Σε εξέλιξη είναι έρευνες στις Βούτες Ηρακλείου Κρήτης, προκειμένου να ερμηνευθεί και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ρηγματώσεων που εμφανίστηκαν σε σπίτια και δρόμους του χωριού.
Ήδη εννέα σπίτια εκκενώθηκαν, ενώ στεγμά ποτάμια τώρα όπως λένε οι κάτοικοι έχουν γεμίσει νερό, ενώ στην τοπική ιστοσελίδα στο Cretalive.grτο νερό σε πηγάδι 15 μέτρων, φτάνει ως τα 2 μέτρα.
Όπως εξάλλου δήλωσε στο ίδιο μέσο ο καθητητής Γεωλογίας Χαράλαμπος Φασουλάς «είναι κρίσιμο να απομακρυνθεί το νερό από την περιοχή.
Κλιμάκιο από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) από την Αθήνα βρίσκεται στις Βούτες προκειμένου να οριοθετήσει σήμερα την περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες πρόκειται να σηματοδοτήσουν με ασφάλεια όλα τα σπίτια τα οποία χρήζουν άμεσης επισκευής και κρίνονται ως ακατάλληλα για κατοίκηση.
Στις Βούτες βρίσκεται από νωρίς το πρωί και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόστολος Αλεξόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, με συνεργεία που σκάβουν γεωτρήσεις και αντλούν νερό από τα πηγάδια.
Την ίδια στιγμή αναμένεται το πόρισμα της μακροσκοπικής επισκόπησης που έγινε από τον καθηγητή και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα με επίγεια έρευνα αλλά και με εναέρια με drone.
Εκκενώθηκαν εννέα σπίτια
Ήδη εννέα σπίτια έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι τους αναζήτησαν στέγη σε συγγενικά πρόσωπα ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κανένας προς το παρόν δεν έχει αναζητήσει στέγη από τον Δήμο Ηρακλείου.
Μέλημα του Δήμου, όπως έλεγε χθες και ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, είναι να φροντίσει τους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς σπίτι αλλά και να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωλογικής Μηχανικής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εμφανιστούν και άλλες ρωγμές.
Συγκεκριμένα ανέφερε «ναι υπάρχει πιθανότητα (να εμφανιστούν ρωγμές και σε άλλα σπίτια), το φαινόμενο είναι πολύ καινούριο[…] δεν γνωρίζουμε ακόμα τον ρυθμό με τον οποίο γίνονται οι μετακινήσεις».
Εξήγησε επίσης ότι «έχουμε έναν σχηματισμό που είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις, μια φυλλώδη μάργα που όταν διαβραχεί χάνει πολύ μεγάλο μέρος των μηχανικών της χαρακτηριστικών. Αυτή η μάργα έχει αρχίσει να εκδηλώνει μετακινήσεις. Τώρα ηφορά με την οποία γίνονται αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι σαφής αυτή τη στιγμή για αυτό τον λόγο χθες τοποθετήσαμε κάποιους μάρτυρες για να δούμε με ποιο τρόπο κινείται ο σχηματισμόςκαι αυτό γιατί ο οικισμός είναι χτισμένος πάνω σε μία ράχη οπότε έχει και από τις δύο μεριές του ανοιχτά πρανή για να εκδηλωθούν μετακινήσεις».