενή ή ακόμα χειρότερα σε κάποιο ίδρυμα. Αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν την σχέση τους με μια τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν ετερόφυλα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι χρήσιμο να εξηγηθεί το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας.
• Επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν με ομόφυλα  ζευγάρια,
• δεν μεταβάλλουμε το ισχύον πλαίσιο της υποβοηθούμενης παραγωγής,
• ούτε εισάγουμε τον Γονέα 1 και Γονέα 2».

«Ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στο πολιτικό γάμο. Η πολιτεία σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά το κράτος προχωράει στις δικές του ενέργειες με πυξίδα τα δικαιώματα. Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί υπόθεση της Εκκλησίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες περιπτώσεις διαφωνήσαμε με την Εκκλησία όπως με την αποτέφρωση, τον πολιτικό γάμο» είπε χαρακτηριστικά.

«Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πάνω από 7000 σχόλια και παρατηρήσεις έγιναν στη δημόσια διαβούλευση», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι μελέτες απαντούν πλέον σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση για τα παιδιά. Άρουμε διακρίσεις. Σήμερα πια και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, έχουμε αναμφισβήτητα δεδομένα που υπερβαίνουν τις πεποιθήσεις μας. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου».

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «Αυτό που αποδεδειγμένα κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη η ασφάλεια και η στοργή σε ένα σπιτικό. Ελεγε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου “κανείς δεν έπαθε τίποτα από την πολλή αγάπη”. Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων. Αλλιώς θα διαμορφωνόταν μία πραγματικότητα με πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Αυτό δεν ταιριάζει ούτε στη δημοκρατία μας ούτε στον πολιτισμό μας. Να μην συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. Η μετατροπή της συντήρησης σε ακίνητο σύνθημα και την μετατρέπει σε δόγμα. Η δική μας συντηρητική παράταξη γίνεται πραγματικά προοδευτική».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της «πλήρους δημοκρατίας» για πρώτη φορά μετά το 2008 από το περιοδικό «Economist»: «Ο Economist αναβάθμισε για 1η φορά από το 2010. Αυτά γιατί δεν τα λέτε στο ευρωκοινοβούλιο και ασχημονούν κατά της πατρίδας. Αυτά γιατί δεν τα λέτε. Πάρτε τα λοιπόν για τα πρακτικά κ.Φάμελλε. Θα μας κουνάτε το δάχτυλο για το κράτος Δικαίου. Πάλι καλά που δεν βλέπω στην αίθουσα τους πρωταγωνιστές των δικών σας ημερών. Οι περισσότεροι Ελληνες είναι τελικά περήφανοι για την πατρίδα τους. Η κοινωνία διαθέτει ωριμότητα και νηφαλιότητα από πολλούς πολιτικούς».

«Η δικιά μας παράταξη υπερψήφισε την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το 2002», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Στο όνομα της ισότητας των πολιτών παρέχει σε όλους και σε όλες το δικαίωμα του πολιτικού γάμου με όλες τις υποχρεώσεις και για τα παιδιά διαφυλάσσει τα δικαιώματά τους τόσο απλά και τόσο ανθρώπινα. Τα θέματα δικαιωμάτων τα είπε σωστά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είναι θέματα αρχής. Θέλησα εξ αρχής ο διάλογος να μην φορτιστεί πολιτικά. Ενα βήμα τολμηρό αλλά όχι ένα βήμα παράτολμο. Το νομοσχέδιο έχει την επιδίωξη να ενώσει και όχι να διχάσει. Μακριά από γραφικές εντάσεις», συνέχισε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλους να κάνουν αυτό το βήμα με την ψήφιση του νομοσχεδίου.