Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Ντράπηκε και η ντροπή: Παιδί ΑμεΑ ταξίδεψε σε γκαράζ φέρυ μπόουτ!

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

Ντράπηκε και η ντροπή με τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ύστερα από καταγγελία που έκανε ιδιώτης, μέσω social media. Παιδί με ειδικές ανάγκες ταξίδεψε, μαζί με την συνοδό του, στο γκαράζ φέρυ μπόουτ που εκτελούσε το δρομολόγιο από το νησί της Θάσου προς την Κεραμωτή Καβάλας. Και οι δυο τους δεν βρίσκονταν, όπως θα έπρεπε, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, στο σαλόνι του πλοίου, υπό ανθρώπινες συνθήκες. Αντιθέτως, ταξίδευαν με παρκαρισμένα αυτοκίνητα δίπλα τους, εκτεθειμένοι σε συνθήκες καύσωνα και απόλυτης ανασφάλειας.

Η απανθρωπιά, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Φαίνεται ότι το περιστατικό με τον ανήλικο και την συνοδό του δεν είναι απλώς μια άτυχη στιγμή, που συμβαίνει σπάνια. Μόλις μια μέρα πριν, μια καρδιοπαθής και νεφροπαθής γυναίκα, που επέστρεφε εξαντλημένη από αρκετές ημέρες νοσηλείας στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποβληθεί σε χειρουργείο καρδιάς, ταξίδεψε με πλοίο της ίδιας εταιρείας (Thassos Link). Είχε κι αυτή την κακή τύχη να ταξιδέψει στο γκαράζ, καθισμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής σε μια πλαστική καρέκλα, παρά το γεγονός ότι η κόρη της είχε ζητήσει από το προσωπικό τη χρήση αναπηρικού ανελκυστήρα ή έστω μιας κατάλληλης καρέκλας.

Επειδή στην Ελλάδα βρισκόμαστε, δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση το γεγονός ότι οι αρχές έδρασαν μετά εορτής. Ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε σε απαράδεκτες και αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές, σημειώνοντας ότι θα επιβληθούν πρόστιμα «χιλιάδων ευρώ» στο πλοίο και στην εταιρεία. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση δίνει 300 εκατ . ευρώ από το Ταμείο Πράσινης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για να ανανεωθεί ο ελληνικός ακτοπλοϊκός στόλος και να υπάρχει σεβασμός και ισότητα απέναντι σε όλους.

Τέτοιου είδους περιστατικά προφανώς δεν συμβαίνουν πρώτη φορά. Δυστυχώς, οι υποδομές και στα επιβατικά πλοία, όλων των τύπων, είναι απηρχαιωμένες και δεν τιμούν κανέναν. Άνθρωποι τρίτης ηλικίας με κινητικά ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και νεότεροι με παρόμοια ζητήματα, δεν είναι του πεταματού. Δεν είναι αντικείμενα, που τα τοποθετείς κάπου και τα αφήνεις στην τύχη τους, αλλά πασχίζεις να κάνεις ό,τι είναι αναγκαίο για να απολαμβάνουν και αυτοί τις ίδιες υπηρεσίες όπως όλοι οι υπόλοιποι, είτε στο πλοίο, είτε στο δρόμο, είτε στο αεροδρόμιο, είτε στο τρένο. Με σεβασμό και αξιοπρέπεια, που δυστυχώς εκλείπουν όσο περνούν τα χρόνια.