Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για ειρήνευση στην Ουκρανία ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο στην Κωνσταντινούπολη. «Θέλουμε ο επόμενος γύρος να είναι σε επίπεδο ηγετών», δήλωσε η ουκρανική αντιπροσωπεία, με τον επικεφαλής να κάνει λόγο για συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων. Το Κίεβο καταγγέλλει τη Ρωσία για παράλογες απαιτήσεις, ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας τόνισε πως το Κρεμλίνο είναι διατεθειμένο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Mετά τις πολυ-αναμενόμενες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες είχαν διάρκεια κάτι περισσότερο από 90 λεπτά, επιβεβαιώθηκαν μεν οι χαμηλές προσδοκίες, ωστόσο προκύπτουν λίγα σημάδια προόδου προς τον τερματισμό του τριετούς πολέμου.
Ρωσία και η Ουκρανία, στις σημερινές πρώτες απευθείας συνομιλίες τους μετά από τρία χρόνια συμφώνησαν σε τρία πράγματα:
Πρώτον συμφώνησαν σε μια ανταλλαγή μεγάλης κλίμακας 1000 αιχμαλώτων, ωστόσο δεν έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία στην δημοσιότητα.
Δεύτερον συμφώνησαν στο ότι θα ανταλλάξουν ιδέες για μια πιθανή εκεχειρία για ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο.
Τρίτον συζήτησαν μια πιθανή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν το οποίο είναι και το πλέον ζητούμενο.
Όπως δήλωσε ειδικότερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα «παρουσιάσουν το όραμά τους για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός», και ότι η Ρωσία έλαβε υπόψη το αίτημα της Ουκρανίας για συνάντηση των Προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.
Από ουκρανικής πλευράς, ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε ότι το Κιέβο πιστεύει ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών με τη ρωσική αντιπροσωπεία θα πρέπει να είναι η συνάντηση των δύο ηγετών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ουκρανική αντιπροσωπεία κατήγγειλε μαξιμαλιστικές και απαράδεκτες αιτιάσεις από την ρωσική αντιπροσωπεία με πηγή του Sky News να αναφέρει πως “Η Ρωσία απείλησε την Ουκρανία ακόμη και με «αιώνιο πόλεμο»“.
Όσον αφορά στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ουκρανικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης ο Ζελένσκι μαζί με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Πολωνίας επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενημερώθηκε για τις εξελίξεις, με τον Εμανουέλ Μακρόν να εκτιμά για ακόμη μία φορά πως η Ρωσία «δεν επιθυμεί» να συνάψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία και ότι θα πρέπει να της ασκηθεί «αυξημένη πίεση» και τον Κιρ Στάρμερ να χαρακτηρίζει την προσέγγιση της Μόσχας «απαράδεκτη».
Στον Λευκό Οίκο φαίνεται πως θα επιχειρήσουν να δρομολογήσουν μια συνάντηση Τραμπ – Πούτιν. Το πώς, το πού και το πότε παραμένουν άγνωστα, ωστόσο ο ίδιος ο Τραμπ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χωρίς να συναντηθούν οι δυο τους δεν μπορεί να υπάρξει απεμπλοκή.
Δημοσίως μάλιστα υποβαθμίζει την απουσία Πούτιν από την Τουρκία, καθώς δεν θέλει να φανεί ότι το παίρνει προσωπικά και συνεχίζει να λέει ότι θέλει να βρεθεί λύση για την λήξη του πολέμου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιστρέφει στην Ουάσιγκτον οπότε θα υπάρξει μια καλύτερη εικόνα τις επόμενες ώρες για το πώς βλέπει τις τελευταίες εξελίξεις, πώς σκοπεύει να κινηθεί, αν προτίθεται να πιέσει για κυρώσεις, τι στάση θα κρατήσει απενατι στους ευρωπαίους, τι θα κάνει με ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται στο Κογκρεσο- και έχει ισχυρότατη στήριξη – για σκληρή απάντηση προς την Μοσχα, και κυρίως τι χρονικά περιθώρια θα δώσει στον Πούτιν για να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία απάντηση για όλα αυτά, σημειώνει η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη.
Στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δρα υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας αξιόπιστο συνομιλητή όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής, χωρίς να ετεροκαθορίζει την εξωτερική πολιτική της, αλλά και χτίζοντας πολύπλευρες σχέσεις στρατηγικού βάθους με ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ως παράδειγμα τη στρατηγική συνεργασία με την Ιταλία και την Αίγυπτο, χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που θεωρούνται παράδειγμα σεβασμού τόσο των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και δη του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και των αρχών της καλής γειτονίας.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος μίλησε σε στρογγυλό τραπέζι αναφορικά με την ασφάλεια και την άμυνα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα αυτής της Συνόδου για το Ουκρανικό. Σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η πρόταση για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη.