Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Τέμπη-Πόρισμα Καρώνη: Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα

Του Σπύρου Τρίψα

Το πόρισμα του ΕΜΠ για τα πιθανά αίτια που μπορεί να προκάλεσαν την πυρόσφαιρα στα Τέμπη δεν μας έκανε σοφότερους. Πριν καταθέσει όμως ο οποιοσδήποτε, οποιαδήποτε  άποψη για το πόρισα αυτό , αλλά και τα κατά καιρούς πορίσματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την τραγωδία των Τεμπών αξίζει να σημειώσουμε κάτι το οποίο θεωρούμε ως μείζονος σημασίας συνολικότερα για οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη. Κάθε τέτοια μελέτη λοιπόν δεν στηρίζεται σε απόψεις και γνώμες, αλλά σε επιστημονικά δεδομένα που λαμβάνουν οι φορείς που καλούνται να απαντήσουν σε συγγεγραμμένα ερωτήματα. Κάθε επιστημονική ομάδα λοιπόν βασίζει το εκάστοτε πόρισμά της στα δεδομένα που της δίνονται από τις αρχές και τη δικαιοσύνη. Δεν αυθαιρετεί και σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί χωρίς επιστημονικές μεθόδους, ώστε να φθάσει σε κάποιο συμπέρασμα.

Τα παραπάνω κοινώς αποδεκτά από οποιονδήποτε άνθρωπο με μια μέση  ευφυΐα ισχύουν και για το πόρισμα του Καθηγητή του ΕΜΠ Καρώνη και για το πόρισμα του ΕΔΟΣΑΑΜ και για την έρευνα Λακαφώση. Δεν είναι δυνατόν να λοιδορούνται οι επιστήμονες που πιθανολογούν προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση για το ίδιο θέμα με βάση τα δεδομένα που έχουν την συγκεκριμένη στιγμή στα χέρια τους.

Την πιθανολόγηση οτι μπορεί τα έλαια σιλικόνης κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να διαμορφώσουν συνθήκες που μπορούν να δώσουν την συγκεκριμένη πυρόσφαιρα είναι κάτι που δεν το ακούμε για πρώτη φορά , τα ίδια αναφέρει και το πανεπιστήμιο της Γάνδης. Πιο συγκεκριμένα το πόρισμα Καρώνη και της ερευνητικής του ομάδας μας λέει οτι: «Ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος είναι εφικτός. Αυτό σημαίνει πως και στην περίπτωση του υπό διερεύνηση τραγικού δυστυχήματος, είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, αφού έχουν καταγραφεί αναλαμπές που αποδίδονται σε ηλεκτρικό τόξο». Μιλάμε όμως για πιθανολόγηση και πρέπει να προσέχουμε πολύ τις λέξεις όταν τις χρησιμοποιούμε σε τόσο σοβαρά θέματα.

Μια άλλη πιθανολόγηση οτι τα έλαια σιλικόνης δεν μπορούν να δώσουν τέτοια έκρηξη υπό τα δεδομένα που είχε στην δική του κατοχή έδινε στην έρευνά του ο εμπειρογνώμονας κ. Λακαφώσης και στην δική του έρευνα μεταξύ των άλλων στηρίχθηκε το πόρισμα του ΕΔΟΣΑΑΜ. Σε εκείνο το πόρισμα, τις επιστημονικές μεθόδους του οποίου δεν αμφισβήτησε κανείς, γίνονταν λόγος για άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό. Το συμπέρασμα αυτό  έρχεται σε αντίθεση με το πόρισμα Καρώνη, το οποίο συμπεριλαμβάνει στην τελική του στοιχειοθέτηση και τα βίντεο που δείχνουν οτι  δεν φαίνεται σε κάποιο βαγόνι να μεταφέρεται κάποιο εύφλεκτο υγρό.

Μιλάμε λοιπόν ξεκάθαρα για ζήτημα ερμηνείας που κάνουν οι επιστήμονες. Ούτε το ένα πόρισμα λοιπόν είναι για πέταμα, ούτε το άλλο για τα σκουπίδια,  αν οδηγούνται σε πιθανά διαφορετικά συμπεράσματα για την πυρόσφαιρα.  Εμείς δεν γνωρίζουμε, αλλά και δεν μπορούμε ως μη σχετικοί με το θέμα να εκφράσουμε άποψη περί των επιστημονικών  δεδομένων που εξετάστηκαν από ειδικούς. Όλα τα άλλα κάνουν μόνο θόρυβο.

Αφού όμως δικαιούνται οι επιστήμονες να κάνουν τις δικές τους υποθέσεις πάνω στο θέμα , δικαιούμαστε και εμείς στηριζόμενοι όχι στο τί θα θέλαμε εμείς να υποθέσουμε  , αλλά στα ίδια τα δεδομένα που μας δίνουν οι  επιστημονικοί φορείς να φθάσουμε σε κάποια λογικά συμπεράσματα. Αν δεχθούμε λοιπόν το πόρισμα του Καθηγητή  Καρώνη και τα όσα αναφέρει θα πρέπει η SIEMENS, που προμηθεύει με το ανάλογο υλικό όλα τα ηλεκτροκίνητα τρένα της Ευρώπης να πτωχεύσει και αυτό γιατί υπό ορισμένες συνθήκες τα τρένα αυτά μπορεί να γίνουν  βόμβες πάνω στις ράγες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το υποστηρίζουμε αυτό  γιατί το  ηλεκτρικό τόξο στο οποίο γίνεται αναφορά στο πόρισμα δεν δημιουργείται, από όσο γνωρίζουμε,  μόνο σε συνθήκες σύγκρουσης , αλλά θα μπορούσαν και άλλοι παράγοντες , όπως οι κλιματολογικές συνθήκες να το δημιουργήσουν. Αν λοιπόν υιοθετήσουμε το καθ’  όλα σεβαστό πόρισμα που δίνει το ΕΜΠ, τότε ο κύριος Τζιτζικώστας , αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τις μεταφορές, θα πρέπει να διατάξει την επαναξιολόγηση όλων των ηλεκτροκίνητων τρένων στην Ευρώπη. Ας το υποστηρίξει λοιπόν ανοικτά αυτό ο οποιοσδήποτε μπροστά στον Καγκελάριο Μερτς.

Προφανώς και δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε φαινομενικά  ανόμοια πράγματα μεταξύ τους για τα Τέμπη, όταν μιλάμε για πυρόσφαιρα, μπάζωμα και Σύμβαση 717.  Ωστόσο αυτό το φαινομενικά ανόμοια θα το απαλείψουμε σαν φράση, αν αποδειχτεί οτι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε λαθραίο φορτίο, που μπορεί να σχετίζεται με την πυρόσφαιρα μετά την έκρηξη. Στην  υπόθεση των Τεμπών ότι μοιάζει άσχετο με την αλληλουχία γεγονότων,  μπορεί να είναι το κατάλληλο κομμάτι του παζλ, που συνδέει ας πούμε την πυρόσφαιρα με το μπάζωμα. Γι αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο η δικαιοσύνη να φθάσει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για την πυρόσφαιρα.

Για το μπάζωμα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Νομίζουμε οτι δεν διαφωνεί πια κανείς οτι έγινε. Άλλωστε γι αυτό το λόγο παραπέμπεται σε δίκη ο κ. Τριαντόπουλος. Αν αυτό έγινε για συγκάλυψη, αν έγινε από ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, η από έλλειψη συντονισμού πιθανότατα κάποια στιγμή θα το μάθουμε. Επίσης για την Σύμβαση 717 ήδη “τρέχει” η διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους πρώην Υπουργούς Καραμανλή και Σπίρτζη.

Εκείνο που δεν “έτρεξε” ποτέ στην τραγωδία των Τεμπών είναι το διαχρονικά ανίκανο και συνεχώς απών  ελληνικό κράτος , το οποίο είναι σίγουρα υπεύθυνο για το γεγονός οτι  χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια, ώστε να έχουμε σαν βάση συζήτησης κάποια επιστημονικά πορίσματα, γιατί πριν από αυτά κινούμασταν στο απόλυτο σκοτάδι. Αυτή η απουσία και η ολιγωρία του κράτους, οδήγησε και στην συνεχή πολιτική  εκμετάλλευση του θέματος και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση. Από την πρώτη στιγμή όμως τα epikaira.gr  ζήτησαν και από τις οικογένειες των θυμάτων να μην εμπλέξουν με κανένα τρόπο κανένα  κόμμα στο έγκλημα των Τεμπών. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε από κάποιους.

Αν πλέον  θα επιλέξουμε να μείνουμε απαθείς δέκτες της στείρας αντιπαράθεσης με τους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύονται ένθεν κακείθεν  για σκευωρούς και ψεκασμένους είναι ευθύνη της ίδιας της ελληνικής  κοινωνίας και του καθενός ξεχωριστά. Το μόνο δεδομένο στην υπόθεση που δεν επιδέχεται  καμίας αμφισβήτησης είναι οτι στα Τέμπη χάθηκαν 57 άνθρωποι και εξ αυτού  όλοι θα βρεθούν αργά ή γρήγορα μπροστά στον καθρέφτη της ιστορίας: Ο πολιτικός κόσμος,  η δικαιοσύνη, αλλά ακόμα και ο επιστημονικός κόσμος της χώρας που εμπλέκεται ερευνητικά  στην υπόθεση αυτή. Δεν μπορούν να ισχύουν δύο αλήθειες για ένα γεγονός,  ας βρούνε εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την ανάδειξη της αλήθειας τον δρόμο που θα απαντήσει στο συνολικό αίτημα μιας κοινωνίας για δικαιοσύνη.