Η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα απένειμε το βραβείο, το οποίο, σε συνεργασία με το πρόγραμμα με την προκλητική ονομασία «Μακεδονία 2025» (στο κείμενο «Македонија 2025»), απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες της διασποράς για τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη, την υγειονομική περίθαλψη, τον κοινωνικό τομέα, την εκπαίδευση, την επιστήμη, τον πολιτισμό και άλλους τομείς.
Αξιολογώντας το έργο του προγράμματος «Μακεδονία 2025» ως ενωτικό, γόνιμο, επιτυχημένο και χρήσιμο, ενημέρωσε για τη διαδικασία σύστασης Συμβουλίου Διασποράς ως θεσμικής μορφής συνεργασίας και συνεχούς επικοινωνίας με τη διασπορά, η οποία θα επιτρέψει την ένταξή της στα «μακεδονικά» πράγματα (македонските работи).
Η Δρ. Σβετλάνα Μόισοφ, παγκοσμίου φήμης καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, η οποία άφησε βαθύ και διαρκές σημάδι στη σύγχρονη ιατρική, αναγνωρίστηκε για το εξαιρετικό επιστημονικό της έργο.
Ο Ανθρωπιστικός Σύλλογος «LecCare a.s.b.l.» έλαβε αναγνώριση για την εξαιρετική υποστήριξη και ιατρική βοήθεια που προσέφερε. (LetzCare asbl) από το Λουξεμβούργο, και το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρός της Safet Alili.
Για την Πρόεδρο, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είναι ενσωματωμένες στον κώδικά μας και επισφραγίζονται από την ιστορία της ζωής και το έργο της Μητέρας Τερέζα. «Αναμένει», είπε, «ότι αυτή η αναγνώριση θα εμπνεύσει πολλούς άλλους ανθρώπους να κάνουν ανθρωπιστικό έργο, ιδιαίτερα σημαντικό για τους πιο ευάλωτους πολίτες».
Η Σιλιάνοβσκα-Ντάβκοβα τόνισε ότι η αναγνώριση ατόμων και οργανισμών από τη διασπορά αποτελεί ηθική πράξη εκτίμησης των καλών πράξεων και απόδειξης της άρρηκτης ενότητας μαζί τους.
Στη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά τις επιτυχημένες, αλλά και συγκινητικές ιστορίες κορυφαίων επιχειρηματιών και εξέχοντων εκπροσώπων της διασποράς, τονίστηκε η σημασία της καλλιέργειας και της μετάδοσης του αισθήματος του ανήκειν από γενιά σε γενιά, ως απαραίτητη για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου της Προέδρου, που μεταφράζει το echedoros.blog τόνισε ότι με το «Μακεδονία 2025» μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα: «να γίνουμε ένας ανταγωνιστικός περιφερειακός οικονομικός παράγοντας, να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια, να είμαστε μια χώρα με ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό και επιστημονικό σύστημα, συνδεδεμένο με την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιοποίηση, να οικοδομήσουμε ένα οικολογικό και νομικό κράτος, με μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών και ένα δημοκρατικό κοινό», σημειώνει χαρακτηριστικά το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MIA.