Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Απόλυση με ερωτηματικά – Τι οδήγησε στην απομάκρυνση Γενηδούνια από τη Hellenic Train

Στο «κόκκινο» ανεβαίνει η ένταση στο εσωτερικό της Hellenic Train, μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του Κώστα Γενηδούνια, πρώην προέδρου του σωματείου μηχανοδηγών και υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μόλις λίγες ημέρες πριν τις συνδικαλιστικές εκλογές, όπου ο κ. Γενηδούνιας είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του με την παράταξη «Συνεξέλιξη».

Ο Κώστας Γενηδούνιας είχε πρωτοστατήσει στις καταγγελίες για τις ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες του ελληνικού σιδηροδρόμου πριν το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ είχε αποσυρθεί από την ενεργό συνδικαλιστική δράση μετά την τοποθέτησή του ως επικεφαλής λειτουργίας στην Hellenic Train. Η ένταξή του στην εταιρεία είχε εγείρει ερωτήματα, δεδομένων των παλαιότερων συγκρούσεών του με τη διοίκηση.

Ωστόσο, η μετακίνησή του τον Ιανουάριο στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών ερμηνεύτηκε από πολλούς ως υποβάθμιση, ενώ η απόφασή του να επιστρέψει στη συνδικαλιστική δράση φαίνεται πως στάθηκε η αφορμή για την απομάκρυνσή του.

Η απόλυση του κοινοποιήθηκε μέσω εξωδίκου, το οποίο –όπως αποκάλυψε ο ίδιος– θυροκολλήθηκε στην είσοδο του σπιτιού του, χωρίς σαφή αιτιολόγηση. Παράλληλα, πηγές της εταιρείας υποστηρίζουν ότι η απόφαση σχετίζεται με αναδιάρθρωση και όχι με τη συνδικαλιστική του δραστηριότητα.

«Με τιμωρούν γιατί επέστρεψα στο συνδικαλισμό»

Σε δημόσιες δηλώσεις του, ο Κώστας Γενηδούνιας μίλησε για «ποινικοποίηση» της συνδικαλιστικής δράσης στην Ελλάδα. Είπε ότι υπήρξαν πιέσεις να αποφεύγει τη δημόσια παρουσία, ενώ αποκάλυψε ότι έχει καταθέσει στην έρευνα για την τραγωδία των Τεμπών και υπονοεί ότι η απόλυσή του ενδέχεται να συνδέεται με αυτό.

«Ήμουν και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Στην Ελλάδα ποινικοποιείται ακόμα και το να καλέσεις έναν εργαζόμενο σε απεργία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναβρασμός και διαπραγματευτικό αδιέξοδο

Η απόλυσή του έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η διαπραγμάτευση για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει οδηγηθεί σε τέλμα. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την εταιρεία για σπατάλη, έλλειψη επενδύσεων και απαξίωση του προσωπικού, ενώ αντιδρούν στην πρόταση για αύξηση μόλις 30 ευρώ μικτά μηνιαίως για τα επόμενα δύο έτη.

Το σωματείο εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ χαρακτήρισε «προσωπικό λάθος» τη μεταπήδηση του Γενηδούνια στη διοίκηση της εταιρείας, αλλά καταδικάζει απερίφραστα την απόλυσή του, κάνοντας λόγο για αυταρχικές πρακτικές.

Η ΔΑΚΕ εξέδωσε δριμεία ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την πρόταση αυξήσεων «άθλια και ποταπή», ενώ κατήγγειλε την πολιτική της διοίκησης ως καταστροφική και αλαζονική.

Στήριξη από ΠΕΠΕ και πολιτικές αντιδράσεις

Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) κατήγγειλε την απόλυση ως «παράνομη και εκδικητική», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ξεκάθαρη παρέμβαση στο δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης. Καλεί, μάλιστα, τη μητρική εταιρεία Ferrovie dello Stato Italiane να πάρει θέση απέναντι στις πρακτικές αυτές.

Το θέμα έλαβε και πολιτικές διαστάσεις, με ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά να καταγγέλλουν συντονισμένα την απόλυση. Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για τιμωρητική πρακτική σε βάρος ενός ανθρώπου που είχε αναδείξει έγκαιρα τα προβλήματα του σιδηροδρόμου, ενώ υπογράμμισε ότι «ο συνδικαλισμός δεν διώκεται, αλλά προστατεύεται».

Η αντίδραση των συγγενών των θυμάτων

Αντιδράσεις προκάλεσε η δημόσια στήριξη προς τον Γενηδούνια από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Πλακιά –πατέρα θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη– να καταγγέλλει την πολιτική εργαλειοποίηση του ζητήματος. Αμφισβήτησε ευθέως την ηθική στάση του κ. Γενηδούνια, τονίζοντας ότι συνέχισε να εργάζεται στην Hellenic Train μετά το δυστύχημα, ενώ γνώριζε τις δυσλειτουργίες.

Η υπόθεση Γενηδούνια επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ελευθερίας της συνδικαλιστικής δράσης, της διαφάνειας στις μετακινήσεις και απολύσεις στελεχών σε ιδιωτικοποιημένες δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και της λογοδοσίας για την ασφάλεια στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Hellenic Train, υπό συνεχή κρατική επιδότηση και διεθνή έλεγχο, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα εκρηκτικό μείγμα συνδικαλιστικής πίεσης, κοινωνικής κατακραυγής και πολιτικής αντιπαράθεσης.