Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Αυτές είναι οι 9+1 τροφές που «νικούν» τη χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι μία λιπαρή ουσία η οποία κυκλοφορεί στο αίμα και είναι απαραίτητη για τον οργανισμό αφού αποτελεί βασικό συστατικό των μεμβρανών των κυττάρων.

Όμως, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης μπορούν μακροπρόθεσμα να επηρεάσουν αρνητικά της λειτουργία της καρδιάς σου και έτσι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης είναι άκρως σημαντική.

Η χοληστερόλη, μεταφέρεται στο αίμα μέσα σε μόρια τα οποία ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Οι λιποπρωτεΐνες που μεταφέρουν τη χοληστερόλη στο αίμα διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες: την LDL (Low Density Lipoprotein, Χαμηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνη) και την HDL ((High Density Lipoprotein, Υψηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνη).

Η LDL χοληστερόλη ή αλλιώς «κακή» χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών και να αυξήσει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στην αντίπερα όχθ, η HDL χοληστερόλη ή αλλιώς «καλή» χοληστερόλη συμβάλλει θετικά στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος «καθαρίζοντας» τα τοιχώματα των αρτηριών.

Οι 10 τροφές που κάνουν καλό στη χοληστερόλη

  • Βρώμη
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Ολικής αλέσεως τρόφιμα
  • Αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί
  • Όσπρια
  • Ελαιόλαδο
  • Αβοκάντο
  • Ψάρια
  • Τρόφιμα εμπλουτισμένα με στερόλες και στανόλες
  • Τρόφιμα από σόγια