Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή αποκάλυψε ότι το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι το πιο θερμό πολιτικά των τελευταίων ετών, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι εκλογές δεν είναι κοντά. Όμως, μια νέα σύγκρουση αναμένεται στην Ολομέλεια πριν την καλοκαιρινή ραστώνη του Αυγούστου. Στις αρχές Ιουλίου, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά στρατηγική και περιμένει να δει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η οποία αναμένεται να κατατεθεί τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας. Η φημολογία για νέες αποκαλύψεις παραμένει και η σύγκρουση μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης αναμένεται να είναι έντονη. Για το ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι μια ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς πλησιάζει η ΔΕΘ, που είναι το ισχυρό πολιτικό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να τοποθετηθεί για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, προειδοποιώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι και η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα μείνει αλώβητη από τις «αμαρτωλές» αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς η περίοδος διακυβέρνησής της είναι στο στόχαστρο.
Τα μέτωπα για το Μαξίμου είναι πολλά αυτό το καλοκαίρι. Η υπόθεση των Τεμπών παραμένει επίκαιρη, καθώς η προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δικαστικές διαδικασίες για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις οικονομικές παροχές, η αντιπολίτευση έχει σκοπό να αναδείξει τη μάχη κατά της ακρίβειας στην αγορά. Επίσης, η διαχείριση των πυρκαγιών, που από τον Ιούνιο είναι πολλές, συνεχίζει να αποτελεί έναν «εφιάλτη» για την κυβέρνηση, ειδικά από το 2018 και μετά, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κρατική μηχανή για αδυναμία να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Η συμπλήρωση δέκα ετών από το δημοψήφισμα του 2015 έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τη σύγκρουση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο νυν πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρώην, με τον τελευταίο να ζητά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που έγινε την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος. Είναι αναμενόμενο οι δύο κομματικοί χώροι να θυμηθούν την περίοδο του 2015, που συνεχίζει να τους χωρίζει. Παρά τις φήμες για την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική σκηνή, ο ίδιος δεν έχει δώσει κάποιο σαφές σήμα. Ωστόσο, η αναζωπύρωση της φημολογίας συνδέεται με την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από κόμμα εξουσίας έχει υποχωρήσει στο 6%.
Στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, η Λιβύη και το μεταναστευτικό συνεχίζουν να είναι κρίσιμα θέματα. Οι εξελίξεις γύρω από το «μπλοκάρισμα» του Χαφτάρ προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους υπουργούς Μετανάστευσης της Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας εντείνονται.
Επιπλέον, το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει επανέλθει στο προσκήνιο, ενώ η Τουρκία συνεχώς αποδεικνύει τη δυναμική της, με συνεχείς παρεμβάσεις από αξιωματούχους. Η κυβέρνηση στην Ελλάδα προσπαθεί να κλείσει την υπόθεση με την Αίγυπτο και τη Μονή Σινά, μετά την απόφαση του αιγυπτιακού εφετείου που αμφισβήτησε την ιδιοκτησία του χώρου. Το υπουργείο Παιδείας προχωρά στη σύσταση ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου για την Ιερά Μονή του Σινά, που θα αναλάβει τη διαχείριση της περιουσίας του ιστορικού μοναστηριού στην Ελλάδα.