Η κυβερνητική ηγεσία θα ήθελε η πολιτική συζήτηση να παραμείνει επικεντρωμένη στο έργο της – έργο που, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό του εβδομαδιαίο μήνυμα, «δεν σταματά». Ωστόσο, ενώ επιχειρεί να αναδείξει το μεταρρυθμιστικό της αποτύπωμα και τις προσπάθειες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, οι πολιτικές εκκρεμότητες στη Βουλή λειτουργούν ως βαρίδι. Υποθέσεις με πολιτικό κόστος παραμένουν στην επικαιρότητα και επηρεάζουν το δημοσκοπικό κλίμα.
Αύριο, η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να συζητήσει το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Καραμανλή. Η συνεδρίαση προδιαγράφεται έντονα συγκρουσιακή, όπως άλλωστε και η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, από την οποία αποχώρησαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, καταγγέλλοντας αντικοινοβουλευτικές πρακτικές από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο Πρωθυπουργός, στο χθεσινό του μήνυμα, ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν δύο ακόμη εβδομαδιαίες παρεμβάσεις πριν από τη θερινή διακοπή του Αυγούστου. Ωστόσο, πριν τις «ανάσες» του καλοκαιριού, θα προηγηθούν δύο ακόμη φορτισμένες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις στις 28 και 29 Ιουλίου για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκεί, θα συζητηθεί αρχικά η πρόταση της πλειοψηφίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής – πρόταση που αναμένεται να εγκριθεί – και θα ακολουθήσει η συζήτηση για τις δύο προτάσεις προανακριτικής: μία του ΠΑΣΟΚ και μία κοινή του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρέμβει στην κοινοβουλευτική διαδικασία, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, καλεί τα κόμματα να στηρίξουν την εξεταστική επιτροπή, τονίζοντας ότι αν προκύψουν σαφείς ενδείξεις ποινικών ευθυνών – τις οποίες δεν διαπιστώνει στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τους κ.κ. Βορίδη και Αυγενάκη – τότε θα εξετάσει και το ενδεχόμενο προανακριτικής. Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν αυτή τη στάση ως τακτικισμό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να τους εμφανίσει συναινετικούς σε μια διαδικασία συγκάλυψης, τη στιγμή που θεωρούν πως τα στοιχεία για κακουργηματικές ευθύνες είναι επαρκή.
Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να ψηφιστούν και οι δύο προτάσεις (εξεταστική και προανακριτική), αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Αυτό προϊδεάζει για νέο γύρο έντονης πολιτικής σύγκρουσης στην Ολομέλεια. Παράλληλα, στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης – και ιδίως του ΠΑΣΟΚ – συζητείται το ενδεχόμενο αποχώρησης από την εξεταστική επιτροπή ως ένδειξη διαφωνίας με τον κυβερνητικό χειρισμό. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν εισηγήσεις υπέρ της αποχώρησης, αλλά και αντίθετες φωνές που υποστηρίζουν πως το κόμμα δεν πρέπει να εγκαταλείψει το κοινοβουλευτικό του βήμα. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχόμενη αποχώρηση θα αφήσει χώρο σε αντισυστημικά κόμματα να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά την εξέλιξη, καθώς οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα μεταδίδονται ζωντανά από το κανάλι της Βουλής.
Μέσα σε αυτό το τεταμένο πολιτικό κλίμα, οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν μαζί την Πέμπτη στον Προεδρικό Μέγαρο για τον εορτασμό της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Με δεδομένη την ένταση, η φετινή εκδήλωση ενδέχεται να θυμίζει περισσότερο… κινηματογραφική ειρωνεία τύπου «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα», παρά πραγματική εθνική σύμπνοια.