Του Σάββα Παυλίδη
Με ρυθμούς υπερτετραπλάσιους του αρχικού στόχου «τρέχει» το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, ενισχύοντας την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι και φέτος οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας θα κινηθούν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Το εν λόγω δημοσιονομικό αποτύπωμα έχει ήδη ενεργοποιήσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται πακέτα παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, στοχευμένες ενισχύσεις για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ώστε να αποτελέσουν τον βασικό κορμό των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Όπως έκανε γνωστό και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά και την έγκριση της ρήτρας διαφυγής στο Eurogroup, το ύψος του πακέτου της ΔΕΘ εκτιμάται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ειδικότερα, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 5,343 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο του 1,055 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση αυτή αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη απόδοση των φορολογικών εσόδων, αποτέλεσμα τόσο των μέτρων περιορισμού της φοροδιαφυγής όσο και της έντονης αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας. Οι δύο αυτοί παράγοντες εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα δημόσια οικονομικά και το προσεχές διάστημα, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις πως το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο επικαιροποιημένος στόχος για πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ ενδέχεται να ξεπεραστεί, πλησιάζοντας το 4%. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια απόκλιση: και το 2024, το τελικό πρωτογενές πλεόνασμα είχε ανέλθει στα 11,4 δισ. ευρώ, ισοδύναμο με το 4,8% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει πως το επικείμενο πακέτο ΔΕΘ θα επικεντρώνεται σε φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς και μεσαία εισοδήματα, σε ενισχύσεις για τα νοικοκυριά που πλήττονται από το υψηλό κόστος στέγασης, αλλά και σε παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων.
Σε αναζήτηση ”σωσίβιου” η κυβέρνηση
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνει να πιέζει πλέον αρκετά το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο πλέον δεν αρνείται πως η συγκεκριμένη υπόθεση διαθέτει την απαραίτητη δυναμική έτσι ώστε να προκαλέσει αξιοσημείωτες απώλειες για την ΝΔ. Οι δημοσκοπήσεις ήδη αποτελούν ένα πρώτο καμπανάκι για το κυβερνητικό επιτελείο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να δείχνει πως αποδέχεται το γεγονός της εμπλοκής κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.
Όλα αυτά ενώ το ρεπορτάζ καταγράφει πως η Λάουρα Κοβέσι δείχνει έτοιμη να ανοίξει νέο φάκελο αποκαλύψεων η οποία θα εμπλέκει νέα υπουργικά στελέχη αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, γεγονός που θα προκαλέσει νέους τριγμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου θέλει να προλάβει την… καταιγίδα και πλέον ”κυκλώνει” τον επικείμενο Σεπτέμβριο και την προγραμματισμένη ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να ανοίξει το συρτάρι των παροχών σε μία προσπάθεια να σώσει… ότι σώζεται. Η συγκεκριμένη απόφαση μοιάζει σε μεγάλο βαθμό να ”διχάζει” το υπουργικό συμβούλιο, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να εμφανίζονται επιφυλακτικά για το αν η συγκεκριμένη στρατηγική μπορεί να επιφέρει τα απαραίτητα οφέλη στη κυβερνώσα παράταξη.
Το μόνο βέβαιο είναι πως στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως η υπομονή των πολιτών που συνεχίζουν έως και σήμερα να στηρίζουν την κυβέρνηση, τείνει να φτάσει τα όρια της εξάντλησης. Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε ίσως τον χειρότερο… εαυτό μίας κυβέρνησης που επιδιώκει χρόνια τώρα να αναδείξει το πρόσωπο των ”αρίστων” και της ”επιτελικής στρατηγικής”.
Όλα αυτά κατέρρευσαν με τον χαρακτηριστικότερο των τρόπων, φέρνοντας τη κυβέρνηση ίσως στη δυσκολότερη των θέσεων από το 2019 έως και σήμερα. Γι’ αυτό το λόγο το πρωθυπουργικό επιτελείο δείχνει έτοιμο να μπει στη διαδικασία της ”αντεπίθεσης”, με τα δημόσια ταμεία να αποτελούν το πρόσφορο έδαφος.