Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα βαδίζει σε σταθερή τροχιά αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους και ότι το 2029 δεν θα είναι πλέον η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης, εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την επίσκεψή του στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Ο κ. Πιερρακάκης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Παυλίνα Καρασιώτου, συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα και τα στελέχη του Οργανισμού, με επίκεντρο την πορεία του χρέους και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
«Το χρέος που υπονόμευσε την εθνική κυριαρχία και την κοινωνική συνοχή μειώνεται ραγδαία. Με την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και την πρόωρη εξόφληση του πρώτου μνημονιακού δανείου, απομακρύνουμε τον κίνδυνο που θα μπορούσε να πιέσει τη χώρα μετά το 2032», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας: «Δεν θα επαναλάβουμε το λάθος να περάσουμε τον λογαριασμό στις επόμενες γενιές. Η μείωση του χρέους σημαίνει περισσότερη ελευθερία για τον τόπο, περισσότερες ευκαιρίες για την οικονομία, λιγότερα βάρη και μεγαλύτερη αξιοπιστία στις αγορές».
Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε την πρόοδο αυτή «κατάκτηση μιας ολόκληρης γενιάς» και εξήρε τη συμβολή του ΟΔΔΗΧ, επισημαίνοντας ότι πάνω σε αυτή τη βάση «μπορούμε και πρέπει να χτίσουμε το μέλλον».
Όπως προανήγγειλε πρόσφατα ένα σημαντικό μέρος του χρέους – ύψους περίπου 31,6 δισ. ευρώ – θα αποπληρωθεί πρόωρα έως το 2031, δηλαδή δέκα χρόνια νωρίτερα από την αρχική λήξη του. Το ελληνικό χρέος εξυπηρετείται με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, μόλις 1,73%, ευνοϊκότερο ακόμα και από αυτό της Γερμανίας και άλλων κρατών-μελών.
Οι πρόωρες εξοφλήσεις δανείων του πρώτου Μνημονίου θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, με στόχο την πλήρη αποπληρωμή του δανείου έως το 2031 αντί του αρχικού σχεδιασμού για το 2041. Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2025, το ελληνικό Δημόσιο θα εξοφλήσει πρόωρα ακόμη 5,29 δισ. ευρώ, που αφορούν οφειλές με λήξεις από το 2033 έως και το 2041.
Με αυτή την τακτική, το ελληνικό κράτος στέλνει σαφές μήνυμα αξιοπιστίας και χρηστής διαχείρισης προς τους θεσμούς, τους οίκους αξιολόγησης και, κυρίως, τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Ενισχύει έτσι την εικόνα της χώρας ως συνετού δανειολήπτη που ενεργεί με πρόνοια, διατηρώντας χαμηλές τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες και μετά το 2032.
Επιπλέον, βάσει των αποφάσεων του Eurogroup του Μαΐου 2018, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την πιθανότητα επιπλέον στήριξης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην περίπτωση που, έως το 2032, προκύψει παγκόσμια κρίση ή γεγονός ανωτέρας βίας που θα μπορούσε να πλήξει τη βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς δική της υπαιτιότητα. Η ρήτρα αυτή λειτουργεί ως έμμεση εγγύηση για τη μετα-2032 εποχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις διεθνείς αναταράξεις των τελευταίων ετών – πανδημία, ενεργειακή κρίση, γεωπολιτικές εντάσεις – το ελληνικό δημόσιο χρέος παρέμεινε σε βιώσιμη τροχιά, ενισχύοντας το θετικό αφήγημα για την πορεία της οικονομίας.