Ο αριθμός των θανάτων κατά τη διάρκεια μιας ολισθαίνουσας δωδεκάμηνης περιόδου ξεπέρασε τον αριθμό των γεννήσεων στη Γαλλία για πρώτη φορά από το 1945, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας (Insee) και τα οποία εξέτασε το Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη 23 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, καταγράφηκαν 651.000 θάνατοι και 650.000 γεννήσεις μεταξύ της 1ης Ιουνίου 2024 και της 31ης Μαΐου 2025. Το δημογραφικό ισοζύγιο είναι επομένως μειωμένο (-1.000) για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια.
“Αποτελεί καινοτομία να είμαστε στην αρνητική πλευρά”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζουλιάν Νταμόν, δημογράφος και πρώην διευθυντής μελετών στο Εθνικό Ταμείο Οικογενειακών Επιδομάτων (Caisse Nationale des Allocations Familiales). Υπήρξε μια επιτάχυνση της δημογραφικής αλλαγής”, συνεχίζει.
Η Insee προέβλεψε ότι αυτή η αλλαγή θα λάβει χώρα το 2035, οπότε είμαστε δέκα χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η μείωση της γεννητικότητας”. Η Γαλλία αντιμετώπιζε ήδη εδώ και αρκετά χρόνια έλλειμμα γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους.
“Ο μετασχηματισμός είναι ότι, από εδώ και στο εξής, αυτό αφορά τη Γαλλία στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων των υπερπόντιων εδαφών”, σύμφωνα με τον Νταμόν.
Μια δημογραφική αλλαγή
Είναι αυτή η αρνητική δημογραφική ισορροπία λόγος ανησυχίας; “Ναι”, σύμφωνα με τον δημογράφο, ο οποίος σημειώνει ότι “οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση εδώ και πολύ καιρό”.
“Η Γαλλία αλλάζει δημογραφικό καθεστώς”, λέει ο Νταμόν, επισημαίνοντας το γεγονός ότι “όλες οι κοινωνικές μας ισορροπίες μπορεί σταδιακά να αποσταθεροποιηθούν”.
Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία 29 ετών, πέντε χρόνια αργότερα από ό,τι το 1974, σύμφωνα με τα στοιχεία της Insee, τα οποία επιβεβαιώνουν μια τάση που παρατηρείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 στη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Η μείωση είναι συνεχής και ιδιαίτερα έντονη από το 2022” και “χάνουμε κατά μέσο όρο 30.000 γεννήσεις κάθε χρόνο”, δήλωσε στο περιοδικό Femme actuelle στις αρχές Ιουνίου η Κατρίν Βοτράν, υπουργός Εργασίας και Υγείας. “Το ερώτημα δεν είναι “θα συμβεί η δημογραφική αλλαγή”, αλλά “πότε””, πρόσθεσε.