Του Κώστα Παππά
Στην πλήρη αποδόμηση του σεναρίου οτι τα έλαια σιλικόνης ήταν η βασική αιτία για την πυρκαγιά στα Τέμπη μετά τη σύγκρουση των τρένων έρχεται να βάλει το πόρισμα του Καθηγητή του ΑΠΘ Αθανάσιου Κωνσταντόπουλου. Ο Καθηγητής τονίζει ρητά στο πόρισμά του οτι η φωτιά προκλήθηκε από κάποιους τόνους πτητικού καυσίμου και πρέπει να αναζητηθεί αλλού. Με λίγα λόγια επαναφέρει και ενισχύει το σενάριο οτι η μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε κάποιο εξαιρετικά εύφλεκτο υγρό. Το πόρισμα Κωνσταντόπουλου ενισχύει και πάλι το σενάριο, που όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερες αναφορές μας θα μπορούσε να αποτελεί για κάποιους κίνητρο συγκάλυψης. Αν υπήρχε λαθραίο φορτίο στο τρένο υπάρχει λαθρεμπορία, άρα και λαθρέμπορος , άρα και συμφέροντα. Το αν θα καταφέρει ποτέ η δικαιοσύνη να φθάσει σε ένα τελικό συμπέρασμα για το θέμα αυτό είναι αμφίβολο , αλλά μόνο τότε θα μπορούμε να ξετυλίξουμε και το κουβάρι των ευθυνών για την πυρόσφαιρα.
Το πόρισμα αυτό έρχεται την ώρα που ελέγχονται πλέον από την Βουλή με το ερώτημα της παραπομπής σε δίκη για πλημμελήματα ή κακουργήματα οι πρώην Υπουργοί Καραμανλής και Σπίρτζης. Μπορεί στην πρόσφατη δικογραφία να ελέγχονται για την Σύμβαση 717 και όχι για θέματα που έχουν να κάνουν με την πυρόσφαιρα και τον εξ αυτής θάνατο ανθρώπων μέσα στο τρένο , αλλά για τις δικές τους παραλείψεις ως προς την εκτέλεση της Σύμβασης που θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία. Ωστόσο θα πρέπει να απαντηθεί το κρίσιμο αυτό ερώτημα γιατί στην ιστορία των Τεμπών έχουμε εγκληματικές διαχρονικές παραλείψεις, μια τραγική διαχείριση ενός δυστυχήματος και μια προσπάθεια συγκάλυψης στοιχείων. Στο τρίτο μέρος της έρευνας και των ερωτημάτων έρχεται να προστεθεί το πόρισμα του Καθηγητή Κωνσταντόπουλου για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα.
Μέσα σε 15 σελίδες ο καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με 40ετή επαγγελματική και ερευνητική εμπειρία σε διεργασίες καύσης και αερολυμάτων, αφού ρητά αναφέρει ότι οι επιστημονικές απόψεις που διατυπώνει είναι προσωπικές και δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις του Πανεπιστημίου, περιγράφει, αναλύει και εξηγεί όλα τα δεδομένα, καταλήγοντας στο εξής συμπέρασμα:
«Η μεγάλη πυρόσφαιρα στο σιδηροδρομικό ατύχημα των Τεμπών που αναδύθηκε σε χρονική απόσταση 0,4 sec από τη σύγκρουση των τρένων, δεν μπορεί να αποδοθεί στο έλαιο μετασχηματιστών (PDMS), το οποίο, αν και εύφλεκτο σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες (όπως ορίζει το έγγραφο τεχνικών προδιαγραφών, > 400° C), δεν θα μπορούσε να αναφλεγεί στο επικρατούν περιβάλλον κατά τη διάρκεια των 0,4 sec που αναδύθηκε η πυρόσφαιρα λόγω ανεπαρκούς χρόνου για να λάβει χώρα η απαιτούμενη κινητική της αντίδρασης».
Η απουσία λευκής σκόνης
Επιπλέον, ο ίδιος προχωρά και ένα βήμα παραπέρα τη θέση του επισημαίνοντας και ένα ακόμα στοιχείο που ενισχύει το συμπέρασμά του. Συγκεκριμένα, αναφέρει επί λέξει: «Η απουσία λευκής σκόνης (διοξείδιο του πυριτίου, SiO2) στον τόπο του ατυχήματος, σε ποσότητες που θα δικαιολογούσαν την καύση μεγάλης ποσότητας ελαίου σιλικόνης, αποτελεί άλλη μια σαφή ένδειξη ότι τέτοιο περιστατικό δεν συνέβη».
Ως εκ τούτου, καταλήγει ο έμπειρος καθηγητής, «η προέλευση της πυρόσφαιρας που συνάδει με μερικούς τόνους εύφλεκτου πτητικού καυσίμου πρέπει να αναζητηθεί αλλού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται στο έγγραφό του, το οποίο επιγράφεται ως «Ειδική Γνωμάτευση για το σιδηροδρομικό ατύχημα των Τεμπών: Ελαιο μετασχηματιστή και πυρόσφαιρα», ο Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος κλήθηκε να συνδράμει με την επιστημονική του ιδιότητα και με βάση την πολυετή εμπειρία του στην αναζήτηση των αιτιών της έκρηξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, του τέθηκε το ερώτημα εάν τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών, που υπάρχουν σε όλα τα τρένα που εμπλέκονται στη σύγκρουση, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την παρατηρούμενη πυρόσφαιρα, που καταγράφηκε από τρεις ανεξάρτητες βιντεοκάμερες, και έδωσε τη δική του απάντηση.
Τέλος, από την πλευρά του ο δικαστικός λειτουργός αναμένει και την πραγματογνωμοσύνη που έχει ανατεθεί στον καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Καρώνη για τα αίτια της έκρηξης. Από το περιεχόμενό της μάλιστα θα εξαρτηθεί το εάν γίνουν και άλλες ανακριτικές ενέργειες στο πλαίσιο της ουσιαστικής διερεύνησης της σοβαρής αυτής υπόθεσης.