Των Σπύρου Τρίψα- Κώστα Παππά
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ σε οτι αφορά το συνολικό δηλωθέν ζωικό κεφάλαιο στα κατάστιχα του οργανισμού. Όταν μιλάμε όμως για ένα σκάνδαλο στην καρδιά του πρωτογενούς τομέα της χώρας, τότε όλοι καταλαβαίνουμε οτι τα αλλοιωμένα αυτά στοιχεία συμπαρασύρουν και την πραγματικότητα για την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος που διατίθεται στην εγχώρια και στην ξένη αγορά για την παραγωγή της ελληνικής φέτας, της ναυαρχίδας τον ΠΟΠ γαλακτοκομικών προϊόντων της Ελλάδας.
Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει ίσως να διερευνηθεί και ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι γαλακτοβιομηχανίες στο θέμα αυτό, καθώς τα πρόβατα “μαϊμού” που δηλώθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα επαρκούσαν πιθανότατα για να καλύψουν σε παραγωγή γάλακτος την ελληνική και εγχώρια αγορά. Ωστόσο οι ελλιπέστατοι μηχανισμοί ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης , οι οποίοι έχουν καταγγελθεί εδώ και χρόνια άφηναν κάποιες από αυτές τις γαλακτοβιομηχανίες να νοθεύουν μεγάλες ποσότητες φέτας με αγελαδινό γάλα, αφού τόσο αιγοπρόβειο γάλα δεν υπήρχε , άσχετα αν τα επίσημα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ έδειχναν άλλα. Σημειώνουμε εδώ οτι βάσει νομοθεσίας η παρασκευή της φέτας έχει αποκλειστικά ως πρώτη ύλη το πρόβειο και το γίδινο γάλα.
Για να μπορέσουμε λίγο να αντιληφθούμε τι δηλώθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το ζωικό κεφάλαιο της χώρας αξίζει να σημειώσουμε τα εξής και να δούμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Κρήτης , το οποίο βγάζει μάτι. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνονταν 7,8 εκατομμύρια αιγοπρόβατα στην Κρήτη, αντιπροσωπεύοντας το 45,10% του συνολικού ζωικού κεφαλαίου που δηλώνεται στην Ελλάδα. Το συνολικό ζωικό κεφάλαιο που δηλώνεται στην Ελλάδα ανέρχεται σε 17.323.554 αιγοπρόβατα. Τα 7,8 εκατομμύρια αιγοπρόβατα που δηλώνονταν στην Κρήτη θα χρειάζονταν δύο φορές την έκταση του νησιού για να βόσκουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Έχει επισημανθεί ότι δηλώνονταν ως χώροι βόσκησης ακόμη και βουνά και αμπέλια. Αν δε πιστέψουμε οτι το 2023 και το 2024 στην Κρήτη δηλώθηκαν πολλαπλάσια αιγοπρόβατα από τα 7,8 εκατομμύρια της χρονικής περιόδου που ερευνά αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή εισαγγελία, τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος της απάτης. Είναι πολλοί άλλωστε που υποστηρίζουν οτι το 2023 και το 2024 είναι οι χρονιές που το πάρτι του ΟΠΕΚΕΠΕ πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Οι πρώτες ενδείξεις για την έκταση του προβλήματος άρχισαν να γίνονται γνωστές όταν διαπιστώθηκε κάποια στιγμή από τις ελεγκτικές αρχές ότι οι δηλώσεις ζώων ήταν σε πολλές περιπτώσεις υπερδιπλάσιες από την πραγματική δυναμικότητα των ελληνικών κτηνοτροφικών μονάδων. Η διαφορά αυτή δημιούργησε σημαντική αμφιβολία για την πραγματική προέλευση του γάλακτος που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή φέτας, ενός προϊόντος που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σήμανση ΠΟΠ. Το ζήτημα πήρε διεθνείς διαστάσεις όταν άλλες χώρες, που επιδιώκουν να παράγουν και να εμπορεύονται φέτα, άρχισαν να αμφισβητούν τη νομιμότητα της ελληνικής παραγωγής, υποστηρίζοντας ότι η φέτα που κυκλοφορεί στην αγορά ενδέχεται να προέρχεται από γάλα μη ελληνικής προέλευσης ή από ποσότητες που δεν αντιστοιχούν στα δηλωθέντα κοπάδια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Ελλάδα σημαντικό πρόστιμο ύψους 392,2 εκατομμυρίων ευρώ για κακή διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 5% στα προγράμματα ενισχύσεων
Πως είναι δυνατόν λοιπόν ενώ το δηλωμένο ζωικό κεφάλαιο ήταν πολύ παραπάνω από το πραγματικό η τιμή της φέτας στην ελληνική αγορά να φθάσει τα 15 και 17 ευρώ το κιλό , όταν οι κτηνοτρόφοι έβλεπαν μειώσεις στην τιμή με την οποία διέθεταν στους εμπόρους το γάλα τους;Είναι προφανές οτι το καρτέλ που στήθηκε από τις γαλακτοβιομηχανίες αξιοποιούσε τα επίσημα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ κατά το δοκούν για να διαμορφώσει τις τιμές στο ράφι και είναι προφανές ταυτόχρονα οτι μεγάλες ποσότητες φέτας που έφθαναν στο ράφι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας για την παρασκευή του ΠΟΠ προϊόντος. Μέσα λοιπόν από την νοθεία κάποιοι κέρδιζαν εκατομμύρια και υπερκοστολογούσαν την τελική τιμή. Είναι προφανές επίσης οτι η ελληνική κυβέρνηση μέσα στον καιρό της ακρίβειας αποδέχτηκε, αν και οι πέτρες γνώριζαν οτι οι δηλώσεις για τα ελληνικά αιγοπρόβατα έδιναν μια ψευδή εικόνα, μια στρεβλή πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή οι ποιοτικοί έλεγχοι στην αγορά σχεδόν απουσίαζαν . Εύκολα μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε πόσο ευνοημένοι ήταν από αυτή την κατάσταση εκείνοι που διέθεταν τη φέτα σε αυτές τις τιμές. Ήταν προφανέστατη η έλλειψη γάλακτος που είχαν να διαχειριστούν οι βιομηχανίες αυτές . Όλοι λοιπόν όσοι συμμετείχαν στην διαδικασία παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων γνώριζαν την αλήθεια και μια απλή αντιπαραβολή του πραγματικού παραγόμενου γάλακτος με το δηλωθέν ζωικό κεφάλαιό στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα μπορούσε απλά να την διασταυρώσει. Όμως αυτό δεν έγινε ποτέ και με αυτό τον τρόπο και φέτα χωρίς τα βασικά εκ της νομοθεσίας χαρακτηριστικά υπήρχε στο ράφι και υπερκοστολογημένη ήταν.
Φαίνεται οτι ήταν κεντρική πολιτική επιλογή να μην διαταραχθούν τα συμφέροντα της γαλακτοβιομηχανίας , γιατί τότε θα ξηλωνόταν ακόμα πιο εύκολα το πουλόβερ του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό όμως δεν το ήθελαν ούτε οι πολιτικοί προϊστάμενοι, οι οποίοι κατηύθυναν με την σιωπή και την ανοχή τους τα κοινοτικά κονδύλια σε ημέτερους που δήλωναν με τερατώδη ψεύδη αιγοπρόβατα που δεν υπήρχαν, ούτε βέβαια οι γαλακτοβιομηχανίες που γνώριζαν την πραγματική παραγωγή στην ελληνική επικράτεια, κράταγαν καθηλωμένα τα ποσά που έδιναν στους κτηνοτρόφους και έβγαζαν χρυσάφι στο ράφι. Άρα όλοι ήταν κερδισμένοι εκτός βέβαια από τους κτηνοτρόφους που δεν συμμετείχαν στο πάρτι των επιδοτήσεων και βέβαια τον τελικό καταναλωτή , ο οποίος απλώς πλήρωνε.