Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Δασμοί Τραμπ στην ΕΕ: Διατηρούν το πάνω χέρι οι ΗΠΑ – Σε ρόλο απλού παρατηρητή οι Βρυξέλλες

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε αυτό που δεν περίμενε κανείς. Είναι, άλλωστε, κάτι που συνηθίζει. Ανακοίνωσε, μέσω διαδικτύου, δημοσιοποιώντας μάλιστα και σχετικές επιστολές, την επιβολή δασμών ύψους 30% στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την ΕΕ, αρχής γενομένης από την Παρασκευή, 1η Αυγούστου. Το μέτρο αυτό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την αμερικανική πλευρά, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόνον ένας από τους περίπου 20 σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ τους οποίους ο Τραμπ θέλει να αναγκάσει σε «τακτική υποχώρηση», απειλώντας τους με υψηλούς δασμούς, που ξεκινούν από το 20% και φθάνουν το 50%. Ορισμένοι ειδικοί διέκριναν στην κίνηση του Αμερικανού προέδρου μια επιθετικότητα, αλλά και ένα γερό διαπραγματευτικό χαρτί, ώστε να βρεθεί τελικά κοινός τόπος.

Ωστόσο, η κίνηση Τραμπ, ιδιαίτερα κατά την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος (συνεχίζει να) έχει το πάνω χέρι, παραμένοντας ο κυρίαρχος ρυθμιστής της παγκόσμιας οικονομίας. Ο απειλητικός βρυχηθμός του Αμερικανού προέδρου προς τις Βρυξέλλες δεν προκαλεί απλώς εφήμερους εντυπωσιασμούς, αλλά κατοχυρώνει, με τον πιο εμφατικό τρόπο, την ανωτερότητα του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο. Και ο αδύναμος είναι οι Βρυξέλλες, που ακολουθούν ασθμαίνοντας τις εξελίξεις.

Κι όλα αυτά διαδραματίζονται τη στιγμή που όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό και επενδυτικό εταίρο των ΗΠΑ. Αυτό το γεγονός, όμως, κατά πόσο το εκμεταλλεύονται υπέρ τους οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων; Διαθέτουν, άραγε, τα όπλα να αντιδράσουν ή τα τελεσίγραφα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τους βρίσκουν απροετοίμαστους;

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε σήμερα ότι οι Βρυξέλλες δεν θα προβούν σε αντίμετρα απέναντι στους αμερικανικούς δασμούς έως την 1η Αυγούστου, ελπίζοντας οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές να φέρουν άμεσο και απτό αποτέλεσμα. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Ράιχε, ζήτησε να υπάρξει μια ρεαλιστική λύση, που θα επικεντρώνει στα κύρια σημεία της σύγκρουσης ΗΠΑ- ΕΕ. Βέβαια, η κυρία Ράιχε τα λέει αυτά, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν οι αμερικανικοί δασμοί προς τα ευρωπαϊκά προϊόντα εκτοξευθούν στο 30%, τότε οι μεγάλες γερμανικές βιομηχανίες θα δεχθούν ισχυρότατο πλήγμα.