Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Η κυβερνητική ατζέντα μετά τις δημοσκοπήσεις και η εσωτερική «μουρμούρα»

 

Του Σάββα Παυλίδη

Ικανοποίηση επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο τα αποτελέσματα και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έρχονται στη δημοσιότητα. Το κυβερνών κόμμα φαίνεται πως πλέον στην εκτίμηση ψήφου καταφέρνει να αγγίζει ή και να ξεπερνά το ψυχολογικό όριο του 30%, κάτι που σημαίνει πως ο πήχης για τις επόμενες εθνικές εκλογές μπαίνει ψηλότερα από τις Ευρωεκλογές του περασμένου καλοκαιριού.

Ταυτόχρονα, τις χαμηλές τους πτήσεις συνεχίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης η οποία συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από έλλειψη βηματισμού και στρατηγικής απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές. Ειδικά σε ότι αφορά την κεντροαριστερά παρατηρείται μία συνεχιζόμενη κρίση ταυτότητας, ενώ ακόμα και τα κόμματα της λεγόμενης ”συντηρητικής” πτέρυγας αρχίζουν σταδιακά να ”ξεμένουν” από ατζέντα και αφήγημα.

Κρίσιμο όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει την ώρα της κάλπης το ερώτημα πόσα κόμματα θα περάσουν την είσοδο του Κοινοβουλίου, καθώς εκεί θα κριθεί και το ”παιχνίδι” της αυτοδυναμίας. Στην Πειραιώς έπειτα από τα τελευταία γκάλοπ έχουν αρχίζει να θεωρούν εκ νέου ρεαλιστικό το στόχο μίας αυτοδύναμης τρίτης θητείας.

Θυμίζουμε πως όσο μικραίνει ο αριθμός των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Στη πρόσφατη πάντως δημοσκόπηση της εταιρίας Real Polls, στην εκτίμηση ψήφου το όριο του 3% ξεπερνούσαν η Νέα Δημοκρατία, η Πλεύση Ελευθερίας, το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τοποθετεί δηλαδή εκτός Κοινοβουλίου την Νίκη, τους Σπαρτιάτες, την Φωνή Λογικής, την Νέα Αριστέρα, το Μέρα25 και το Κίνημα Δημοκρατίας.

Που οφείλεται η ανάκαμψη της κυβέρνησης;

Η περίοδος ανάκαμψης ανάκαμψης της κυβέρνησης αποδίδεται τόσο στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν μετά τον Απρίλιο, όσο και στη νέα κατεύθυνση που πήρε η συζήτηση γύρω από την τραγωδία των Τεμπών. Η επέκταση της πολιτικής ατζέντας και οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες συνέβαλαν στη σταδιακή ενίσχυση της εικόνας της.

Καθοριστική καμπή για τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου αποτέλεσαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, με μέτρα στήριξης για ενοικιαστές και χαμηλοσυνταξιούχους. Προηγήθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές Απριλίου, ενώ ακολούθησαν η παρουσίαση του 12ετούς σχεδίου για την εθνική άμυνα και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, η εξαγγελία για ριζική αναμόρφωση του σιδηροδρομικού δικτύου και η πρωτοβουλία για την αξιολόγηση του δημόσιου τομέα μέσω των ίδιων των πολιτών. Κίνηση που φαίνεται πως ικανοποιεί μεγάλο μερίδιο της κοινωνίας.

Στο μέτωπο της υγείας, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξιολόγηση των γιατρών του ΕΣΥ με πρόβλεψη για επιβράβευση μέσω bonus, ενώ παρουσιάστηκαν και νέες παρεμβάσεις στο εσωτερικό του συστήματος. Παράλληλα, στο επίκεντρο ήρθαν ξανά τα πανεπιστήμια, μετά από επανειλημμένα περιστατικά βίας, με την κυβέρνηση να εξαγγέλλει αυστηρότερα μέτρα για τη διατήρηση της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους, περιλαμβανομένης της δυνατότητας διαγραφής φοιτητών που συμμετέχουν σε επεισόδια.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το πόρισμα του ΕΜΠ για την πυρόσφαιρα στο δυστύχημα των Τεμπών ενίσχυσε την κυβερνητική ρητορική περί συνωμοσιολογιών σε ότι αφορά τη τραγωδία, με το Μαξίμου πλέον να κάνει πλέον λόγο για απόπειρα συκοφάντης εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα της, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πετύχει δύο στόχους. Το πρώτο αφορά την υιοθέτηση μίας μεταρρυθμιστής ατζέντας που δε θα μείνει στα λόγια, αλλά θα μετουσιωθεί σε πράξεις. Το δεύτερο αφορά την δίκαιη και άμεση κατανομή της ανάπτυξης στους πολίτες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μπαίνει και σε πρώτο πλάνο ο σχεδιασμός για μείωση των φόρων στην επικείμενη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου.

Αμείωτη η εσωτερική ”μουρμούρα” 

Πάντως παρά την ανάκαμψη στις δημοσκοπήσεις, το εσωτερικό κλίμα στη Νέα Δημοκρατία κάθε άλλο παρά ήρεμο είναι. Αντιθέτως, επικρατεί έντονη ανησυχία και ανταγωνισμός ανάμεσα στους βουλευτές, με φόντο τον φόβο της μη επανεκλογής, κάτι για το οποίο τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ κάνουν από χθες λόγο.

Η ένταση στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης αποτυπώνεται και σε πρωτοβουλίες όπως η ερώτηση που κατέθεσαν οκτώ «γαλάζιοι» βουλευτές προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας η αναγραφή των σταυρών προτίμησης στα επιστολικά ψηφοδέλτια – όπως ίσχυσε στις ευρωεκλογές του 2024 – να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές.

Το αίτημά τους εστιάζει στην ανάγκη αποτροπής χειραγώγησης των σταυρών προτίμησης, καθώς – σύμφωνα με καταγγελίες – σε προηγούμενες αναμετρήσεις υπήρξαν περιπτώσεις όπου κομματικά στελέχη με ισχυρά τοπικά δίκτυα κατάφεραν να επηρεάσουν την τελική κατάταξη των υποψηφίων.

Οι καταγγελίες αυτές υποστηρίζουν πως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, αφότου επικυρώσουν τη γνησιότητα των ψηφοδελτίων, αφήνουν την περαιτέρω καταμέτρηση στους κομματικούς εκπροσώπους. Εκεί δημιουργείται «παράθυρο» για προσθήκη σταυρών σε ψηφοδέλτια όπου απουσιάζουν ή υπάρχουν λιγότεροι από το επιτρεπτό όριο.

Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου συζητείται εδώ και καιρό ένας δομικός «ανασχηματισμός» στο επίπεδο των γενικών γραμματέων. Ο Κωστής Χατζηδάκης, φέρεται να επιθυμεί πλήρη εποπτεία σε κρίσιμους τομείς της κρατικής λειτουργίας. Η κυβέρνηση εστιάζει πλέον στη δημιουργία κεντρικοποιημένων δομών εξουσίας, οι οποίες θα αναφέρονται άμεσα στον πρωθυπουργό και τον στενό του πυρήνα.