Του Ανδρέα Βορύλλα, Βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών με τη ΝΙΚΗ
Όλα οδηγούν σε περιορισμό παροχών από την κυβέρνηση προς τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας μας.
Την ώρα που η κυβέρνηση φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης βρίσκονται σε εξέλιξη οι αποκαλύψεις για το mega σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε τροχοπέδη για τα δημόσια οικονομικά και τον προϋπολογισμό. Την ώρα που καλούμαστε να τοποθετηθούμε για την δημοσιονομική διαχείριση ταυτόχρονα σκεφτόμαστε για τί ακριβώς πράγμα μιλάμε όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί μνημείο κακοδιαχείρισης των δημοσίων οικονομικών πραγμάτων.
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και η Ελλάδα μπήκε και πάλι στο μικροσκόπιο των κοινοτικών ελεγκτικών μηχανισμών ως αφερέγγυα. Ο ασκός άνοιξε και από μέσα βγαίνουν όλοι εκείνοι οι καταστροφικοί άνεμοι που συμπαρασύρουν μαζί με τον πρωτογενή τομέα της χώρας και το στρεβλό οικονομικό μοντέλο που υιοθετήθηκε για το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αλλά και για τον ΕΛΓΑ και τα ΕΣΠΑ. Στο μικροσκόπιο της ΕΕ βρίσκονται πλέον 2 δις ευρώ, με τη λίστα των «ευνοημένων» να φέρεται να περιορίζεται σε 10 ονόματα εταιρειών. Ένα από τα στοιχεία που χτύπησαν το καμπανάκι ήταν πως εξετάστηκαν 110 διαγωνισμοί και στους 101 διαπιστώθηκε ότι εμφανίστηκε μόνο μια εταιρεία, οπότε και της έγινε η ανάθεση του έργου χωρίς να υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός. Από ότι φαίνεται οι απ’ ευθείας αναθέσεις σε φιλικές εταιρίες είναι ο κανόνας για την Κυβέρνηση της ΝΔ.
Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικό ιλιγγιώδες πρόστιμο που θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ σε ότι αφορά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ποιος θα πληρώσει και αυτή τη ζημία μαντέψτε. Πάντως όχι αυτοί που την δημιούργησαν. Ούτε οι πολιτικοί ταγοί που κατηύθυναν τις επιδοτήσεις κατά το δοκούν , ούτε οι πιθανοί αχυράνθρωποι που μπορεί να εισέπρατταν για λογαριασμό μεγαλοπαραγόντων του δημόσιου βίου.
Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι ο έλεγχος θα πρέπει να επεκταθεί πέραν των «κόκκινων» ΑΦΜ των αγροτών και να γίνει και στις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και των άμεσων συγγενικών προσώπων (σε συζύγους και τα τέκνα τους) τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και σε πολλά στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχαν κρίσιμες θέσεις στην επεξεργασία δεδομένων και στην κατανομή κοινοτικών ενισχύσεων.
Αλήθεια όμως πέρα από τη ζημία του ΟΠΕΚΕΠΕ κάποιος θα πρέπει να απαντήσει και σε όλα αυτά τα παραφουσκωμένα αφηγήματα του Πρωθυπουργού περί πρωτογενούς πλεονάσματος. Του έγινε μάλιστα και μια σχετική ερώτηση στο συνέδριο του economist στο Grand Resort Lagonisi, για τις τελεσίδικες οφειλές του Δημοσίου προς το συγκεκριμένο συγκρότημα ύψους περίπου 1 δις. Η ερώτηση μπορεί να ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη, αλλά περιγράφει μια πραγματικότητα, ότι για δείξει πλεονάσματα η κυβέρνηση δεν αποπληρώνει υποχρεώσεις που μάλιστα είναι και έντοκες, με αποτέλεσμα αυτές να διευρύνονται σε βάρος του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι και σήμερα δεν καταβάλει το παραπάνω ποσό του 1 δις ευρώ, παρόλο που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης, κάτι το οποίο είναι γνωστό και στα όργανα της ΕΕ, οπότε και οι ερωτήσεις είναι συχνές, αλλά απαντήσεις δεν δίδονται.
Σε ότι αφορά το προαναφερθέν νομοσχέδιο υποχρεούμαστε πλέον να ενσωματώσουμε την Οδηγία 2024/1265, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των δημοσιονομικών πλαισίων των κρατών-μελών, με πιο αυστηρούς κανόνες υποβολής και αξιολόγησης δημοσιονομικών προβλέψεων.
Το Κίνημά μας εντοπίζει μια σειρά από καθοριστικά ζητήματα που θα προκαλέσει η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2024/1265.
Το πρώτο ζήτημα είναι οι απαιτούμενοι αυστηροί βαθμοί συμμόρφωσης μειώνεται κι άλλο ο εθνικός έλεγχος στη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών, ενώ μεταβιβάζεται μέρος της δημοσιονομικής ευθύνης στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Το Διευθυντήριο των Βρυξελλών λειτουργεί πλέον απόλυτα συγκεντρωτικά.
Το δεύτερο ζήτημα έχει σχέση με τις παραγωγικές και τις δημόσιες επενδύσεις. Η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να θέτει εμπόδια και να ακινητοποιεί τον δημόσιο τομέα, αλλά να του επιτρέπει να υποστηρίζει κρίσιμες επενδύσεις.
Το Κίνημά μας πιστεύει σε μια διαφοροποιημένη οικονομική πολιτική, που δεν θα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ μέσω ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μόνο η εξόρυξη του ορυκτού πλούτου της χώρας μας θα μπορούσε να δώσει σπουδαίες λύσεις.
Μέσα στο νομοσχέδιο αυτό εντάσσονται και πρόνοιες για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης , την οποία η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει στην ρίζα της. Η αύξηση των ενοικίων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. Σήμερα, στην εκλογική μου περιφέρεια στον Δυτικό τομέα Αθηνών, ένα Διαμέρισμα στο Περιστέρι ή στο Αιγάλεω των 70 με 75 τ.μ. μισθώνεται από 500 μέχρι 750 ευρώ, ανάλογα την κατάσταση του ακινήτου. Δηλαδή ένα νέο ζευγάρι που αμείβονται και οι δύο με τον κατώτατο μισθό των 880 ευρώ μικτά και 743 ευρώ καθαρά, θα δαπανήσουν σχεδόν το 40% με 50% του διαθέσιμου εισοδήματος τους μόνο το ενοίκιο! Μιλάμε πλέον για συνθήκες survivor μέσα στην ελληνική κοινωνία.
Αυτά τα στοιχεία πρέπει να αλλάξουν άμεσα υπέρ των πολιτών. Δυστυχώς οι παραπάνω εξελίξεις θα οδηγήσουν σε περιορισμό παροχών προς τους πολίτες, ειδικά προς χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Στη ΝΙΚΗ πιστεύουμε ότι η πατρίδα ανήκει στους ανθρώπους της, δεν είναι μια έννοια κενή περιεχομένου, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να της στερήσουν ένα από τα βασικότερα συστατικά της, την ευημερία. Θα αγωνιστούμε λοιπόν μέχρι τέλους για να μείνει η πατρίδα μας όρθια με τους ανθρώπους της όρθιους.