Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Δένδιας: Νέα αποτρεπτική στρατηγική στο Πολεμικό Ναυτικό

Την αλλαγή δόγματος, μία νέα αποτρεπτική εθνική στρατηγική υιοθετείται στο Πολεμικό Ναυτικό, όπως τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος παρέστη την Δευτέρα (30/6) στην επιθεώρηση του Στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα στην Ακτή Μιαούλη στο λιμάνι του Πειραιά και συνόδευσε, επί της φρεγάτας «Σπέτσαι» στον Σαρωνικό.

Στη νέε προσέγγιση που αποκρυσταλλώνεται στην επιχείρηση «Ασπίδα του Αχιλλέα» εντάσσονται νέες μονάδες, προηγμένα οπλικά και επικοινωνιακά συστήματα, αλλά πλέον και τεχνητή νοημοσύνη και ενσωμάτωση καινοτομίας, όπως υπογράμμισε ο ίδιος

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» απελευθερώνει, συμπλήρωσε ο υπουργός «τα σύγχρονα οπλικά συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού, από τα στενά όρια μιας χωρικής υπεράσπισης. Τα μετατρέπει με τις νέες δυνατότητές τους σε στρατηγικά όπλα αποτροπής» πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε στις νέες φρεγάτες Belharra και τα στρατηγικά όπλα και την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής που διαθέτουν.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα διαπραγματεύεται τις νέες ιταλικές φρεγάτες «για την αντικατάσταση των παλαιότερων μη εκσυγχρονισμένων φρεγατών τύπου S» ενώ επισήμανε ότι προχωρά «ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό» αλλά και ο εκσυγχρονισμός «των σκαφών Ρουσσέν, ο εκσυγχρονισμός των υποβρυχίων τύπου 214 που επιπλέον έχουν αποκτήσει και τις νέες τορπίλες, νέα ταχέα περιπολικά, νέα πλοία υποστήριξης, νέα ελικόπτερα Seahawk, νέα drones κάθετης απογείωσης, τα αντί-drone Κένταυρος, νέα συστήματα λειτουργικής διασύνδεσης, commandand control».

«Αλλά» όπως διευκρίνισε «κοιτάμε και το μέλλον. Τη συμμετοχή στη σχεδίαση της νέας φρεγάτας Constellation, τη συμμετοχή στη σχεδίαση της ευρωκορβέτας, το σχεδιασμό ενός ελληνικού πλοίου για πρώτη φορά, το οποίο το Πολεμικό Ναυτικό θα το μοιράζεται με το Λιμενικό Σώμα».

«Και όλο αυτό με μια θεσμοθετημένη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε ποσοστό 25%» ξεκαθάρισε.

«Ξεκινάμε επίσης», είπε, «τη συζήτηση για την απόκτηση νέων υποβρυχίων. Στο βάθος βεβαίως δεκαετίας. Τα υποβρύχια δεν παράγονται γρήγορα. Και όλα αυτά σε ένα νέο θεσμοθετημένο πλαίσιο μέσα στον υπάρχοντα δημοσιονομικό χώρο που εγγυάται το σεβασμό, τον απόλυτο σεβασμό στο υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Κάθε ευρώ πρέπει να δαπανάται με απόλυτη διαφάνεια».

«Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα Πολεμικό Ναυτικό δέκα φορές πιο ισχυρό από οτιδήποτε έχει γνωρίσει ο ελληνισμός μέχρι σήμερα», τόνισε και εξήγησε: «Και δεν χρησιμοποιώ τον αριθμό χωρίς να υπάρχει απόλυτη μέτρηση του αντικειμένου».

«Δεν θα ήταν δυνατόν αυτό χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα, τις γυναίκες και τους άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, για τους οποίους έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών αποδοχών τους» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Είτε ακόμη ως δόκιμοι στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων είτε αργότερα με τις διαδοχικές αυξήσεις, η τελευταία των οποίων θα πραγματοποιηθεί, όπως και ο πρωθυπουργός έχει επαναλάβει, την 1η Οκτωβρίου του 2025.

«Οδηγεί αυτό σε μια προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους» συμπλήρωσε.

Για τη Ναυτική Εβδομάδα και την επιθεώρηση του Στόλου, είπε ότι «συνιστά στοιχείο της διαχρονικής ναυτικής παράδοσης του Έθνους» και «αναδεικνύει τη διαχρονική σχέση της Ελλάδας, του ελληνικού λαού, της κοινωνίας, με τη θάλασσα».

«Η Ναυτική Εβδομάδα είναι ακριβώς το χρονικό σημείο στο οποίο πρέπει να αναλογιστούμε τον τεράστιο ρόλο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, του Νέου Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στον 21ο αιώνα. Τις μεγάλες δυνατότητες που έχει και την τεράστια υπηρεσία που προσφέρει στην πατρίδα, προασπίζοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης που η «Ατζέντα 2030» επιτάσσει» σημείωσε ο υπουργός.