Συνολικά 14 χώρες, κυρίως στην Ασία, απειλήθηκαν με υψηλότερους συντελεστές δασμών έως και 40% από την 1η Αυγούστου, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ανάμεσα στους «τυχερούς» που δεν έλαβαν επιστολή, επιβεβαιώνοντας την αισιοδοξία των αναλυτών για επίτευξη συμφωνίας.
Συγκεκριμένα, παρά τους πολλούς εμπορικούς ενδοιασμούς που έχει εκπέμψει ο Τραμπ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που τον ώθησε να απειλήσει αρκετές φορές με υψηλότερους δασμούς, το εμπορικό μπλοκ απέφυγε την κλιμάκωση, τουλάχιστον προς το παρόν.
«Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε επιστολές που δεν έχουμε λάβει», δήλωσε ο Όλοφ Γκιλ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με το CNNi.
«Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, μπορούμε τώρα να αναμένουμε παράταση του ισχύοντος καθεστώτος μέχρι την 1η Αυγούστου, ώστε να δοθεί περαιτέρω χρόνος στην ΕΕ και τις ΗΠΑ να καταλήξουν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα λειτουργεί και για τις δύο πλευρές», ανέφερε ο Σάιμον Χάρις, υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ιρλανδίας, σε δήλωσή του τη Δευτέρα.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών, δήλωσε στη Silvia Amaro του CNBC τη Δευτέρα ότι το μπλοκ δεν αναμένεται να λάβει επιστολή από την αμερικανική κυβέρνηση με λεπτομερές νέο χρονοδιάγραμμα για υψηλότερους συντελεστές την Τρίτη, παρέχοντας μεγαλύτερη ανάσα για τις διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα.
Η συμφωνία-πλαίσιο είναι πιθανό να περιλαμβάνει έναν βασικό δασμολογικό συντελεστή 10% και μπορεί να έχει εξαιρέσεις για αγαθά όπως τα αεροσκάφη και τα οινοπνευματώδη ποτά, πρόσθεσαν.
Ποιοι έλαβαν επιστολές
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shigeru Ishiba και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Lee Jae-myung ήταν οι πρώτοι παραλήπτες των επιστολών του τραμπ.
Και οι δύο χώρες θα αντιμετωπίσουν δασμό 25% από την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τις επιστολές, αλλά και τα δύο έθνη δήλωσαν την Τρίτη ότι σχεδιάζουν να συμμετάσχουν σε περαιτέρω συνομιλίες με τις ΗΠΑ, με την Ιαπωνία να δηλώνει ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας εμπορικής συμφωνίας.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι παρόμοιες επιστολές εστάλησαν στη Μαλαισία, το Καζακστάν, τη Νότια Αφρική, τη Μιανμάρ και το Λάος, ενημερώνοντας τους ηγέτες τους για νέους δασμούς που φτάνουν το 40%.
Στη συνέχεια, αργότερα μέσα στην ημέρα, δημοσίευσε επτά νέες επιστολές που εστάλησαν στους ηγέτες της Τυνησίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (η οποία πρόκειται να φτάσει σε δασμό 30%), της Ινδονησίας, του Μπαγκλαντές, της Σερβίας, της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης, με αποτέλεσμα το σύνολο των επιστολών που παραδόθηκαν τη Δευτέρα να ανέρχεται σε 14.
Στις επιστολές, ο Τραμπ αναφέρει ότι τον απασχολούν ιδιαίτερα τα εμπορικά ελλείμματα που έχουν οι ΗΠΑ με αυτές, δηλαδή η Αμερική αγοράζει περισσότερα αγαθά από εκεί σε σύγκριση με την ποσότητα που εξάγουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στις χώρες αυτές. Ο Τραμπ είπε επίσης ότι οι δασμοί θα τεθούν ως απάντηση σε άλλες πολιτικές που θεωρεί ότι εμποδίζουν την πώληση αμερικανικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Ενθάρρυνε τους ηγέτες των χωρών να κατασκευάζουν αγαθά στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποφύγουν τους δασμούς.
Αυτό έρχεται πριν από την αρχική του προθεσμία της 9ης Ιουλίου στις 12:01 π.μ. ώρα Ελλάδας για τις χώρες να συνάψουν συμφωνίες ή να αντιμετωπίσουν την απειλή υψηλότερων δασμών. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί το τέλος της παύσης των «αμοιβαίων» δασμών, η οποία τέθηκε για λίγο σε ισχύ τον Απρίλιο. Έκτοτε, οι επηρεαζόμενες χώρες αντιμετωπίζουν έναν ελάχιστο δασμό 10%.