Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Προς νέο ”ναυάγιο” οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Οι προσδοκίες για την επιτυχία των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα είναι εξαιρετικά χαμηλές, με την αναμονή για τις τελικές συμμετοχές να αποκαλύπτει τον διπλωματικό θρίλερ που καλύπτει τη διεθνή πολιτική σκηνή σαν βαριά σκιά. Στα διεθνή ΜΜΕ, οι όροι «φιάσκο» και «αδιέξοδο» χρησιμοποιούνται συνεχώς για να περιγράψουν την απογοητευτική πιθανή κατάληξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας. Μάλιστα, μέχρι την παραμονή των επίσημων συνομιλιών, που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, όλα ήταν αβέβαια. Μέχρι την τελευταία στιγμή, οι συνεχείς εναλλαγές, ακυρώσεις, απειλές και προειδοποιήσεις σχημάτιζαν ένα εκρηκτικό σκηνικό που μαρτυρούσε την έλλειψη πραγματικής προετοιμασίας για την αποδοχή ενός ολοκληρωμένου ειρηνευτικού σχεδίου.

Η διακύμανση των αποφάσεων και η αβεβαιότητα γύρω από τις συμμετοχές έγιναν πιο έντονες όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε κατ’ιδίαν συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να συμφωνηθεί ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός 30 ημερών. Ωστόσο, όταν ο Ζελένσκι έδειξε θετικός στην πρόταση του Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος παρέμεινε αόριστος και κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, μέχρι να ανακοινωθεί ότι στην Τουρκία θα μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Λίγο αργότερα, ωστόσο, η απόφαση ανατράπηκε και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπίας ορίστηκε ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Αυτό το ασταθές κλίμα προϊδέασε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, ειδικά όταν, τρία χρόνια μετά την πρώτη και μοναδική συνάντηση το 2022, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα για υποβάθμιση της διαδικασίας λόγω της απουσίας υψηλόβαθμης διαπραγματευτικής ομάδας.

Από την άλλη, ο Ζελένσκι ήταν διατεθειμένος μέχρι την τελευταία στιγμή να συμμετάσχει σε απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν, αλλά τελικά αποφάσισε να μην παραστεί στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ουκρανός πρόεδρος τάσσεται υπέρ των συνομιλιών σε επίπεδο αντιπροσωπειών και ανακοίνωσε ότι η ομάδα του, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας, θα ταξιδέψει στον Βόσπορο. Η στάση του Ζελένσκι είναι αδιάλλακτη, επαναλαμβάνοντας ότι ο Πούτιν δεν θέλει να τερματίσει τη σύρραξη, ενώ παράλληλα πιέζει τη Δύση για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία. Μετά τις θετικές του επαφές στην Άγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την αποστολή της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Ερντογάν αναγνώρισε την Κριμαία ως ουκρανική και δήλωσε έτοιμος να φιλοξενήσει τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας για απευθείας συνομιλίες.

Η Άγκυρα, προσπαθώντας να εδραιώσει το προφίλ της ως ειρηνοποιού και να προσεγγίσει την αμερικανική πλευρά, περιμένει αμυντικά ανταλλάγματα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Ντόναλντ Τραμπ στις συνομιλίες, Μάρκο Ρούμπιο, τονίζουν ότι δεν αναμένουν ουσιαστικά αποτελέσματα αν οι συνομιλίες δεν διεξαχθούν σε επίπεδο ηγετών. Παρά τη συμμετοχή των ΗΠΑ και άλλων μερών, οι συνομιλίες μετατέθηκαν, με τη λίστα των συμμετεχόντων να τροποποιείται συνεχώς, επισημαίνοντας την αβεβαιότητα και την ασταθή δυναμική της κατάστασης.

Επιπλέον, ο Τραμπ, έχοντας ολοκληρώσει μια περιοδεία με σημαντικές συμφωνίες στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για το πώς θα ενισχυθεί η πίεση προς τη Ρωσία, ενώ παράλληλα καλείται να βρει τρόπους για την επιβολή μιας εκεχειρίας στην Ουκρανία και να αποφασίσει για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τις εγγυήσεις ασφαλείας.