Τα χαρτιά του για όλα τα μεγάλα θέματα, όπως τα ελληνοτουρκικά, τις εξελίξεις με τη Λιβύη, το μεταναστευτικό, αλλά και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχωρεί στον ΣΚΑΪ.
Ο πρωθυπουργός μιλάει εφ’ όλης της ύλης και για όλα τα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως την οικονομία, την ακρίβεια και το «πακέτο της ΔΕΘ» που αναμένεται να περιλαμβάνει λύσεις για πολλά από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.
«Αμφισβήτηση ελληνικών νησιών δεν υφίσταται»
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από τα Ελληνοτουρκικά: «Δεν είναι τωρινά θέματα, η Κύπρος υπό κατάληψη από το 1974. Οι αμφισβητήσεις στο Αιγαίο από τα μέσα του ’70 και οι γκρίζες ζώνες από το 1996. Το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας τελευταία γίνεται πιο έντονο. Η Ελλάδα αντέδρασε με μέτρα και πρωτοβουλίες.
Προσδοκώ σε ήρεμα νερά και ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία.
Μπορούμε να αποφεύγουμε ακραίες εντάσεις, όπως το 2020 στον Έβρο.
Έχουμε καλύτερη σχέση πλέον. Αλλά η Τουρκία πρέπει να αποκοπεί από πυλώνες αντιδικίας, όπως οι γκρίζες ζώνες.
Στη ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθώ με τον Ερντογάν και θα του θέσω ευθέως τα ζητήματα του αναθεωρητισμού που αποτελούν αγκάθια.
Δείτε την πρωτοβουλία που πήραμε με τα θαλάσσια πάρκα. Είμαστε πρωταγωνιστές της προστασίας των θαλασσών μας. Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία. Δεν θα δεχτούμε ποτέ υποδείξεις στα χωρικά μας ύδατα. Αμφισβήτηση ελληνικών νησιών δεν υφίσταται».
«Προσκαλούμε την Τρίπολη για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Ελλάδα»
Για τη Λιβύη ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει επικυρωθεί, όσο και αν το πάνε προς κύρωση. Η Λιβύη είναι μια χώρα χωρισμένη στη μέση. Η επίσημη και η ανεπίσημη. Είναι σε εμφύλιο και η συνεννόηση μαζί τους δεν είναι απλή. Εμείς διατηρούμε επικοινωνία με παρουσία και σε Τρίπολη και σε Βεγγάζη. Προσκαλούμε την κυβέρνηση της Τρίπολης να έρθει σε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Ελλάδα. Η Λιβύη θα πρέπει να διαλέξει εάν θα έχει σχέσεις με την Ελλάδα που της προσφέρει άνοιγμα στην Ευρώπη, ή την Τουρκία που την θέλει μόνο ως όπλο στο άρμα της».
«Δεν θα υποδεχτούμε τους μετανάστες, όπως τους τουρίστες»
Για το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η άφιξη στην Ελλάδα δεν θα αποτελεί μία εύκολη πρόσβαση για κανέναν. Βάζοντας τους μετανάστες στις δομές, στέλνουμε μήνυμα στους διακινητές. Παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις. Θαλάσσια πάρκα, οικόπεδα νοτίως της Κρήτης που κανείς δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα. Δεν θα ανεχτούμε μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε. Δεν θα τους υποδεχτούμε με ανοιχτές αγκάλες και μουσικές όπως τους τουρίστες».
«Η διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρου θα ξεκινήσει όταν οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι οι κατάλληλες»
Για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο: «Το καλώδιο θα ξεκινήσει όταν οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι οι κατάλληλες. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία εγείρει ερωτήματα ως προς τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου που είναι εκτός πραγματικότητας. Ο διμερισμός του κόστους θα επιμεριστεί με τρόπο δίκαιο. Αυτό θα το λύσουμε την Κύπρο. Η Τουρκία λοιπόν δεν μπορεί να θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μπλοκάρει ένα έργο που αφορά την Ευρώπη».
«Όσο η Τουρκία επιμένει με Casus Belli και γκρίζες ζώνες, δεν θα μπει στο SAFE»
Για τα εξοπλιστικά της Τουρκία μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων: «Το πρόγραμμα αυτό συμφωνήθηκε κάτω από ειδικές συνθήκες. Όσο η Τουρκία επιμένει με Casus Belli και γκρίζες ζώνες προς την Ελλάδα, δεν θα μπει ποτέ στο πρόγραμμα SAFE.
Έχουμε ανάγκη να μην φοβόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τις κινήσεις των αντιπάλων με αυτοπεποίθηση πατώντας γερά στα πόδια μας».
Για τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας: «Η άμυνά μας, οι συμμαχίες μας, μάς κάνουν να πατάμε γερά στα πόδια μας. Δεν ψάχνουμε για διαμεσολαβητές. Η Τουρκία το κάνει. Εάν χρειαστεί να επικοινωνήσουμε με οποιονδήποτε για μια ενδεχόμενη κρίση, μπορούμε να το κάνουμε».
«Το πάρτι με τον ΟΠΕΚΕ τελειώνει»
Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Ως πρόβλημα ήταν γνωστό πολύ καιρό. Προσπαθήσαμε να το λύσουμε ως κυβέρνηση και δεν το πετύχαμε. Είναι διαχρονικό, διακομματικό και κοινωνικό. Δυστυχώς επί 40 χρόνια ζουν ολόκληρες γενιές να εξαρτούν το μέλλον τους από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Αυτά τα 6 χρόνια έγιναν πολλοί έλεγχοι. Υπάρχουν υποθέσεις που εκδικάστηκαν. Υπάρχουν αποφάσεις. Δεν περιμέναμε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η απόφαση για διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Το πάρτι τελειώνει. Και θα ξεκινήσουμε από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας. Ελέγχεται ήδη ένας μεγάλος αριθμός ΑΦΜ, από αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά.
Η Εξεταστική πρέπει να γίνει για να μιλήσουν ανοιχτά αυτοί που πρέπει και να εξηγήσουν τι έχει συμβεί. Όμως θα πρέπει να χτίσουμε συνολικά μια νέα σχέση με τον αγροτικό κόσμο. Τους Έλληνες τους ενδιαφέρει να αποδοθούν Ελλήνες και να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα. Εγώ προσωπικά ανέλαβα τις ευθύνες. Χάσαμε τη μάχη, αλλά τον πόλεμο πρέπει να τον κερδίσουμε. Αποτύχαμε στην εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εξυγιάναμε για παράδειγμα τις συντάξεις, το σύστημα Υγείας και η πρόκληση και ο αγώνας που δίνω είναι το κράτος να είναι απρόσωπο και να μην εξαρτάται από τις σχέσεις με κανέναν.
«Να αποσύρουν τα κόμματα το αίτημα Προανακριτικής»
Να αποσυρθεί το αίτημα των κομμάτων για Προανακριτική. Εμείς δεν βλέπουμε ποινικές ευθύνες των υπουργών μας. Καλούμε και το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρουν αυτό το αίτημα, γιατί ο μόνος που πιστεύει ότι δεν εμπλέκονται στελέχη του στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι ο κ. Ανδρουλάκης. Ο κ. Καραμανλής είχε το θάρρος να ζητήσει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Αλλά δεν μπορώ να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα. Αυτή η κυβέρνηση άλλαξε το άρθρο 86».
«Στόχος να απαλύνουμε τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς»
Για τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών: Δεν πανηγυρίζουμε για όσα έχουμε πετύχει γιατί ξέρουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας έχει σοβαρά προβλήματα. Όπως ότι ένα μεγάλο μέρος δεν μπορεί να πάει ούτε μία εβδομάδα διακοπές. Αλλά από μια ανεργία 18% στο 10% και άλλες 17.000 νέες θέσεις εργασίας είναι μια επιτυχία. Δημιουργούμε πλεονάσματα και επιστρέφουμε ένα μερίδιο στην κοινωνία. Επιστρέφουμε κοντά στο 1 δις ευρώ με το ένα ενοίκιο πίσω. Στόχος να απαλύνουμε τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς. Εκεί θα στρέψουμε την προσοχή μας. Δεν θα αποκαλύψω τον τρόπο, πρώτον γιατί δεν έχουμε καταλήξει εκεί, αλλά ας περιμένετε μέχρι τη ΔΕΘ».
«Εκλογές την άνοιξη του 2027 – Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος»
Οι εκλογές την άνοιξη του 2027 με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια εικόνα στο κοινοβούλιο με τοξικές αναφορές και φρασεολογία και επίπεδο που δεν ταιριάζει σε πολιτικούς. Έχουμε όλοι ευθύνη σε αυτό. Δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το πώς μας βλέπουν και μας κρίνουν οι πολίτες».
Για πιθανότητα ίδρυσης κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά: «Ο κ. Σαμαράς δεν ανήκει στη Νέα Δημοκρατία. Λυπάμαι για αυτή την εξέλιξη δεν την προκάλεσα εγώ. Είναι ελεύθερος να εκφραστεί όπως αισθάνεται. Εμείς δεν μετράμε κουκιά αυτοδυναμίας. Απέχουμε δύο χρόνια για τις εκλογές. Ή θα πατήσουμε φρένο για διαχείριση, ή γκάζι για τολμηρές μεταρρυθμίσεις.
Για την πιθανότητα ίδρυσης κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα: «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει μιλήσει ούτε μία φορά στη Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια. Έχει παρελθόν, αλλά το μέλλον του θα το κρίνουν οι πολίτες. Δεν θα επιτρέψω όμως την παραχάραξη της ιστορία αυτού του τόπου. Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον Ελληνικό λαό, ήταν ένας κακός πρωθυπουργός που οδήγησε στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Αν ήταν καλός δεν θα του έδιναν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το ποσοστό που πήρε».