Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ νότια από την Κάσο και την Κάρπαθο: Μήνυμα από το 112 για πιθανό τσουνάμι

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται νότια από την Κάσο και την Κάρπαθο, λίγα λεπτά πριν από τις δύο τα ξημερώματα της Τετάρτης (14.05.2025). Προειδοποίηση του 112 για το ενδεχόμενο να σημειωθεί τσουνάμι. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ προέρχεται από τον θαλάσσιο χώρο που απέχει 20 χιλιόμετρα νότια της Κάσου. Το εστιακό βάθος της ισχυρής δόνησης υπολογίστηκε στα 64,4 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω.

Σύμφωνα τον Δήμαρχο Κάσου, Μιχάλη Ερωτόκριτο, δεν υπάρχουν – προς το παρόν – επιπτώσεις από τη νυχτερινή «επίσκεψη» του Εγκέλαδου, το ίδιο και στην Κάρπαθο.

Και στην Κρήτη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Στις 3 π.μ. εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για πιθανό τσουνάμι στις ακτές των νησιών γύρω από το επίκεντρο της δόνησης, καλώντας τους κατοίκους να μείνουν μακριά από αυτές.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο σεισμός ήταν της τάξης των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά με εστιακό βάθος 70 χιλιομέτρων.

Το επίκεντρο, βάσει των μετρήσεων του EMSC, εντοπίζεται στα 38 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Καρπάθου και 164 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου.

Στις 03:57 π.μ. σημειώθηκε ο ισχυρότερος μετασεισμός μεγέθους 3,4 Ρίχτερ, 15 χιλιόμετρα νότια της Κάσου, σε βάθος 47,2 χλμ., όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Καθησυχαστικός ο Ευθύμιος Λέκκας

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης δόνησης είναι ότι το εστιακό βάθος είναι στα 60 χιλιόμετρα.

«Αυτό σημαίνει – εκτίμησε ο κ. Λέκκας – ότι η κίνηση έφτασε απομειωμένη ουσιαστικά στην Κάσο και στην Κάρπαθο και πολύ περισσότερο στην Κρήτη με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και με τις πρώτες περιγραφές των κατοίκων, να μην έχουμε κάποιες επιπτώσεις, χωρίς βεβαίως να έχουμε πλήρη εικόνα.

Σύμφωνα τον κ. Λέκκα είναι πιθανή η εκδήλωση κάποιων κατολισθήσεων, ιδίως στην Κάρπαθο.

«Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο – είπε – είναι ότι σε αυτό το βάθος οι σεισμοί γίνονται εφάπαξ, δηλαδή γίνονται μία και έξω. Δεν έχουμε ούτε μεγάλη προσεισμική ακολουθία ούτε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, δηλαδή αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται κατά μόνας.

Είναι ένας σεισμός που έγινε ουσιαστικά πάνω στο ελληνικό τόξο, δηλαδή εκεί που συγκρούεται η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα.

Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Κρήτη, στη Ρόδο, στην Κω, σε όλο το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Είναι ένας σεισμός ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Λέκκας, «δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ούτε με τους σεισμούς στη Σαντορίνη, είναι τελείως διαφορετικό το γεωτεκτονικό πλαίσιο και βεβαίως δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση με τον σεισμό που είχαμε στην Τουρκία. Είναι τελείως διαφορετικό το γεωδυναμικό πλαίσιο, είμαστε ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο, ενώ οι σεισμοί στη Σαντορίνη σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον στο ηφαιστειακό τόξο και οι σεισμοί βεβαίως στην Τουρκία είναι κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας, συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση».