Απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε μάλιστα πως η πρόταση της Μόσχας για διαπραγματεύσεις είναι στο τραπέζι και η απόφαση εναπόκειται στο Κίεβο.
«Η απόφαση τώρα εξαρτάται από τις ουκρανικές αρχές και τους επιτελείς τους, οι οποίοι καθοδηγούνται, όπως φαίνεται, από τις προσωπικές τους πολιτικές φιλοδοξίες και όχι από τα συμφέροντα του λαού τους», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κρεμλίνο για να κάνει μία αποτίμηση των εκδηλώσεων για την 80η επέτειο της νίκης έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις συνομιλίες του 2022 επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Κίεβο για το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία. «Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβει την άμεση διαπραγμάτευση χωρίς καμία προϋπόθεση», υποστήριξε.
«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων, ένα κοινό σχέδιο εγγράφου προετοιμάστηκε και το υπέγραψαν και οι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, αλλά μετά από επιμονή της Δύσης, πετάχτηκε στα σκουπίδια», υπογράμμισε.
«Παρά ταύτα, προσφέρουμε στις αρχές του Κιέβου να συνεχίσουν διαπραγματεύσεις ήδη από την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη», προσέθεσε και είπε ότι θα συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Αύριο έχουμε προγραμματισμένη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον κ. Ερντογάν. Θέλω να του ζητήσω να παράσχει μια τέτοια ευκαιρία για διαπραγματεύσεις στην Τουρκία, ελπίζοντας ότι θα επιβεβαιώσει την επιθυμία του να συμβάλει στην αναζήτηση ειρήνης στην Ουκρανία», τόνισε.
«Είμαστε αποφασισμένοι για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Σκοπός τους είναι η εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης, ώστε να εγκαθιδρύσουμε μια μακροπρόθεσμη, διαρκή ειρήνη με ιστορική προοπτική», σημείωσε.
«Δεν αποκλείουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε κάποια νέα κατάπαυση του πυρός και μια πραγματική εκεχειρία, η οποία θα τηρείται όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από από την ουκρανική πλευρά και η οποία θα ήταν το πρώτο βήμα, επαναλαμβάνω, για μια μακροχρόνια βιώσιμη ειρήνη, και όχι ένας πρόλογος για την συνέχιση της ένοπλης σύγκρουσης», προσέθεσε.
«Επαναλαμβάνω, η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις χωρίς καμία προϋπόθεση. Υπάρχουν στρατιωτικές ενέργειες, ένας πόλεμος, τώρα, και εμείς προτείνουμε να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν όχι από εμάς», είπε ακόμα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι «η Ρωσία έχει επανειλημμένα προβεί σε πρωτοβουλίες κατάπαυσης του πυρός».
«Οι αρχές του Κιέβου δεν ανταποκρίθηκαν σε καμία από τις προτάσεις μας για κατάπαυση του πυρός», προσέθεσε και ανέφερε που «κατά τη διάρκεια των τριών ημερών της κατάπαυσης του πυρός που κηρύχθηκε, το Κίεβο έκανε 5 απόπειρες επίθεσης στα ρωσικά σύνορα».
Οι δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ήρθαν ενώ οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας επισκέφθηκαν το Κιέβο και απείλησαν να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα εάν η Ρωσία δεν συμφωνήσει μέχρι τη Δευτέρα σε κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον για 30 μέρες, την εποπτεία της οποίας θα έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα έληξε η κατάπαυση πυρός 72 ωρών την οποία είχε ανακοινώσει ο Ρώσος πρόεδρος για να συμπέσει με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Μόσχας στις 9 Μαΐου.