Οι πρόσφατες αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης συνδέονται όλο και περισσότερο με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ενώ κάποια μετακίνηση των μαγνητικών πόλων είναι φυσική, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το νερό που αποθηκεύεται πίσω από τα μεγαλύτερα φράγματα του κόσμου έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτή τη συνεχιζόμενη μετατόπιση.
Η γεωφυσικός Natasha Valensik του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και οι συνεργάτες της υπολόγισαν ότι η μάζα του νερού που συγκρατείται σε περίπου 7.000 μεγάλα φράγματα έχει μεταβάλει τον φλοιό της Γης αρκετά ώστε να μετατοπίσει τον άξονα περιστροφής της κατά περίπου ένα μέτρο. Οι μετατοπίσεις αυτές συνδέονται με τη δυναμική του μαγνητικού πεδίου που βρίσκεται κάτω από το φλοιό.
Επιπλέον, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατασκευή φραγμάτων έχει οδηγήσει σε παγκόσμια πτώση της στάθμης της θάλασσας κατά περίπου 21 χιλιοστά.
“Όταν συσσωρεύουμε νερό πίσω από φράγματα, όχι μόνο αφαιρείται νερό από τους ωκεανούς – οδηγώντας σε πτώση της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας – αλλά η ανακατανομή της μάζας επηρεάζει επίσης τη δομή της Γης με άλλους τρόπους”, εξήγησε η Valensik.
Η μετατόπιση της μάζας με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επηρεάσει τη γεωγραφική θέση των μαγνητικών πόλων στην επιφάνεια της Γης.
Καθώς το πρόσθετο βάρος συσσωρεύεται στο περιστρεφόμενο σώμα της Γης, η μάζα μετακινείται προς τον ισημερινό, μετατοπίζοντας τον άξονα περιστροφής. Η διαδικασία αυτή μπορεί να προκληθεί από αποθηκευμένο νερό φραγμάτων, λιώσιμο παγετώνων ή εξάντληση των υπόγειων υδάτων.
Οι θέσεις των 6.862 ταμιευτήρων που εξετάστηκαν στη μελέτη.
Μόνο ο εξωτερικός φλοιός της Γης είναι άκαμπτος και επιπλέει πάνω στα πιο εύκαμπτα εσωτερικά στρώματα. Το εσωτερικό της Γης κινείται ανεξάρτητα, εκθέτοντας διαφορετικά τμήματα του φλοιού στην επίδραση του μαγνητικού βορρά. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως αληθινή πολική περιπλάνηση, συμβάλλει στις αλλαγές στις θέσεις των μαγνητικών πόλων.
Η ομάδα του Valensik εντόπισε δύο διαφορετικές κινήσεις του Βόρειου Πόλου. Από το 1835 έως το 1954, παρασύρθηκε ανατολικά προς τη Ρωσία κατά περίπου 20 εκατοστά, συμπίπτοντας με την κατασκευή φραγμάτων στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Από το 1954 έως το 2011, μετακινήθηκε δυτικά προς τη Βόρεια Αμερική κατά 57 εκατοστά, ακολουθώντας την εκτεταμένη ανάπτυξη φραγμάτων στην Ασία και την Αφρική.
“Μια νέα εποχή των παγετώνων δεν είναι στον ορίζοντα μόνο και μόνο επειδή ο πόλος μετακινήθηκε κατά ένα μέτρο”, δήλωσε ο Valensik. “Αλλά ο αντίκτυπος στη στάθμη της θάλασσας είναι σημαντικός”.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατασκευή φραγμάτων έχει επιβραδύνει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά περίπου 1,2 χιλιοστά [0,05 ίντσες] ανά έτος κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Από αυτή την άποψη, η μελέτη προτείνει μια μερική αντιστάθμιση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
Τονίζουν ότι τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στις μελλοντικές προβλέψεις των αλλαγών της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας.
Η μετατόπιση των μαγνητικών πόλων της Γης έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο κατάλογο πλανητικών φαινομένων μεγάλης κλίμακας που επηρεάζονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της εξάντλησης των ατμοσφαιρικών στρωμάτων, της αλλαγής της κυκλοφορίας των ωκεανών και της αυξημένης ηφαιστειακής δραστηριότητας.