Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

ΗΠΑ και Κίνα ”εγκαινιάζουν” τον εμπορικό πόλεμο – Παγκόσμια ανησυχία

 

Οι υψηλόβαθμοι εμπορικοί αξιωματούχοι του Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα με τους Κινέζους ομολόγους τους, προκειμένου να συζητήσουν την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Η επιτυχία αυτών των συνομιλιών θα έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η συνάντηση θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων μετά την επιβολή των δασμών, αν και οι πιθανότητες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας φαίνονται περιορισμένες, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ.

Αναμφίβολα, η κατάσταση έχει φτάσει σε ακραίο σημείο, με το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να έχει μειωθεί δραστικά λόγω των υψηλών δασμών. Κάθε πρόοδος στις συνομιλίες θα αποτελέσει θετική ένδειξη τόσο για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές των δύο χωρών, όσο και για την παγκόσμια αγορά.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει δασμούς τουλάχιστον 145% σε πολλές κινεζικές εισαγωγές, ενώ η Κίνα έχει ανταποδώσει με δασμούς 125% σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα. Πλέον, τα τελευταία πλοία που δεν υπόκεινται σε δασμούς έχουν φτάσει, ενώ τα πρώτα φορτία που θα αντιμετωπίσουν τους νέους δασμούς καταφθάνουν στα λιμάνια.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και στις δύο χώρες θα αντιμετωπίσουν την επιλογή είτε να απορροφήσουν το κόστος των δασμών είτε να σταματήσουν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές προϊόντων. Η κατάσταση αυτή έχει ήδη επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες και των δύο χωρών. Στις ΗΠΑ, η οικονομία υπήρξε αρνητική το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας την πρώτη συρρίκνωση εδώ και τρία χρόνια, ενώ η Κίνα βλέπει τη βιομηχανική της παραγωγή να συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών.

Αν και ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα είναι ο πιο έντονος, ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς και σε άλλες χώρες, όπως το Μεξικό και ο Καναδάς, προκαλώντας ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες του εμπορικού πολέμου, με πολλούς να προβλέπουν ότι η Αμερική θα μπορούσε να βυθιστεί σε ύφεση φέτος.

Οι προσδοκίες για τις συνομιλίες

Ο Σκοτ Μπέσεντ και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ, θα επισκεφθούν τη Γενεύη αυτή την εβδομάδα για τις συνομιλίες με τους Κινέζους αξιωματούχους. Ο Μπέσεντ, σε συνέντευξή του στο Fox News, δήλωσε ότι οι συζητήσεις δεν αναμένονται να οδηγήσουν σε άμεση εμπορική συμφωνία, αλλά ανέφερε ότι ένα πρώτο βήμα προς την αποκλιμάκωση είναι αναγκαίο.

Οι δύο χώρες έχουν διαπιστώσει ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Ο Τραμπ, για παράδειγμα, έχει αναφέρει ότι «κάποια στιγμή θα μειώσω τους δασμούς», ενώ η Κίνα έχει δείξει διάθεση να εξετάσει τις προτάσεις της Αμερικής για έναρξη νέων συνομιλιών.

Η Κίνα, αν και διατηρεί σθεναρή στάση απέναντι στους δασμούς, έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τα πρώτα πλήγματα στην οικονομία της. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε μείωση των αποθεματικών της, καθώς και μείωση του επιτοκίου για τα στεγαστικά δάνεια, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Wall Street υποδέχτηκε θετικά την είδηση των συνομιλιών, με τις αγορές να σημειώνουν αύξηση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Dow Jones αυξήθηκαν πάνω από 200 μονάδες, ενώ τα ίδια συμβόλαια για τον S&P 500 και τον Nasdaq σημείωσαν άνοδο 0,7% και 0,8% αντίστοιχα.

Η παγκόσμια ζημιά από τον εμπορικό πόλεμο

Οι υψηλοί δασμοί έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις οικονομίες των δύο χωρών και έχουν «παγώσει» το εμπόριο. Σύμφωνα με την JPMorgan, οι κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν έως και 80% μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ το λιμάνι του Λος Άντζελες ανέμενε 80 πλοία τον Μάιο, με το 20% αυτών να ακυρώνεται.

Παρά την οικονομική πίεση, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να βρίσκονται σε αντίπαλες θέσεις, και οι συνομιλίες απαιτούν ουσιαστικές παραχωρήσεις για να προχωρήσουν. Ο Μπέσεντ εκτιμά ότι η εξομάλυνση του εμπορίου με την Κίνα μπορεί να πάρει από δύο έως τρία χρόνια.

Παρά τις προκλήσεις, η πιθανότητα για πρόοδο στις συνομιλίες παραμένει ζωντανή. Όπως δήλωσε ο Τραμπ: «Η οικονομία τους καταρρέει, και χρειάζονται αυτή τη συμφωνία», ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν με τους σημερινούς δασμούς εάν θέλουν να αναπτυχθούν περαιτέρω οι εμπορικές σχέσεις.