Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Τέμπη -Έρχονται ποινικές διώξεις: Στο κάδρο ο Κ. Αχ. Καραμανλής , ο Σπύρος Σπίρτζης και γραμματείς από το 2016 μέχρι το 2023

Των Σπύρου Τρίψα – Κώστα Παππά

Τα epikaira.gr είναι το πρώτο ελληνικό ειδησεογραφικό site  που έγραψε ότι οι ανακριτικές αρχές βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην άσκηση ποινικών διώξεων για πρώην Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Μεταφορών , αλλά και για πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα εντός των επομένων ημερών.  Σχεδόν ένα 24ωρο αργότερα άρχισαν και άλλοι να ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα και να επαναλαμβάνουν ότι αποκαλύψαμε για την πολύ σοβαρή πιθανότητα πλέον να «σκοντάψει» η έρευνα και σε   ποινικές  ευθύνες πολιτικών προσώπων. Σε αυτή την περίπτωση  η δικογραφία θα προωθηθεί αμελητί στη Βουλή για τα περεταίρω. Είναι προφανές ότι η υπόθεση των Τεμπών μπαίνει πλέον σε μια νέα τροχιά ως προς την διερεύνησή της ενώ αναμένεται πάντα και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διερευνά την υπόθεση απιστίας για την σύμβαση 717 σχετικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είχαν διατεθεί για την υλοποίησή της. Μοιάζει πλέον ότι η απόδοση ποινικών ευθυνών και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα πέραν του Χρήστου Τριαντόπουλου μοιάζει πλέον να είναι μονόδρομος και για τον πολιτικό κόσμο και για τη δικαιοσύνη.

Να τη γράφαμε με ημερομηνία 26-4-2025

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του epikaira.gr τις επόμενες ημέρες η υπόθεση των Τεμπών θα ζεσταθεί και πάλι , καθώς ο Εφέτης Ανακριτής  Λαρίσας κ. Μπακαΐμης  αναμένεται να ασκήσει ποινικές διώξεις ακόμα και σε πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν τα τελευταία χρόνια στην διαχείριση της υπόθεσης , αλλά και σε Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Μεταφορών και διευθυντικών στελεχών του ΟΣΕ, για την αμαρτωλή σύμβαση 717.
Από τη στιγμή που οι ποινικές διώξεις φθάσουν στην Βουλή τότε θα κινηθεί η διαδικασία για τη σύσταση πιθανότατα προανακριτικής επιτροπής για την παραπομπή των πολιτικών  προσώπων στον φυσικό τους δικαστή. Μετά το φιάσκο της εξεταστικής επιτροπής , που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε σε συνέντευξή του, αναμένεται να αποφασιστεί σύσταση προανακριτικής επιτροπής με την ελπίδα ότι θα υπάρξει άλλη αντιμετώπιση από τη fast truck προανακριτική που ακολουθήθηκε στην υπόθεση Τριαντόπουλου για παραπομπή στην δικαιοσύνη. Αν δεν συμβεί αυτό αναμένεται νέα κοινοβουλευτική και πολιτική θύελλα. Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν να βάζουν πλέον ανοικτά στο κάδρο της διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών για την σύμβαση 717 και τον πρώην Υπουργό Κ. Αχ. Καραμανλή.
Θυμίζουμε ότι ένας εκ των Υπουργών που στο παρελθόν είχε διαχειριστεί την σύμβαση αυτή, ο υπουργός Υποδομών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής πρόσφατα την ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για δικές του ποινικές ευθύνες, ώστε να συσταθεί προανακρική επιτροπή σχετικά με τα αδικήματα που του αποδίδονται σε μηνύσεις για την διαχείριση της Σύμβασης 717.
Το αίτημα απορρίφθηκε από τον Νικήτα Κακλαμάνη με τον πρόεδρο της βουλής να δηλώνει πως η κίνηση αυτή τιμά τον πρώην υπουργό, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. «Κατανοώ το αίτημα του κ. Σπίρτζη και χαίρομαι που έχει αυτή την ευαισθησία, άλλα όμως είναι αυτά και άλλο ο τύπος, το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Κακλαμάνης, ο Χρήστος Σπίρτζης «είχε υποβάλλει και πάλι ανάλογο αίτημα στις 21 Μαρτίου του 2024, αφού η Βουλή των Ελλήνων είχε απορρίψει τη σύσταση Προκαταρτικής Επιτροπής για την εκτέλεση της Σύμβασης 717». «Τώρα, επικαλείται το άρθρο 86 παρ.5 του Συντάγματος. Το άρθρο όμως αυτό, παραπέμπει ως εκτελεστική διαδικασία στον Κανονισμό της Βουλής» εξήγησε.
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα παράλληλα με τις ενέργειες της ευρωπαίας εισαγγελέως κυρίας Κοβέσι ,η οποία πριν από ένα μήνα είχε απαντήσει για το  λόγο που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν ζήτησε απευθείας από το ελληνικό κοινοβούλιο την άρση ασυλίας του Κ. Αχ. Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη, σύμφωνα με την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου, όπως είχαν κάνει οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά αποφάσισε να το παραπέμψει στις εθνικές αρχές. Η κυρία Κοβέσι απάντησε πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά την υπόθεση της Σύμβασης 717 και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων πριν από το δυστύχημα και είχε απαγγείλει κατηγορίες σε εμπλεκόμενα πρόσωπα. Επανέλαβε ωστόσο την αδυναμία της υπηρεσίας της να ελέγξει τα μέλη της κυβέρνησης λόγω του ελληνικού νόμου περί ευθύνης υπουργών.