Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Τέμπη: Νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης μετά το πόρισμα του ΕΜΠ

 

Η τραγωδία των Τεμπών συνεχίζει να προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς η δημοσιοποίηση του πορίσματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) φαίνεται να ανοίγει έναν νέο γύρο αντιδράσεων και συγκρούσεων. Παρότι ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων και στους συγγενείς τους οφείλει να αποτελεί κοινή αφετηρία, η πολιτική διαχείριση του ζητήματος απειλεί να ξεπεράσει εκ νέου τα όρια της θεσμικής σοβαρότητας και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να θεωρεί το πόρισμα του καθηγητή Δημήτρη Καρώνη ως επιβεβαίωση των θέσεών της και ως κατάρριψη των σεναρίων συνωμοσίας που, όπως υποστηρίζει, καλλιεργήθηκαν από την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, οι τεχνικές αναφορές σχετικά με τη δημιουργία της πυρόσφαιρας και την ανάφλεξη των ελαίων σιλικόνης πάνω από τους 330°C, κλείνουν τα ερωτήματα που είχαν ανακύψει.

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν ευθέως τη μεθοδολογία και τα ευρήματα του πορίσματος. Επιμένουν ότι ο χώρος του δυστυχήματος έχει υποστεί «μπάζωμα», δηλαδή αλλοίωση, με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί κρίσιμα στοιχεία για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Κατηγορούν την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης και καθυστερήσεων, δημιουργώντας μια κατάσταση παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Η ένταση μεταφέρθηκε και στη Βουλή, με αφορμή την κλήρωση της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη και την απαίτηση της αντιπολίτευσης για την εξαίρεσή της. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στη δευτερολογία του, ξεκαθάρισε ότι μόνο το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί να λάβει σχετική απόφαση, και όχι η Βουλή.

Η σύγκρουση αυτή ενισχύει την πολιτική πόλωση γύρω από την υπόθεση, ενόψει των αιτημάτων που αναμένεται να κατατεθούν για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Στο παρασκήνιο, τα κόμματα αναζητούν τις απαραίτητες υπογραφές για να καταθέσουν αιτήματα προανακριτικής. Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει δίωξη του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή για κακουργηματικές πράξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί τέσσερις επιπλέον υπογραφές για να φτάσει τις 30, με στόχο να καταθέσει πρόταση, πιθανώς μαζί με τη Νέα Αριστερά. Αν και μια τέτοια συνεργασία δεν υποδηλώνει απαραίτητα πολιτική σύμπλευση, εντούτοις ερμηνεύεται ως ένδειξη πρόθεσης του Αλέξη Χαρίτση να υλοποιήσει τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής για άνοιγμα προς τις δυνάμεις του ευρύτερου αριστερού χώρου.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη στάση μικρότερων κοινοβουλευτικών σχηματισμών. Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το Κίνημα Δημοκρατίας του Δημήτρη Νατσιού φέρονται διατεθειμένοι να συνδράμουν στη συλλογή υπογραφών, στοχεύοντας ακόμα και στην πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού. Ωστόσο, για να κατατεθεί πρόταση προανακριτικής, χρειάζονται συνολικά 30 υπογραφές, αριθμός δύσκολος χωρίς συνεργασίες με ανεξάρτητους ή άλλους βουλευτές πλην των Σπαρτιατών.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα εμπλακεί σε «πολιτικά παιχνίδια», προτιμώντας να συνομιλεί απευθείας με τους συγγενείς των θυμάτων.

Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΕΜΠ, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να τοποθετηθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα νέων ερωτημάτων και αιτημάτων για απόδοση ευθυνών. Το αν θα κλείσει τον κύκλο ή θα πυροδοτήσει έναν νέο, μένει να φανεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.