Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Αλ. Σημαιοφορίδης: Ο άνθρωπος που προειδοποιούσε εις μάτην για τουρκική εισβολή στην Κύπρο

 

Του Ιωάννη Χρ. Ιακωβίδη *

Ο Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, Συνταγματάρχης (ΠΖ) ε.α. γεννήθηκε στην Πεντάβρυσο Καστοριάς το 1935 και είναι αδελφός του αειμνήστου Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη, διατελέσαντος Δημάρχου Καστοριάς, Βουλευτή επί σειρά ετών, Γενικού Γραμματέως της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ επί Κωνσταντίνου  Μητσοτάκη.
Οι γονείς του κατάγονταν από την Αμάσεια του Πόντου, ο πατέρας του ήταν ο Αγάπιος, γεωργός, που είχε και το καφενείο «ΑΣΣΟΣ» στην Πεντάβρυσο και η
μητέρα του λεγόταν Σαββατιανή. Η γιαγιά του (από  τον πατέρα του) υπήρξε μητέρα οκτώ παιδιών και όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στο χωριό του, στον Πόντο , σώθηκε μόνο το μικρότερο, ο πατέρας του.
Ο Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης είχε συμμαθητές του στο Δημοτικό της Μεσοποταμίας Καστοριάς, όταν πρωτολειτούργησε το 1946, τους Ηλία Αλκ. Παρασκευόπουλο, Αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας, ε.α. και Επίτιμο Γενικό Επιθεωρητή Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας και Ευστάθιο Πελαγίδη, ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο.
Στην πρώτη τάξη υπήρχαν 240 μαθητές. Την περίοδο 1941-1944 η περιοχή τελούσε υπό την κατοχή των Ιταλών και των Βουλγάρων, με επικεφαλής τον στρατιωτικό Άντον Κάλσεφ(1910-1948), ο οποίος είχε καταδικασθεί σε θάνατο από τον Πρόεδρο του Εκτάκτου Στρατοδικείου, Αδάμ Τζαβέλλα και η εκτέλεσή του έλαβε χώρα στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1948 .

Με τους Ηλία Παρασκευόπουλο και Αλέξανδρο Σημαιοφορίδη, Νέα Φιλαδέλφεια, 9 Φεβρουαρίου 2024

Ο Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών και το 1960, κατόπιν εξετάσεων είχε παρακολουθήσει επί ένα έτος μαθήματα Τουρκικών στη Σχολή Ξένων Γλωσσών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1964 η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών τον τοποθέτησε στο Διδυμότειχο. Μετά από τέσσερα χρόνια εστάλη στην Κερύνεια της Κύπρου και παρακολουθούσε, ανάμεσα σε άλλα, την 39η μεραρχία με έδρα την Αλεξανδρέττα και το 6ο σώμα στρατού στα Άδανα της Τουρκίας. Από τον Απρίλιο του 1974 ο Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, ενημέρωνε τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ιθύνοντες σε Λευκωσία ( Γ.Ε.Ε.Φ και Ελληνική Πρεσβεία ) και Αθήνα( Υπουργείο Εθνικής Αμύνης) για ενδεχόμενη τουρκική Εισβολή, αλλά απευθυνόταν σε «ώτα μη ακουόντων»…
Κατά την διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων, συνελήφθη και τον έκλεισαν σε ένα άθλιο κελί, στο οποίο έχασε εννέα κιλά σε διάστημα δύο εβδομάδων και απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων. Το μοναδικό ενθύμιο της φυλάκισής του ήταν ένα πακέτο τσιγάρα μάρκας CRAVEN “A”. Αργότερα, ο ίδιος αποκάλεσε « αποβίβαση» και όχι «απόβαση» το τουρκικό στρατιωτικό εγχείρημα. Επίσης ανέφερε ότι οι τότε κυβερνώντες που πραγματοποίησαν το άφρον πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη Μεγαλόνησο ήταν «(σ.σ.χρήσιμοι) ηλίθιοι ή προδότες».

Υπηρέτησε στην Κύπρο (συνολικά δέκα έτη), στο Διδυμότειχο -Αλεξανδρούπολη, στην Αθήνα και τελευταίος σταθμός ήταν στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης ως Προξενικός Λιμενάρχης Κωνσταντινουπόλεως και Βοηθός Εμπορικού Ακολούθου. Το 1985 αποστρατεύθηκε.
Όπως δήλωσε στον γράφοντα ήταν ο μοναδικός μάρτυρας εκτός Κύπρου που κλήθηκε να καταθέσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας , ως Λοχαγός(ΠΖ). Ο δεύτερος ήταν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Το 1986 κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής για τον «Φάκελο της Κύπρου».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2020 τιμήθηκε από τον Αλκιβιάδη Στεφανή, Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και το 2023 τού έγινε απονομή του «αναμνηστικού μεταλλίου επιχειρήσεων Κύπρου». Σε ιδιόχειρο ενυπόγραφο σημείωμά του (8 Δεκεμβρίου 2023) ο Αντιδήμαρχος Κερύνειας, Γιώργος Σιδεράς, εκφράζει τις ευχές του: « Στρατηγέ μου, Καλά Χριστούγεννα, Χρόνια Πολλά. Λευτεριά – Επιστροφή. Σε ευχαριστούμε για την τεράστια Προσφορά σου». Όλα αυτά τα χρόνια σε συνεντεύξεις εκφράζει την έντονη πικρία του, διότι οι αναφορές του προ και κατά την Εισβολή δεν λήφθηκαν υπ΄ όψη και η εξιστόρηση των γεγονότων, όπως τα βίωσε προβάλλει το μέγεθος της κυπριακής τραγωδίας…

Βλ. ενδεικτικά:
– “Η ΚΥΠ ήξερε τα πάντα για την εισβολή στην Κύπρο το 1974”! Ο επικεφαλής του κλιμακίου της στην Κερύνεια μιλά…», στο  militaire,gr , 18/09/2021.

– Γιάννης Παπαδόπουλος, «Τους είχα ειδοποιήσει ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται”. Ο επικεφαλής του κλιμακίου της ελληνικής ΚΥΠ στην Κυρήνεια αφηγείται», στο https://www.kathimerini.gr, 20.07.2022

– «Συνέντευξη του Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη στην εκπομπή “Αποτυπώματα” του ΡΙΚ», 2 Μαϊου 2023 και επανάληψή της στις 20 Ιουλίου 2023: παρουσίαση Χριστόδουλος Χριστοδούλου

*Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, φιλόλογος, ιστορικός, πολιτικός επιστήμων και συγγραφέας