Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Ενίσχυση του άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε μία περίοδο γεμάτη γεωπολιτικές προκλήσεις, η Ελλάδα και η Κύπρος εντείνουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση ισχυρών διεθνών συμμαχιών, με στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής τους παρουσίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κοινός παρονομαστής των προσπαθειών αυτών είναι η ανάγκη αντιμετώπισης της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, η οποία δημιουργεί εμπόδια σε καίρια ζητήματα — από την αξιοποίηση των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων και την κατασκευή του ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης, μέχρι και τη συμμετοχή στον διεθνή διάδρομο IMEC.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με το parapolitika.gr, η συνεργασία με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του σχήματος 3+1, αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντική.

Πρόσφατα, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ απηύθυναν επίσημη πρόσκληση στον Αμερικανό Γερουσιαστή και επικεφαλής του State Department, Μάρκο Ρούμπιο, να συμμετάσχει στην επόμενη Υπουργική Σύνοδο. Όπως δήλωσε στο parapolitika.gr ο εκπρόσωπος του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, η επιστολή έχει ήδη σταλεί, ενώ οι τρεις χώρες βρίσκονται σε στενό συντονισμό με την αμερικανική πλευρά για τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχήμα 3+1 έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ ως πολλαπλασιαστική δύναμη ενίσχυσης της ασφάλειας και της οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, της καινοτομίας, της κυβερνοασφάλειας, αλλά και της προώθησης των Συμφωνιών του Αβραάμ.

Η Τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ εξελίσσεται σταθερά ως περιφερειακή πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου. Στις 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα, με στόχο την ενίσχυση και διεύρυνση του σχήματος 3+1.

Ο κ. Γκότσης υπογράμμισε τη σημασία της θεσμοθέτησης αυτής της συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι ο Μάρκο Ρούμπιο υπήρξε από τους βασικούς εισηγητές του νόμου EastMed Act (2019), που αναβάθμισε τη στρατηγική σημασία της περιοχής στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Ο διάδρομος IMEC στο επίκεντρο των ΗΠΑ – Η “πύλη” Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται πλέον από την Ουάσιγκτον στον Διάδρομο IMEC — ένα φιλόδοξο έργο που θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη μέσω της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως σημείωσε ο κ. Γκότσης, η νέα Αμερικανική Διοίκηση εξετάζει σοβαρά το έργο ως μέσο αναδιαμόρφωσης των ενεργειακών και εμπορικών διαδρόμων, μειώνοντας γεωοικονομικούς κινδύνους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, στις 12 Μαρτίου, εξήρε δημοσίως τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα των χωρών–κλειδιών: Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Οι τρεις χώρες συνιστούν τον “νοτιοανατολικό κόμβο” του IMEC, προσφέροντας την κρίσιμη γέφυρα σύνδεσης του διαδρόμου με την Ευρώπη.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ενεργειακά και υποθαλάσσια έργα διασύνδεσης, ενώ προωθούνται και νέες πρωτοβουλίες στο αμερικανικό Κογκρέσο που εστιάζουν στην ανάδειξη των υποδομών της Ανατολικής Μεσογείου ως θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχία του IMEC.