Σε στρατηγική ανάληψης πρωτοβουλίας φαίνεται να στρέφεται η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας την κατάθεση δικής της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με τον Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιλογή αυτή υπαγορεύεται από την πρόθεση να αποφευχθούν πολιτικές σκοπιμότητες από την πλευρά της αντιπολίτευσης και να διατηρηθεί ο έλεγχος της ατζέντας.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζεται ότι το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών εξακολουθεί να απηχεί έντονα στην κοινή γνώμη, γεγονός που απαιτεί ψύχραιμες και ζυγισμένες κινήσεις. Οποιαδήποτε λάθος εκτίμηση θα μπορούσε να αναιρέσει τις προσπάθειες εξομάλυνσης που έγιναν το τελευταίο διάστημα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, αφού σταθμιστούν οι αντιδράσεις της κοινωνίας και η στάση των πολιτικών δυνάμεων.
Κυβερνητικοί κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης παραπομπής για πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος από τον πρώην υπουργό, προκειμένου να «προλάβουν» τις πολιτικές κινήσεις της αντιπολίτευσης, η οποία δείχνει να προσανατολίζεται σε βαρύτερες κατηγορίες – ακόμη και σε κακούργημα.
Παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος, οι τόνοι διατηρούνται χαμηλοί, καθώς προέχει η μελέτη της ογκώδους δικογραφίας. Η κυβέρνηση φαίνεται να ζυγίζει το πότε θα κινηθεί: είτε απαντώντας στις πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης, είτε προλαβαίνοντάς τις με μια αιφνιδιαστική δική της κίνηση.
Όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, η ακριβής νομική βάση της πρότασης παραπομπής βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, ωστόσο υπάρχει σαφής κατεύθυνση προς την κατηγορία του πλημμελήματος. Αντιθέτως, η αντιπολίτευση επικαλείται τις κακουργηματικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε κρατικούς υπαλλήλους για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών.
Η στρατηγική επιλογή μιας πρότασης για πλημμέλημα θεωρείται εντός Νέας Δημοκρατίας ως η μόνη λύση που δεν θα διαταράξει την κομματική συνοχή. Την πολιτική λογική αυτής της προσέγγισης εξήγησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε τηλεοπτική του παρέμβαση στον ΣΚΑΪ. Επικαλέστηκε ανάλογες περιπτώσεις, όπως την καθυστέρηση λειτουργίας του 112 στο Μάτι ή τις καθυστερήσεις σε μεγάλα οδικά έργα, για να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί κάθε υπουργική αδράνεια να ποινικοποιείται ως κακούργημα.
Σύμφωνα με αυτή τη συλλογιστική, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει άμεση παραπομπή της υπόθεσης σε Δικαστικό Συμβούλιο, όπως συνέβη στην περίπτωση του πρώην υφυπουργού Τριαντόπουλου. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αποφευχθεί η μακρά διάρκεια μιας προανακριτικής επιτροπής που θα διατηρούσε το θέμα στην πολιτική επικαιρότητα.
Η πρόσφατη δήλωση του Κώστα Καραμανλή, με την οποία διακηρύσσει την αθωότητά του και δηλώνει διαθέσιμος να συνδράμει στη διερεύνηση της υπόθεσης, ερμηνεύεται από κυβερνητικούς κύκλους ως ένδειξη σύμπλευσης με αυτή τη γραμμή και πρόθεση να ζητήσει και ο ίδιος τη δικαστική επίλυση του ζητήματος το ταχύτερο δυνατό.