Σε δοκιμασία φαίνεται να τίθεται η κοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, με αφορμή την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη. Η διαφωνία δεν αφορά την ανάγκη απόδοσης ευθυνών, αλλά το αν πρέπει να συμπεριληφθεί το όνομα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κατηγορητήριο.
Πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, να δέχεται πιέσεις από τους Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά για την εμπλοκή του πρωθυπουργού στην υπόθεση, επικαλούμενοι σχετικά έγγραφα που φέρονται να είχαν φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού και προειδοποιούσαν για κινδύνους στις σιδηροδρομικές υποδομές.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Φάμελλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα εξαιρέσουμε κανέναν για πολιτικούς λόγους. Αν υπάρχουν αποδείξεις για εμπλοκή του κ. Μητσοτάκη, αυτές πρέπει να εξεταστούν». Τόνισε επίσης την ανάγκη ολοκληρωμένης αξιολόγησης των δεδομένων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η Νέα Αριστερά να πειστεί στη συνέχεια.
Ωστόσο, από την πλευρά της Νέας Αριστεράς επικρατεί έντονος σκεπτικισμός. Ο Αλέξης Χαρίτσης, σε διαφοροποιημένο τόνο, επεσήμανε πως μια πρόχειρη και μη νομικά τεκμηριωμένη κατηγορία θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, μετατρέποντας τον πρωθυπουργό από ενδεχόμενο θύτη σε πολιτικό θύμα. Όπως ανέφερε, βρίσκονται ακόμη σε διαβούλευση με νομικούς συμβούλους προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Παράλληλα, πηγές της Νέας Αριστεράς φέρονται να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «θεατρινισμούς» και έλλειψη σοβαρής τεκμηρίωσης όσον αφορά τις κατηγορίες. «Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς καταλογίζουν στον πρωθυπουργό», ανέφεραν χαρακτηριστικά, υπονοώντας πως η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί περισσότερο την επικοινωνιακή στρατηγική της Κουμουνδούρου παρά μια ουσιαστική δικαστική διαδικασία.
Εάν η σύγκλιση μεταξύ των δύο κομμάτων αποτύχει, το σχέδιο για κοινή πρόταση Προανακριτικής ενδέχεται να καταρρεύσει, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητεί εναλλακτικές λύσεις μέσω των ανεξάρτητων βουλευτών — στόχος δύσκολος και αβέβαιος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν αποκλείεται πολιτική ήττα για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έχει επενδύσει στην απονομή ευθυνών για την τραγωδία.
Κύκλοι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν ωστόσο το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί συνεργασία με την Πλεύση Ελευθερίας ή και ανεξάρτητους βουλευτές που κινούνται στον χώρο του Κινήματος Δημοκρατίας. Ζωή Κωνσταντοπούλου και Στέφανος Κασσελάκης έχουν καταστήσει σαφές πως θεωρούν τον πρωθυπουργό πολιτικά υπεύθυνο για το δυστύχημα και δεν αποκλείεται να συναινέσουν σε σχετική πρωτοβουλία.
Η τελική έκβαση παραμένει ανοιχτή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ισορροπεί ανάμεσα σε νομική τεκμηρίωση, εσωκομματικές πιέσεις και τον κίνδυνο πολιτικού αδιεξόδου.