Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Τραμπ-Πούτν συμφώνησαν μπίζνες μετά το τέλος του πολέμου

Του Κώστα Παππά

Οι  Πρόεδροι Τραμπ και  Πουτιν κινήθηκαν στην σημερινή τους πολύωρη τηλεφωνική επικοινωνίας  γύρω από τις μπίζνες και την ενέργεια.  Η  Ευρώπη θα συνεχίζει να λαμβάνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία , χωρίς την εμπλοκή του αμερικανικού lng ενώ δεν θα πρέπει κανείς αν αποκλείσει σε μια συμφωνία απκέτο ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις να μπήκε και η υποχώρηση της Ρωσικής στρατιωτικής  ασπίδας σε οτι αφορά τη στρατηγική της συνεργασία με την Κίνα. Όλα αυτά τα πιθανά μεγάλα deal αφήνουν πίσω τους μια  καθημαγμένη διπλωματικά Ευρώπη, της οποίας οι ηγέτες για μια ακόμη φορά  φάνηκαν μικρότεροι των ιστορικών συνθηκών και καταλήγουν ως πρόθυμοι νεροκουβαλητές του Ζελένσκι, αλλά και των προσωπικών τους πολιτικών συμφερόντων αγνοώντας τους ευρωπαίους πολίτες, που μέχρι σήμερα από την αρχή του πολέμου πλήρωσαν πολύ ακριβά τις επιλογέ ς των ηγετών τους για την εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας και απ οτι φαίνεται θα συνεχίζουν να  πληρώνουν με δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά,  την ΄δια ώρα Ρωσία και ΗΠΑ θα προχωρούν σε εμπορικές συμφωνίες και τα δισεκατομμύρια των ευρωπαίων για την ενέργεια θα οδεύουν στις ημικρατικές εταιρείες της Ρωσίας και των  αμερικανικών εταιρειών στην Ουκρανία μετά την συμφωνία που πέτυχε ο Τραμπ για τις σπάνιες γαίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social ότι ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική του συνομιλία διάρκειας δύο ωρών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία των εξελίξεων.

«Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, προσθέτοντας πως Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να «αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός» και, όπως τόνισε, «το σημαντικότερο, για τον τερματισμό του πολέμου».

Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι όροι μιας τέτοιας συμφωνίας θα καθοριστούν αποκλειστικά από τα δύο μέρη, καθώς, όπως σημείωσε, «μόνο αυτά γνωρίζουν τις λεπτομέρειες μιας διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον «τόνο και το πνεύμα» της συνομιλίας του με τον Πούτιν ως «εξαιρετικά», υπογραμμίζοντας πως «αν δεν ήταν έτσι, θα το έλεγα τώρα, όχι αργότερα».

Ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική μελλοντικών εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη λήξη του πολέμου.

Όπως έγραψε, «η Ρωσία θέλει να κάνει εμπορικές συμφωνίες μεγάλης κλίμακας με τις ΗΠΑ όταν αυτό το καταστροφικό “λουτρό αίματος” τελειώσει — και συμφωνώ».

Υποστήριξε μάλιστα πως «υπάρχει τεράστια ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει μαζικές θέσεις εργασίας και πλούτο» και περιέγραψε τη δυναμική της ως «απεριόριστη».

Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι και η Ουκρανία θα μπορούσε να επωφεληθεί σημαντικά μέσω του εμπορίου, κατά τη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας της.

Σύμφωνα με την ανάρτησή του, ο Τραμπ ενημέρωσε για τις εξελίξεις αμέσως μετά και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες: την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, τον Γερμανό καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς και τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Τέλος, γνωστοποίησε πως το Βατικανό -μέσω του Πάπα- εξέφρασε ενδιαφέρον να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις.

«Ας ξεκινήσει η διαδικασία!», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Τραμπ.

Το μνημόνιο μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη μνημονίου που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός και των βασικών σημείων για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται στον σωστό δρόμο, εκτίμησε ο Πούτιν, ευχαριστώντας τον Τραμπ για την υποστήριξή του στην επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Θα ήθελα να επισημάνω πως η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Το κύριο ζήτημα για εμάς είναι να εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.

Όπως δήλωσε, η Ρωσία θα προτείνει -και είναι έτοιμη να συνεργαστεί για αυτό με την ουκρανική πλευρά- ένα μνημόνιο σχετικά με πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, στο οποίο θα καθορίζονται τα βασικά σημεία.

Για παράδειγμα, οι βασικές αρχές της συμφωνίας, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας και ούτω καθεξής, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφόσον επιτευχθούν αντίστοιχες συμφωνίες, είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε πως Μόσχα και Κίεβο πρέπει να αναζητήσουν συμβιβασμούς που θα είναι αποδεκτοί εκατέρωθεν.

«Το ζήτημα, φυσικά, είναι η ρωσική και η ουκρανική πλευρά να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προθυμία για επίτευξη ειρήνης και να καταλήξουν σε συμβιβασμούς που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές», ανέφερε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε χρήσιμη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε για «πάνω από δύο ώρες» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η συζήτηση ήταν «πολύ εποικοδομητική και πολύ ειλικρινής», αναφέρει η ενημέρωση του Κρεμλίνου προς τον Τύπο.