Του Γιάννη Κορωναίου
Αγροτικές επιδοτήσεις και έκτακτες αποζημιώσεις “μαϊμού”, αναθέσεις μέσω διαγωνισμών με έντονο τον χαρακτηρισμό του “φωτογραφικού”, σκανδαλωδώς ευνοημένες εταιρείες από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, εργασίες “ψηφιακής αναβάθμισης” από την εκπαίδευση μέχρι τη Δικαιοσύνη και πολλές ακόμα περιπτώσεις διάθεσης κοινοτικών κονδυλίων μέσω υπουργείων στην εξαετή διακυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκονται σε διάφορες φάσεις διερεύνησης ή προς διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Και φαίνεται πως αυτό που περιπαιχτικά σημειώνουν στελέχη της αντιπολίτευσης περί μόνιμης εγκατάστασης της ευρωπαϊκής αρχής στα μέρη μας μόνο αστείο δεν είναι.
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει στο επίκεντρο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αλλάξει επικοινωνιακά την ατζέντα, με την ανακριτική έρευνα να μην έχει ολοκληρωθεί, όμως δεν είναι το μόνο που διερευνάται σε ο,τι αφορά στα ευρωπαϊκά κονδύλια με κατεύθυνση τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Οι έκτακτες αποζημιώσεις που δόθηκαν για τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel στη Θεσσαλία, όπως και για αυτές για τον Ιανό και τον Elias, φαίνεται πως θα είναι οι επόμενες υποθέσεις προς “ξεψάχνισμα”, αφού έχουν συλλεχθεί αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία από τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και τους συνεργαζόμενους φορείς εν Ελλάδι. Σε αυτό το πλαίσιο μοιάζει πολύ πιθανό στη θέση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων να βρεθεί ο ΕΛΓΑ, από τον οποίον διατέθηκαν οι έκτακτες ενισχύσεις, μέρος των οποίων διοχετεύθηκε σε επιτηδείους πιθανώς και με τη συνδρομή στελεχών και υπαλλήλων του Οργανισμού. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μετά τη θεομηνία του Daniel και ενώ κάποιοι θρηνούσαν ανθρώπους και βιός, κάποιοι αετονύχηδες εκμεταλλεύτηκαν το άνοιγμα της πλατφόρμας για να τροποποιηθούν οι δηλώσεις του Συστήματος διαχείρισης και Ελέγχου, “σπέρνοντας” κατόπιν εορτής βιομηχανική ντομάτα που
αποζημιωνόταν με 550 ευρώ αντί άλλων καλλιεργειών ακόμα και στη θέση καλαμιών! Το ακόμα χειρότερο μετά το εκ των υστέρων “βάπτισμα” της καλαμιάς… τοματιάς, είναι πως επιθεωρητές του ΕΛΓΑ διαπίστωσαν την απάτη, όμως μετά την υποβολή της αναφοράς τους ουδείς κινητοποιήθηκε…
Για αυτό τώρα αναλαμβάνουν δράση οι εισαγγελείς της Ε.Ε σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και τα στελέχη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες – ο επικεφαλής της, εισαγγελέας Χαρ. Βουρλιώτης, εξελέγη προ ημερών πρόεδρος όλων των αντίστοιχων ευρωπαϊκών αρχών- βλέποντας πως πολλά πράγματα έχουν σαπίσει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας και κανένας δεν ασχολείται.
Μετανάστες, ταμπλετ, ΑΙ, κτίρια προς αγορά, όλα “κόβουν” χρήμα!
Και βέβαια οι προς διερεύνηση υποθέσεις δεν περιορίζονται στα αγροτικά. Στα Νέα δημοσιεύθηκε πως είναι 84 οι δύσοσμες υποθέσεις που ερευνώνται για διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων 1,71 δις. ευρώ (!) ενώ πολλά δημοσιεύματα αφορούν καταχρήσεις των ευρωπαϊκών χρημάτων με την ανοχή αν όχι την πλήρη εμπλοκή δημοσίων υπηρεσιών.
Μπορεί σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση να έχει περάσει σε φάση… Όρμπαν, και ο υπουργός Πλεύρης να κυνηγά ακόμα και το συσσίτιο των φιλοξενούμενων σε δομές, μέχρι τώρα όμως φαίνεται πως κάποιοι επωφελήθηκαν από τα προγράμματα για το άσυλο και τη μετανάστευση, που πριμοδοτεί -όπως και τη σίτιση των μεταναστών/προσφύγων- η Ε.Ε. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται τέσσερα προγράμματα, για τα οποία η ανάκριση φαίνεται πως έχει αποφέρει ενδιαφέροντα ευρήματα. Όμως και στην εκπαίδευση φέρεται να ερευνώνται προγράμματα που αφορούν στη ψηφιοποίηση και την ένταξη της ρομποτικής στα σχολεία.
Και το υπουργείο Εργασίας φέρεται να απασχολεί τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα (Αυγή), η διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) χρησιμοποιεί παρανόμως χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για επικοινωνιακή
προβολή αλλά και για την αγορά κτηρίου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο μέχρι στιγμής προγραμματίζεται να φιλοξενεί τις συνεδριάσεις του 11μελούς Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων, μια φορά τον μήνα!
Η… Μουρτζούκου άνοιξε την πόρτα στον “ψηφιακό βοηθό” του… συγγενή
Πολύς λόγος έγινε και για το “ξήλωμα” της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στην Πάτρα, με αφορμή τα λάθη που έγιναν στην υπόθεση Μουρτζούκου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευτεί, οι αλλαγές στη συγκεκριμένη υπηρεσία θα αποτελούν και τον “πιλότο” για ευρύτερη ανασυγκρότηση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, οι οποίες υπάγονται στο υπ. Δικαιοσύνης, στις οποίες πλέον εισάγονται και οι δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. “Σε λίγους μήνες, οι Έλληνες Ιατροδικαστές θα έχουν στη διάθεσή τους ένα Πληροφοριακό Σύστημα που θα συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες ηλεκτρονικού υπολογιστή και Τεχνητής Νοημοσύνης. Ουσιαστικά θα έχουν ένα ψηφιακό βοηθό κατά τη διενέργεια των ιατροδικαστικών πράξεων, ο οποίος θα επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό το έργο τους, προς όφελος της ταχείας και αποτελεσματικότερης απονομής της δικαιοσύνης. Πρόκειται για μεγάλη καινοτομία, μοναδική παγκοσμίως, που θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025” ήταν το πανομοιότυπο κείμενο που δημοσιεύτηκε από τα δημόσια ΜΜΕ μέχρι τις “έγκυρες” μεγάλες ιστοσελίδες.
Αρκετούς μήνες πριν την αναβάθμιση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, το υπουργείο Δικαιοσύνης και στέλεχος του είχαν βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής καθώς είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση περίπου 800.000 ευρώ, του υπουργείου με Εργαστήριο Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Πειραιά για την εγκατάσταση «Ερευνητικού Πληροφοριακού Συστήματος για την Υποστήριξη Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών». Την εποπτεία του έργου, χρηματοδοτούμενου αποκλειστικά από την ΕΕ, ανέλαβε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, το οποίο κατά διαβολική σύμπτωση έχει στενή συγγενική σχέση με βασικό μέλος του Εργαστηρίου. Εννοείται πως και αυτή η υπόθεση απασχολεί τους ευρωπαίους εισαγγελείς.