Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Ο διεθνής διασυρμός της Ελλάδας από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

Ο αντίκτυπος από το τεράστιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μεγαλος όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας. Ο διεθνής διασυρμός της χώρας μας δεν έχει τέλος, αφού από την πρώτη στιγμή τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και ενημερωτικά σάιτ ανέδειξαν πρώτο θέμα τους τις καταιγιστικές εξελίξεις, κάνοντας λόγο για ένα «μεγάλο αγροτικό σκάνδαλο» και μια «πολυετή απάτη πολλών εκατομμυρίων ευρώ», που είχε ως αποτέλεσμα τις παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών.

Μερίδα του διεθνούς ηλεκτρονικού Τύπου επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο γεγονός ότι στην Ελλάδα μόνον η Βουλή των Ελλήνων είναι αρμόδια να ερευνά και να ασκεί διώξεις κατά νυν ή πρώην μελών της κυβέρνησης. Όπως τονίζεται σε σχετικά ρεπορτάζ, αν και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει το πράσινο φως να ερευνά υποθέσεις κατάχρησης κοινοτικών κονδυλίων, δεν έχει την εξουσία να ασκεί τέτοιες υποθέσεις στη χώρα μας.

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι τα δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης φανερώνουν ότι τα μάτια και τα αυτιά των Ευρωπαίων θα είναι πάνω μας. Ας μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι το 75% των προστίμων που έχει επικυρωθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μετά την δημοσιοποίηση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφορά πλέον την Ελλάδα. Αυτό και μόνο το στοιχείο είναι αρκετό για να πείσει ακόμη και τους άπιστους Θωμάδες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανά της δεν θα «χαριστούν» στην Ελλάδα. Αντιθέτως, δεν θα σταματήσουν να ερευνούν όλες τις πτυχές της δυσώδους αυτής υπόθεσης, έως ότου η Αθήνα πληρώσει και το τελευταίο ευρώ του τεράστιου προστίμου που της έχει επιβληθεί.

Politico: «Απάτη με κονδύλια της ΕΕ»

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι παραιτήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών που ακολούθησαν έπαιξαν πρώτο θέμα στο μεγάλο πολιτικό σάιτ Politico. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Ευρωπαίοι εισαγγελείς κατηγορούν δύο πρώην υπουργούς για απάτη με κονδύλια της ΕΕ», ενώ προστίθεται: «Αρκετοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παραιτήθηκαν την Παρασκευή, αφού τα ονόματά τους εμφανίστηκαν σε φάκελο του Ευρωπαίου εισαγγελέα, που τους ενέπλεκε σε ένα τεράστιο σχέδιο εξαπάτησης του πλουσιοπάροχου προϋπολογισμού της ΕΕ για τη γεωργία».

Το ρεπορτάζ συνεχίζει ως εξής: «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ασχολείται με δεκάδες υποθέσεις, στις οποίες Έλληνες έλαβαν επιδοτήσεις της ΕΕ για βοσκοτόπια που δεν είχαν στην ιδιοκτησία τους ή δεν είχαν μισθώσει, ή για γεωργικές εργασίες που δεν είχαν εκτελέσει, στερώντας έτσι από τους νόμιμους αγρότες τα κονδύλια που τους αναλογούσαν. Αυτή η πολυετής απάτη πολλών εκατομμυρίων ευρώ αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας του Politico νωρίτερα φέτος». Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μόνο το εθνικό κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να ερευνά και να ασκεί δίωξη κατά νυν ή πρώην μελών της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι, παρά την ευρεία εντολή της να διερευνά την κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έχει την εξουσία να ασκεί τέτοιες υποθέσεις στην Ελλάδα. Η υπηρεσία το έχει χαρακτηρίσει αυτό ως παραβίαση του ιδρυτικού κανονισμού της ΕΕ.

Το ρεπορτάζ του Politico σημειώνει και την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών: «Οι εισαγγελείς ζήτησαν να υπάρξουν παρακολουθήσεις στα τηλέφωνα των αξιωματούχων. Ο φάκελος για τη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνει δεκάδες ασύλληπτες συνομιλίες. Σε αυτές υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συζητούν πώς να απομακρύνουν Ευρωπαίους εισαγγελείς από την έρευνα και βουλευτές ζητούν χάρες για τους ψηφοφόρους τους», ενώ προσθέτει ότι: «ο φάκελος περιέχει επίσης τις μαρτυρίες δύο πρώην προέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Γρηγόρη Βάρρα και του Ευάγγελου Σημανδράκου, οι οποίοι απολύθηκαν από τους Αυγενάκη και Βορίδη επειδή προσπάθησαν να μπλοκάρουν πληρωμές σε δόλιες υποθέσεις. Οι υπουργοί τους πίεσαν να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές, αναφέρει ο φάκελος».

Associated Press: «Επιδοτήσεις με βάση ψευδείς δηλώσεις»

Στα πρώτα θέματα και του μεγάλου αμερικανικού ειδησεογραφικού κολοσσού Associated Press βρέθηκε η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε. Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι χαρακτηριστικός: «Πέντε Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραιτούνται για τις καταγγελίες περί απάτης στις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ». Με βάση το ρεπορτάζ, η υπόθεση απορρέει από τη φερόμενη κακοδιαχείριση των επιδοτήσεων της ΕΕ για τη γεωργία μεταξύ 2019 και 2022 από έναν κυβερνητικό οργανισμό, γνωστό με το ελληνικό ακρωνύμιο ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των κονδυλίων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ένας «σημαντικός αριθμός ατόμων» έλαβε επιδοτήσεις μέσω του οργανισμού με βάση ψευδείς δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές βοσκοτόπων, που στην πραγματικότητα ήταν δημόσιες εκτάσεις. Όπως σημειώνεται, οι ύποπτοι συνέχισαν να υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου μέχρι το 2024, διατηρώντας το δικαίωμα πληρωμής επιδοτήσεων.

Reuters: Ανυπαρξία «σωστής εποπτείας και λειτουργίας» στις επιδοτήσεις

Για την ανικανότητα της Ελλάδας να θέσει ένα οργανωμένο και λειτουργικό πλαίσιο εποπτείας αναφορικά με τα κοινοτικά κονδύλια κάνει λόγο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υπογραμμίζοντας πως: «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει τις γεωργικές επιδοτήσεις που θα λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια κατά 5%, αντανακλώντας την άποψή της ότι εδώ και καιρό δεν υπάρχει σωστή εποπτεία και λειτουργία του μοντέλου διαχείρισης των επιδοτήσεων».

Euronews: Παραιτήσεις για καταγγελίες περί απάτης

Στα πρώτα πέντε θέματα της ιστοσελίδας του βρετανικού Euronews βρέθηκε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο σχετικό ρεπορτάζ γίνονται αναφορές στην παραίτηση πέντε υψηλόβαθμων στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ένας υπουργός και τρεις βουλευτές, μετά από καταγγελίες για συμμετοχή σε διαφθορά σχετικά με την κακοδιαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Euronews αναδεικνύει την σπουδαιότητα του ζητήματος, τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα μειώσει το ποσό των αγροτικών επιδοτήσεων για την Ελλάδα κατά 5%, με συνολικό ποσό 392 εκατ. ευρώ».

Euractiv: Διάλογοι που εμπλέκουν κυβερνητικά στελέχη

Τέσσερα στελέχη «της συντηρητικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα παραιτήθηκαν την Παρασκευή, μετά από αποκαλύψεις για την εμπλοκή τους σε σκάνδαλο που σχετίζεται με τα γεωργικά κονδύλια της ΕΕ, σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει την ελληνική πολιτική σκηνή. Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μετά από έρευνα με επικεφαλής την Γενική Εισαγγελέα της ΕΕ Λάουρα Κιοβέσι και την εκπρόσωπό της στην Αθήνα, Πόπη Παπανδρέου» αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Euractiv. Όπως σημειώνεται, μέσα από τις παρακολουθήσεις που έγιναν σε τηλεφωνικές συνομιλίες, αποκαλύπτονται στοχευμένες πιέσεις: «Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν καταγραφεί και οι οποίες αποτελούν πλέον μέρος της νομικής υπόθεσης, υποδηλώνουν ότι άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο συντονίστηκαν με Έλληνες υπουργούς για να παρέμβουν και να “ξεφορτωθούν” την Πόπη Παπανδρέου, που ερευνούσε την υπόθεση».