Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Ανεβαίνουν οι τόνοι για τα Τέμπη – Προς προανακριτική για Καραμανλή το ΠΑΣΟΚ

 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βουλή γύρω από τη δικογραφία που αφορά τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη. Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, την οποία αναμένεται να καταθέσει έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με τη σύνταξη του σχετικού κειμένου να ολοκληρώνεται άμεσα.

Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Το βάρος της σύνταξης έχουν αναλάβει κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως η Μιλένα Αποστολάκη και ο Χρήστος Κακλαμάνης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, προανήγγειλε την κίνηση σε συνέντευξή του, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να παραπέμπονται υφιστάμενοι για κακουργηματικές πράξεις και να μην εξετάζεται η ευθύνη του υπουργού.

Η διαδικασία της προανακριτικής

Για να συσταθεί προανακριτική επιτροπή απαιτούνται τουλάχιστον 30 υπογραφές βουλευτών, σύμφωνα με τα άρθρα 153-156 του Κανονισμού της Βουλής. Η πρόταση πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τα αδικήματα και να αναφέρει τις σχετικές νομικές διατάξεις.

Αφού κατατεθεί, προβλέπεται η δυνατότητα ελέγχου της βασιμότητας των στοιχείων από τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, εντός 12 ημερών. Η συζήτηση στην Ολομέλεια πρέπει να διεξαχθεί σε 15 ημέρες, ακολουθούμενη από μυστική ψηφοφορία με απόλυτη πλειοψηφία.

Εφόσον εγκριθεί, συγκροτείται η επιτροπή με αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων. Η επιτροπή έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες και μπορεί να καλεί τον ελεγχόμενο πρώην υπουργό για εξηγήσεις. Αν προκύπτουν οικονομικά οφέλη από τις πράξεις, μπορεί να διαταχθεί κατάσχεση.

Το πόρισμα πρέπει να είναι τεκμηριωμένο και να κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ αν δεν υποβληθεί εγκαίρως, η Ολομέλεια μπορεί είτε να παρατείνει την προθεσμία είτε να προχωρήσει χωρίς αυτό.

Τι συμβαίνει εάν η Βουλή διαλυθεί

Σε περίπτωση διάλυσης της Βουλής ή λήξης της συνόδου, οι διαδικασίες μπορούν να συνεχιστούν στην επόμενη περίοδο. Αν η πρόταση απορριφθεί, δεν μπορεί να επανυποβληθεί με βάση τα ίδια πραγματικά περιστατικά. Αν εγκριθεί, η Βουλή προχωρεί σε κλήρωση των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου.