Του Κώστα Παππά
Η μουσική τραπ έχει μεγάλη πέραση στους νέους. Μουσική να την κάνει ο Θεός θα πουν οι μεγαλύτεροι , αφού η κυρίως οι “στίχοι” αυτών των τραγουδιών είναι γνωστό οτι πολλές φορές προκαλούν. Άλλοτε γιατί παρουσιάζουν τις γυναίκες ως κατώτερους ανθρώπους που έχουν έναν σεξουαλικό και αναπαραγωγικό χαρακτήρα, άλλες φορές γιατί τα πρότυπα που διαμορφώνουν στις συνειδήσεις των νεότερων είναι παραβατικά , αποθεώνοντας το χρήμα και την καλή ζωή.
Δε θα αναφερθούμε στο γεγονός οτι πολλοί από αυτούς τους καλλιτέχνες παρουσιάζονται στα media με έναν τρόπο προκλητικό , ούτε οτι κάποιες φορές οι φίρμες αυτών των τραγουδιών έχουν απασχολήσει τις αρχές για διάφορα κατορθώματά τους , ούτε οτι σε κοινή θέα όπως έγινε πριν από λίγα χρόνια στην απονομή των μουσικών βραβείων mad πιάστηκαν στα χέρια σε ζωντανή μετάδοση. Ο καθένας βλέπει και κρίνει.
Οι “στίχοι” του τραγουδιού όμως ενός εξ αυτών των σταρ, και μάλιστα πολύ αγαπητού στους νέους, του Light ήταν ακόμα πιο προκλητικοί , καθώς μέσα από αυτούς μιλούσε με απαξιωτικό τρόπο για τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και με προσβλητικό τρόπο ανέφερε : «Το flow είναι retarded στο chain και το AP. Σε ειδικό σχολείο πηγαίνει, σκάμε καθυστερημένοι όμως με περιμένει», ήταν οι επίμαχοι στίχοι. Τα συμπεράσματα για τα πρότυπα που καταναλώνει ένα κομμάτι της ελληνικής νεολαίας σήμερα ανήκουν στον καθένα και βέβαια σε εκείνο το κομμάτι της νεολαίας που δεν του αρέσει η Τραπ. Αναρωτιέται όμως κανείς ποιος δίνει το δικαίωμα σε όλους αυτούς να κάνουν τραγούδια με το πρόβλημα των άλλων; Η απάντηση δυστυχώς φοβόμαστε οτι είναι αφοπλιστική. Οι πελάτες τους. Γιατί αν μιλάμε για μουσική βιομηχανία μιλάμε και για καταναλωτές που αγοράζουν αυτά τα προϊόντα.
Εδώ μπαίνει βέβαια και μια δεύτερη σκέψη. Αν κάποιος καλέσει από ένα βήμα , από μια συναυλία ανθρώπους σε υποκίνηση βίας , τότε αυτεπάγγελτα η εισαγγελία θα προχωρήσει στα νόμιμα. Τι συμβαίνει όμως αν κάποιος πιάσει ένα μικρόφωνο και ντύνει με μουσική τον μισογυνισμό του, τον μισαναπηρισμό του ή οτιδήποτε άλλο; Απ’ όσο γνωρίζουμε κενό νόμου δεν υπάρχει. Εμείς γνωρίζουμε οτι στην δημοκρατία μπορείς να εκφράζεις την γνώμη σου ελεύθερα, να δημιουργείς καλλιτεχνικά ελεύθερα αυτό που θες να πεις αρκεί αυτό το ελεύθερα να μην γίνεται ασύδοτα και να μην προσβάλλει ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες το σύνολο της κοινωνίας αισθάνεται αλληλέγγυο. Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε σε αυτά τα προφανή ,τότε το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο από όσο φαίνεται.
Για το θέμα πολύ γρήγορα έβγαλε ανακοίνωση η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.
ΕΣΑμεΑ: «Ντροπή για το ανθρώπινο είδος»
«Εάν ένας καλλιτέχνης με τέτοια επιρροή στους νέους καταφεύγει σε στίχους που αποπνέουν μισαναπηρισμό και σεξισμό, που προτρέπουν σε βία και αναπαράγουν ακραία ρητορική μίσους, επειδή δεν κατανοεί το περιεχόμενό τους, είναι κρίμα. Αν όμως το κάνει συνειδητά, για τα views και το χρήμα, τότε είναι ντροπή για το ανθρώπινο είδος.
Η μισαναπηρική ρητορική είναι εδώ και δυστυχώς τείνει να αυξηθεί. Το αναπηρικό κίνημα δεν θα μείνει σιωπηλό. Θα απαντά με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια σε κάθε απόπειρα υποτίμησης των ατόμων και ιδιαίτερα των παιδιών με αναπηρία, με χρόνιες ή/ και σπάνιες παθήσεις, των οικογενειών τους.
Ενας καλλιτέχνης που σέβεται το κοινό του, και κυρίως τον εαυτό του, οφείλει να ζητήσει συγγνώμη. Οχι για να σώσει την εικόνα του, αλλά για να κάνει το ελάχιστο ανθρώπινο βήμα μπροστά. Και βέβαια να αποσύρει το “τραγούδι”.
Καλούμε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, που σκοπός του είναι μεταξύ άλλων οι πολιτικές για την πρόληψη και καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, με σκοπό την προστασία ατόμων και ομάδων που στοχοποιούνται λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, κοινωνικής προέλευσης, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου, να πάρει θέση».
Αποσύρει τους στίχους
O Light μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι μισαναπηρικοί στίχοι από το νέο του τραγούδι, ανάρτησε τρία διαδοχικά βίντεο στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram, ζητώντας συγγνώμη, σημειώνοντας πως «είπα μα@@@ία. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το περιγράψω».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μεταξύ άλλων, «θα ήθελα να απολογηθώ για άλλη μια φορά σε όσους πλήγωσα, κυρίως στους fan μου με ειδικές ανάγκες, δεν συνειδητοποίησα ότι αυτό που έγραψα ήταν τόσο προσβλητικό».
Στη συνέχεια μάλιστα, γνωστοποίησε την απόφασή του να αλλάξει τους στίχους του τραγουδιού.
Να μείνουμε στην τελευταία φράση αυτής της δήλωσης ; Δεν συνειδητοποίησα, αναφέρει, οτι αυτό που έγραψα ήταν τόσο προσβλητικό. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Στην προσπάθειά τους οι “καλλιτέχνες” αυτοί να εντυπωσιάσουν και μόνο μέσα από τους στίχους τους , δείχνουν μια μηδενική ενσυναίσθηση. Βάλε στο μπλέντερ ότι μπορεί να προκαλέσει ,να είναι χυδαίο, και ρίχτο στο πρόσωπο όσων σε ακούν. Το θέμα δεν είναι μόνο η μηδενική ενσυναίσθηση που επιδεικνύουν μέσα από τα τραγούδια τους , αλλά την ίδια ακριβώς τάση έχουν και πολλοί νέοι που καταναλώνουν αυτή τη μουσική. Μαϊμουδίζουν αυτούς τους στίχους χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα. Κανένας Light ή άλλος εκπρόσωπος αυτής της εισαγόμενης μόδας δεν θα πουλούσε τέτοια πραμάτεια, αν δεν είχε κοινό να την καταναλώσει. Κι αυτό το κοινό δυστυχώς δείχνει την αδυναμία ενός μέρους της κοινωνίας να εμπνεύσει εκείνα τα πρότυπα και τα ιδανικά που δεν μας έκαναν μέχρι τώρα απάνθρωπους και υπάνθρωπους.