Του Κώστα Παππά
Νέες ανατιμήσεις λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων αναμένονται το επόμενο διάστημα στις τιμές των γαλακτοκομικών και της φέτας. Ούτως η άλλως τα γαλακτοκομικά αναδεικνύονται στις πρώτες θέσεις της ακρίβειας εδώ και χρόνια. Αυτή τη φορά έρχεται να προστεθεί στο ράλι των ανατιμήσεων σε γάλα, γιαούρτι κια φέτα και η έλλειψη της απαραίτητης ποσότητας γάλακτος που προκύπτει από την θανάτωση χιλιάδων αιγοπροβάτων λόγω της ευλογιάς.
Η νόσος, που εξαπλώνεται στη χώρα εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, έχει οδηγήσει στη θανάτωση περίπου 400.000 ζώων, εκ των οποίων τα μισά ήταν ζώα που παρήγαγαν γάλα.ύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αυτό σημαίνει ότι λείπουν πλέον περίπου 70.000 τόνοι πρόβειου γάλακτος από το σύστημα, προκαλώντας «αλυσίδα» επιπτώσεων στην παραγωγή, στις εξαγωγές και τελικά στις τιμές λιανικής.
Η μείωση αυτή στην πρώτη ύλη αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση της παραγωγής φέτας κατά περίπου 20.000 τόνους, καθώς το προϊόν εξαρτάται αποκλειστικά από το εγχώριο πρόβειο γάλα.Σήμερα η Ελλάδα εξάγει περί τους 90.000 τόνους φέτας ετησίως, ενώ περίπου 40.000 τόνοι διατίθενται στην ελληνική αγορά. Με τη φετινή παραγωγή να υποχωρεί αισθητά, η αγορά ήδη προεξοφλεί ότι θα υπάρξει πίεση στις τιμές, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, η τιμή της φέτας στη χονδρική πώληση αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 0,50 ευρώ το κιλό, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση περίπου ενός ευρώ στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Έτσι, η επώνυμη φέτα, που σήμερα πωλείται γύρω στο 13,5 ευρώ το κιλό, ενδέχεται να φτάσει τα 14,5 ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα σενάρια περί τιμών άνω των 20 ευρώ το κιλό είναι αβάσιμα, αν και δεν αποκλείουν νέες ανατιμήσεις αν η νόσος συνεχίσει να επεκτείνεται.
Μέσα σε αυτό το κλίμα επανέρχεται από πολλούς και πάλι η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα που αποτελούν τη βάση της διατροφής για να μην χρειαστεί ο καταναλωτής να πληρώσει και πάλι το μάρμαρο, εν προκειμένω το τυρί και το γάλα.


