Στην εξόδιο ακολουθία του Πέτρου Μολυβιάτη, πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε με σεβασμό και έντονη συναισθηματική φόρτιση στην προσφορά του εκλιπόντος, αλλά ταυτόχρονα άφησε αιχμές σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ζήτημα της προστασίας των εθνικών συμφερόντων.
«Το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα. Αυτό ήταν και είναι το “δόγμα Μολυβιάτη”. Αυτό ήταν το μέλημα και η αγωνία του μέχρι την τελευταία ώρα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τη διαρκή αφοσίωση του Μολυβιάτη στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων.
Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε τον Πέτρο Μολυβιάτη ως έναν «σπουδαίο Έλληνα» που υπηρέτησε με συνέπεια και ανιδιοτέλεια το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Θύμισε πως ο εκλιπών υπηρέτησε για δεκαετίες ως διπλωμάτης, αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις στην Άγκυρα, τη Μόσχα, την Πραιτόρια, στις Βρυξέλλες και τον ΟΗΕ, ενώ από το 1974 και μέχρι τον θάνατό του ήταν ο στενότερος συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
“Πίστευε βαθιά ότι αυτή είναι η μόνη πυξίδα που πρέπει να καθοδηγεί όσους υπηρετούν τα κοινά. Αποστρεφόταν τις περιττές και ανούσιες μεγαλοστομίες, την υπερβάλλουσα διάθεση συνδιαλλαγής σε καίριας εθνικής σημασίας θέματα, την προθυμία αποδοχής υποδείξεων εκ μέρους τρίτων ισχυρών συμμάχων ή άλλων.”
«Η εμπειρία του, η διεισδυτική του ματιά, οι συμβουλές του ήταν ανεκτίμητης αξίας», δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας την απαράμιλλη ικανότητα του Μολυβιάτη να κατανοεί τα διεθνή ζητήματα και τις εθνικές προκλήσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο Μολυβιάτης ήταν «ο καλύτερος δάσκαλος» στην εξωτερική πολιτική, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στη θεωρητική του γνώση, αλλά και στο παράδειγμα που έδινε με την ίδια του τη στάση.
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι οι πιο σημαντικές διδαχές του Πέτρου Μολυβιάτη δεν εκφράζονταν μέσω λόγων ή συμβουλών, αλλά μέσω της πράξης και του παραδείγματος.
«Πίστευε βαθιά ότι η αφοσίωση στο εθνικό συμφέρον πρέπει να είναι η μόνη πυξίδα για εκείνους που υπηρετούν τα κοινά», επισήμανε, τονίζοντας την αποστροφή του Μολυβιάτη προς «τις περιττές μεγαλοστομίες» και τις υπερβολικές διαπραγματεύσεις σε κρίσιμα εθνικά θέματα.
Αν και ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει άμεσες αναφορές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του επικήδειου, οι δηλώσεις του έριξαν σαφή “αιχμή” στην τρέχουσα εξωτερική πολιτική της χώρας και την διπλωματική ατζέντα που θέτει σε εφαρμογή το Μέγαρο Μαξίμου.