Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Έπεσαν οι υπογραφές για την “Μπλε Φάλαινα” όπως είχε αποκαλύψει το epikaira.gr

Του Γιώργου Διονυσόπουλου

Έπεσαν οι υπογραφές για την προμήθεια των αυτόνομων υποβρυχίων οχημάτων με την ονομασία  “Μπλέ φάλαινα”, εξέλιξη που  είχαν αποκαλύψει τα epikaira.gr από τις  24 Απριλίου.  Τα αυτόνομα αυτά υποβρύχια οχήματα   οποία ανέπτυξαν και παρουσίασαν μόλις πριν από δύο περίπου χρόνια οι ισραηλινοί, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους τόσο ως προς την συλλογή πληροφοριών όσο και ως προς τη διεξαγωγή ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων. Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι κύκλοι, η έκδοση που έχουν προτείνει οι ισραηλινοί στο Πολεμικό μας Ναυτικό, είναι προσαρμοσμένη στα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του Αιγαίου. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η ισραηλινή εταιρεία αναμένεται να εντάξει στο πρόγραμμα του υποβρυχίου και τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης DEFEA, η Israel Aerospace Industries (IAI) και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για την προσφορά του αυτόνομου υποβρύχιου συστήματος BlueWhale στο Πολεμικό Ναυτικό. Η ιδιαίτερη αυτή συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της ισραηλινής αεροδιαστημικής βιομηχανίας αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην αμυντική και επιχειρηματική σύμπραξη μεταξύ των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η ΕΑΒ θα διαδραματίσει καίριο ρόλο τόσο στην παραγωγή όσο και στην τεχνολογική εξέλιξη του αυτόνομου υποβρύχιου συστήματος BlueWhale, αξιοποιώντας την εκτεταμένη εμπειρία της στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή σύνθετων τεχνολογικών συστημάτων.


Μέσω του MoU, η ΕΑΒ θα αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία αιχμής της IAI, με δυνατότητες μεταφοράς τεχνογνωσίας και ενεργή συμμετοχή σε έργα υψηλής επιχειρησιακής σημασίας. Το BlueWhale, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την IAI, είναι ένα μεγάλο μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα μήκους 10,9 μέτρων, διαμέτρου 1,12 μέτρων και βάρους 5,5 τόνων. Μπορεί να εκτελεί ευρύ φάσμα αποστολών θαλάσσιας επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, όπως συλλογή δεδομένων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας,   εντοπισμό υποβρυχίων και υποθαλάσσιων στόχων, ακουστική αναγνώριση και ανίχνευση ναρκών στον βυθό. Το αυτόνομο υποβρύχιο μπορεί να εκτελεί μεγάλο μέρος
των αποστολών ενός επανδρωμένου υποβρυχίου για αρκετές εβδομάδες, με ελάχιστο κόστος και ανάγκες συντήρησης και χωρίς να εκθέτει ανθρώπινο δυναμικό σε κίνδυνο. Το BlueWhale έχει ήδη επιχειρήσει επιτυχώς για χιλιάδες ώρες κατάδυσης και έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του σε πληθώρα αποστολών, όπως Επιτήρηση και Αναγνώριση (ISR), Ηλεκτρονικός Πόλεμος και Υποστήριξη Μέτρων Ηλεκτρονικής Επιτήρησης (EW/ESM), καθώς και Μέτρα Αντιμετώπισης Ναρκών (MCM).


Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της IAI, Boaz Levy, δήλωσε:
«Είμαστε υπερήφανοι που ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία μέσω αυτής της στρατηγικής συμφωνίας, ενισχύοντας περαιτέρω τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας. Η συνεργασία αυτή αντανακλά τη βαθιά δέσμευσή μας να στηρίξουμε τις αμυντικές προτεραιότητες της χώρας, προσφέροντας λύσεις αιχμής με αποδεδειγμένη επιχειρησιακή αξία, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τη ντόπια βιομηχανία, την τεχνολογική ανεξαρτησία και τη μακροπρόθεσμη περιφερειακή ανθεκτικότητα. Μαζί, οι αεροδιαστημικές βιομηχανίες των δύο χωρών διευρύνουν τα όρια της θαλάσσιας επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών για την καλύτερη προστασία των εθνικών
συμφερόντων και της σταθερότητας».


Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ, Αντιναύαρχος (ε.α.) Αλέξανδρος Διακόπουλος, τόνισε: «Αυτή η στρατηγική συνεργασία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των υποθαλάσσιων αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας. Η ενδεχόμενη ενσωμάτωση και συμπαραγωγή του BlueWhale εμβαθύνει τους διμερείς δεσμούς και συνιστά άλμα προς την τεχνολογική αυτονομία της χώρας. Το Αιγαίο, ως περιοχή με σύνθετη γεωγραφία, απαιτεί δυνατότητα διαρκούς επιτήρησης, που εξασφαλίζει ταχεία αντίδραση και επιχειρησιακό πλεονέκτημα. Η ένταξη του BlueWhale θα προσφέρει στις Ελληνικές
Ένοπλες Δυνάμεις μια αξιόπιστη λύση που συνδυάζει ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, αντιμετώπιση ναρκών και ικανότητες επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών».
Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ)
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε., που ιδρύθηκε το 1975, είναι η μεγαλύτερη αεροδιαστημική και αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα, με κύρια αποστολή την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής προς το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και στις στρατιωτικές και πολιτικές αγορές.
Λειτουργώντας ως ένας ολοκληρωμένος «one-stop-shop» φορέας, που συνδυάζει τεχνολογία αιχμής, πιστοποιημένες παραγωγικές διαδικασίες και εξειδικευμένο προσωπικό, η εταιρεία παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, με ανταγωνιστικό κόστος και συνέπεια στην παράδοση. Η ΕΑΒ έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστος συνεργάτης κορυφαίων διεθνών αεροδιαστημικών βιομηχανιών, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.


Israel Aerospace Industries (IAI)
Η IAI είναι μια κορυφαία παγκόσμια αεροδιαστημική και αμυντική εταιρεία, η οποία καινοτομεί και προσφέρει προηγμένες τεχνολογίες στους τομείς του διαστήματος, της αεροπορίας, της ξηράς, της ναυτιλίας, του κυβερνοχώρου και της εσωτερικής ασφάλειας, τόσο για αμυντικές όσο και για εμπορικές αγορές. Συνδυάζοντας το πνεύμα καινοτομίας της «Start-up Nation» με δεκαετίες αποδεδειγμένης εμπειρίας σε συνθήκες μάχης, η IAI προσφέρει λύσεις κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες των πελατών
της, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων, UAVs, πυραύλων, συστημάτων πληροφοριών, όπλων, αντιαεροπορικής άμυνας, ρομποτικών συστημάτων, ραντάρ, επιχειρησιακών αεροσκαφών, αεροκατασκευών και άλλων. Ιδρύθηκε το 1953 και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς εργοδότες του Ισραήλ, με γραφεία και ερευνητικά κέντρα στο Ισραήλ και στο εξωτερικό.