Του Αντώνη Μακατούνη
Η αγάπη του για τη δημιουργία γευστικών και δροσιστικών… εμπειριών τον έστειλε ως την Κολομβία! Νιώθει ως «οικοδεσπότης» στο χώρο εργασίας του, αγαπά αυτό που κάνει, ενώ ξεχωρίζει για τις δυνατότητές του που του έδωσαν το Πρωτάθλημα Ελλάδος! Σύμμαχός του το ήθος και η συνέπειά του που… «αιχμαλωτίζουν» ακόμα και τον πιο απαιτητικό πελάτη.
Ο λόγος για τον Ιωάννη Βλάχο που πάει το bartenting σε άλλο… επίπεδο και ως πρωταθλητής Ελλάδος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κοκτέιλ που θα διεξαχθεί από τις 23 έως και τις 27 Νοεμβρίου 2025.
«Το bartending, πέρα από τεχνική, είναι κυρίως συναίσθημα. Όταν το κάνεις με αγάπη, το καταλαβαίνουν όλοι – από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πελάτη» αναφέρει με έμφαση στα epikaira.gr

Στο ερώτημα ποια φράση του έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη από τη συναναστροφή του με τον κόσμο προσθέτει, «’’Με αυτό το ποτό, ένιωσα σαν να γύρισα για λίγο πίσω στα παιδικά μου καλοκαίρια’’. Αυτό για μένα είναι το απόλυτο κομπλιμέντο — να μπορείς με ένα ποτήρι να ξυπνήσεις μνήμες», ενώ για την παρουσία του στο επερχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο διακεκριμένος bartender προσθέτει, «Είναι τεράστια τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα σε ένα τόσο σημαντικό θεσμό. Νιώθω υπερηφάνεια, συγκίνηση αλλά και ευθύνη. Θέλω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, να παρουσιάσω όχι μόνο μια δημιουργία, αλλά και τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτή – το πάθος, τη μεσογειακή ψυχή και την απλότητα της ελληνικής φιλοξενίας».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Τι σημαίνει για εσένα το bartending; Νιώθεις λίγο ως «οικοδεσπότης», ως… ξεναγός γεύσεων και νέων εμπειριών στους ανθρώπους που προσφέρεις τις ιδιαίτερες δημιουργίες σου;
Για μένα το bartending είναι κάτι πολύ περισσότερο από την παρασκευή ενός ποτού. Είναι ένας τρόπος να επικοινωνείς χωρίς λόγια, να δημιουργείς συναισθήματα μέσα από γεύσεις, αρώματα και εικόνες. Ναι, θα έλεγα πως αισθάνομαι λίγο «οικοδεσπότης» – καλωσορίζω κάθε άνθρωπο που κάθεται μπροστά μου σε έναν μικρό, προσωπικό κόσμο. Έναν κόσμο όπου το κάθε cocktail μπορεί να του θυμίσει μια στιγμή, ένα συναίσθημα ή μια ανάμνηση.

Μετράμε αντίστροφα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κοκτέιλ στην Κολομβία (σ.σ. 23 έως 27 Νοεμβρίου). Ποια τα συναισθήματά σου και οι προσδοκίες σου για τη συμμετοχή σου ως Πρωταθλητής Ελλάδος;
Είναι τεράστια τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα σε ένα τόσο σημαντικό θεσμό. Νιώθω υπερηφάνεια, συγκίνηση αλλά και ευθύνη. Θέλω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, να παρουσιάσω όχι μόνο μια δημιουργία, αλλά και τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτή – το πάθος, τη μεσογειακή ψυχή και την απλότητα της ελληνικής φιλοξενίας. Δεν σκέφτομαι τόσο το αποτέλεσμα, όσο την εμπειρία και τη δυνατότητα να εξελιχθώ μέσα από αυτή.
Το είχες ποτέ σκεφτεί όταν ξεκίνησες να δουλεύεις στο μαγαζί του πατέρα σου, ότι θα φτάσεις μέχρι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα;
Ειλικρινά, όχι. Όταν ξεκίνησα, το έκανα απλώς για να βοηθήσω και να μάθω. Όμως από την πρώτη στιγμή με μάγεψε η ατμόσφαιρα πίσω από το bar – οι άνθρωποι, οι ιστορίες, η ενέργεια. Σιγά-σιγά κατάλαβα πως αυτό δεν ήταν απλώς μια δουλειά, ήταν τρόπος έκφρασης. Το ταξίδι μέχρι εδώ ήταν γεμάτο προσπάθεια, λάθη, μάθηση και πολλή αγάπη. Και αυτό το ταξίδι συνεχίζεται.

Ένα σχόλιο που σου έχει μείνει χαραγμένο από κάποιον που γεύτηκε ένα cocktail σου;
Θυμάμαι κάποιον να μου λέει: «Με αυτό το ποτό, ένιωσα σαν να γύρισα για λίγο πίσω στα παιδικά μου καλοκαίρια». Αυτό για μένα είναι το απόλυτο κομπλιμέντο — να μπορείς με ένα ποτήρι να ξυπνήσεις μνήμες. Εκεί καταλαβαίνεις πως το bartending έχει κάτι το μαγικό.
Σου έχει συμβεί να αντιμετωπίσεις μία αμήχανη στιγμή με πελάτη; Πώς τη διαχειρίστηκες;
Φυσικά, είναι αναπόφευκτο όταν δουλεύεις με κόσμο. Το σημαντικό είναι να παραμένεις ψύχραιμος και ευγενικός. Έμαθα να ακούω, να χαμογελώ και να διατηρώ την ηρεμία του χώρου. Όταν εσύ έχεις σωστή ενέργεια, τις περισσότερες φορές μεταδίδεται και στον άλλον.
Πώς αισθάνεσαι που η δουλειά σου χαρίζει αναμνήσεις σε ανθρώπους, ειδικά τα καλοκαίρια στην Ελλάδα;
Είναι ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα. Να ξέρεις πως ένα cocktail σου μπορεί να συνδεθεί με μια στιγμή ξεγνοιασιάς, με μια παρέα, με ένα ηλιοβασίλεμα. Αυτή είναι η πραγματική αξία της δουλειάς μας, να γινόμαστε κομμάτι μικρών, όμορφων στιγμών των ανθρώπων.
Μπορείς να διακρίνεις την ψυχολογία ενός πελάτη από την παραγγελία του;
Ναι, σε έναν βαθμό. Με τα χρόνια αρχίζεις να “διαβάζεις” τους ανθρώπους. Η επιλογή ενός cocktail, ο τρόπος που το ζητούν, ακόμα και ο ρυθμός της φωνής τους, αποκαλύπτουν κάτι. Αλλά ποτέ δεν το βλέπω ως ανάλυση το βλέπω ως ευκαιρία να προσφέρω κάτι που θα ταιριάξει στη διάθεσή τους εκείνη τη στιγμή.
Με ποια καταστήματα συνεργάζεσαι αυτή την περίοδο; Πού μπορούμε να σε “βρούμε”;
Αυτή την περίοδο συνεργάζομαι με αρκετά μαγαζιά τις περισσότερες μέρες θα με βρείτε στο Zakapa Athens αλλά και στα υπόλοιπα καταστήματα του ομίλου όπως το Scarlet, το Jasmine τα Nobell (Γαλάτσι και Μαρούσι) το Cafe Cafe και το Deep Club, όπου έχουμε δημιουργήσει μια εμπειρία που συνδυάζει τη γεύση, τη φιλοξενία και την αισθητική. Κάθε χώρος έχει τη δική του ταυτότητα και μου αρέσει να προσαρμόζομαι σε αυτή, κρατώντας πάντα το προσωπικό μου ύφος.


