Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Μητσοτάκης: Κομπάρσος στα γεωπολιτικά σχέδια Ερντογάν

Του Γιάννη Κορωναίου

Μάλλον δικαιωμένοι πρέπει να αισθάνονται όσοι εξέφραζαν επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα. Η συνέχεια της Διακήρυξης των Αθηνών δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν, έστω και σε επίπεδο κλίματος, εκτός ίσως από αυτούς τους μήνες νηνεμίας, μετά από δύο χρόνια έντασης.

Η μετατροπή ενός ακόμα εμβληματικού ιερού ναού της Πόλης, της Μονής της Χώρας, σε τζαμί είναι το “κερασάκι στην τούρτα” της αδιαλλαξίας από πλευράς Άγκυρας σχετικά με το πως βλέπουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η μεγάλη ναυτική άσκηση Θαλασσόλυκος, που είχε ακυρωθεί από πλευράς Τουρκίας το 2023 για να μη χαλάσει το θετικό μομέντουμ στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας διεξάγεται τώρα, μία εβδομάδα πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Είχαν προηγηθεί, βέβαια, η επιθετική αντίδραση των Τούρκων στις εξαγγελίες για τη δημιουργία θαλασσίων πάρκων στο Ιόνιο και τις Κυκλάδες, η επαναφορά της “Γαλάζιας Πατρίδας” στο προσκήνιο, ως επιπρόσθετη ύλη στο μάθημα ιστορίας στα τουρκικά σχολεία, το ανέβασμα των τόνων στο Κυπριακό και το πρόγραμμα περαιτέρω ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Με δεδομένα πως οι γείτονες “επιταχύνουν το εξοπλιστικό πρόγραμμα τους γι’ αυτό πρέπει να μην έχουμε ψευδαισθήσεις”, κατά τον Κ. Μητσοτάκη, και τον τουρκικό στόλο, 150 πλοία και υποβρύχια και 15.000 στρατιωτικούς, στο Αιγαίο, ο καθένας μπορεί να διερωτηθεί για ποιον λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Άγκυρα την επόμενη Δευτέρα για να συνομιλήσει με τον Ρ.Τ. Ερντογάν.

Η Άγκυρα επαναπροσεγγίζει την Ευρώπη

Οι απαντήσεις σε αυτό, που ούτως ή άλλως δεν συνηθίζει να δίνει η Αθήνα, έρχονται δια στόματος Ερντογάν. “Η Τουρκία είναι πρόθυμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, εφόσον τηρούνται οι Αρχές του Δικαίου και του Pacta Sunt Servanda (οι συμφωνίες επιβάλλεται να τηρούνται). Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση και να σταματήσει να αποκλείει την Τουρκία. Η Τουρκία είναι η μόνη διέξοδος από τη διελκυστίνδα στην οποία έχει εγκλωβιστεί η Ευρώπη εξαιτίας του ανταγωνισμού των δυνάμεων στην Ανατολή και τη Δύση της Ευρώπης. Όσο πιο γρήγορα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δουν και αποδεχτούν αυτή την πραγματικότητα, τόσο καλύτερα θα είναι για αυτούς” είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στο υπουργικό συμβούλιο.

Η Άγκυρα επιχειρεί επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού της σχέσης της με τη Δύση και στο γνώριμο διπλωματικό μονοπάτι της των πολλαπλών οφελών. Με “όπλο” την ενεργητική διπλωματία, που της επιτρέπει να διατηρεί σχέσεις με τη Μόσχα, να εμφανίζεται ως προστάτιδα του Ισλάμ, να αντιπαρατίθεται στα φανερά με το Ισραήλ αλλά να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στη Λωρίδα της Γάζας, να “παίζει” με την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο ή το Κάιρο, η Τουρκία μπαίνει “γερά” στο ξαναμοίρασμα της τράπουλας στο νέο γεωπολιτικό πόκερ.

Και ο Ερντογάν και η παρέα του καλά κάνουν και παίζουν το παιχνίδι τους. Εμείς γιατί πάμε να συμμετάσχουμε ως κομπάρσοι στο έργο, που αυτοί θέλουν να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο;